HOME   SIHAT & CANTIK   BLOG KAWAN MAYA   AWARD
                                                                                             

Monday, June 17, 2013

Travelog Umrah : Day 1 Part 2 - Surau Dua Kiblat







As-salam..

Okeh sambung ye. Berlepas lah kami dari airport changi ke colombo dengan gembiranya. Aktiviti dalam flight tak lain tak bukan makan dan tidolah haha. Qada' tido tu wajib sebab malam sebelum bertolak tu aku cuma tido 1 jam aje. Qada' tido disegerakan. Qada' solat ngan qada' pose ko malas pulak kan. Huhu.


Aku terjaga sebab tercium bau makanan yang sedap. Harus mata jadi segar bukan main. Maklumla dari pagi tak breakfast kan. Sambil makan sambil layan tengok pramugari nampak pusat. Tapi sebab aku pompuan tak kose nak nengok pusat orang. Aku cuma tengok muka diaorang jer. Cantik-cantik pramugari sri lanka ni. Makanan not bad cuma bukan taste aku lah sebab berempah (indian style). Bukan taste pon licin jugak aku bedal pasal lapoo.


Perjalanan dari singapore - colombo makan 4 jam tak silap akulah. Tapi disebabkan perbezaan waktu, kitaorang sampai colombo masih pagi lagi sebab waktu Colombo lebih lambat 2 jam dari Malaysia/singapore. 


Masa ni baru turun dari flight. Ketibaan kami disambut oleh sebijik patung Buddha (x pasti la patung Buddha ke Hindu pasal tak tengok sangat) yang besar. 


Yang bagusnya kat airport Colombo ni ada disediakan surau. Yang nak kelakar surau pompuan lelaki sebelah-sebelah je tapi kiblat lain-lain haha. Tah kiblat sape yang betul tak taula. Ni bukan surau 2 kiblat ye haha. Bantai jela labuu. Jadi kami buatla solat jamak zuhur-asar kat surau tu.


Aku tak ingat apa aku makan tu. Roti kot??


Flight Colombo - Jeddah patutnya pukul 3 p.m lebih waktu colombo tapi macam yang aku bagitau kat entri sebelum ni flight UL ni sokmola delay. Jadi tercatuklah kami kat airport tu sampai kul 5 p.m lebih. Dengan laparnya. Hausnya. Bekalan air semua dah kena buang masa nak naik flight dari singapore tadi. Nak beli-beli makanan kat airport tu mahal belaka. Boleh je nak beli pakai RM. Diaorang terima. Tapi mahal gila baban. Last-last makan jela apa yang ada. Air mineral botol kecik derang memula jual RM3 pastu ramai beli dia up harga jadi RM5. Botol besar pulak derang cas RM10.


Tips : Kalau travel banyak transit camni aku rasa hand carry (beg tarik) kita tu patut dipenuhkan dengan pelbagai jenis makanan supaya tak kebulor kalau flight delay.


Ok dah..t aku sambung lagi :).


Baca entri sebelumnya kat sini >> Day 1 Part 1




14 comments

June 17, 2013 at 4:08 PM

Pendik sangatlah Rina. Kena panjanglah sikit kakak takut termiss N3. Kakak suka baca perjalanan kawan-kawan ke tanah suci..

June 17, 2013 at 4:12 PM

Sama macam Kakzakie, kakcik suka baca catatan perjalanan ke Tanah Suci

June 17, 2013 at 4:24 PM

wah merasa jg la akk smpi ke sri lanka ye ;-)

June 17, 2013 at 9:30 PM

kalau akak pon lapar , kite lagi berganda lapar kalu jalan cmtu.hehe

June 17, 2013 at 9:47 PM

Nmpk pusat?haha..terpikir2 jgk ada ke pramugarihepkai nmpk pusat..bru tahu pramugari sri lanka pkai saree ek..hehe

June 17, 2013 at 10:33 PM

pramugari nampak pusat.... owh... best2...

June 18, 2013 at 12:31 AM

cepat2 sambung.. i suka kalau every N3 dipost kan kat FB.. senang nak jengah..up to date .

June 19, 2013 at 2:59 PM

part delay tu yang tak tahan tu.. :(

June 19, 2013 at 11:41 PM

mahai bukan main ...tapi kalau terpaksa pijam mata beli juga la

June 20, 2013 at 10:30 AM

Salam rina..

bestnya pergi umrah.. seronok membaca cerita ni.. comel aje rina..

June 22, 2013 at 11:28 PM

Sri Langka dan Bangladesh airlines memang selalu delay..dugaan ke tanah suci..

June 23, 2013 at 9:29 PM

Salam cik betty..
Eh,saya dh ketinggalan cerita cik betty pasal cerita2 umrah ni..
Kena cover blk baca dr part 1 ni,kalo x sure x best..
Betul lah,mcm pendek ja entry kali ni..panjang2 lah lagi..baru best kami nk baca sambil gelak2 guling cerita cik betty ni..ayat2 yg sguh sempoi..terbaikkk..

June 26, 2013 at 11:00 PM

Betul tu. Kalau jenis yang transit ni, bekalan makanan kena bawak juga. Kalau delay pun boleh lah makan hehe

July 2, 2013 at 3:56 PM

@Azian Elias

kak yan..mmg kita salu post..tp x pasti kak yan friend kita ke x hehe

Post a Comment
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Copyright of cikbetty.blogspot.com.All Right Reserved. Template Edited By Syazwana Jamal