HOME   SIHAT & CANTIK   BLOG KAWAN MAYA   AWARD
                                                                                             

Thursday, December 13, 2012

Project X : Panpeng






Hi :))))...

Sekarang jarang dah saya update kann..
Gitula blog ni kalau asyik tinggal je memang liatla nak tulis.


Cuti sekolah ni anak-anak saya asik-asik lapoo manjang.
Pening dah nak masak apa.
Maklumlah mama diaorang ni masak dahla tak berapa nak pandai tsskkk.


Pagi ni bangun kepala ligat mikior apa nak masak.
Tetiba tup mendapat seruan mari membuat pancake di kala orang lain dah tere buat durian crepe huwaaaa.
Kat mana la nak dapat DC area umah saya ni ekk.
Nak suruh saya buat sendiri sampai kucing keluar tanduk pon belum tentu saya nak buat.
Tapi kenapa peribahasa cakap kucing bertanduk haa??? Kenapa bukan ayam ke itik ke hamster ke kan.


Biarkan la pasal peribahasa tu.
Nak susah pikir buat apa.
Lebih baik pikir acane nak buat pancake.


Nak buat pancake pon tak reti kan harusla gugel blog-blog pakar memasak.
Pastu kebolehan saya ialah menjadikan resipi tu asal boleh huwahuwahuwa.
Sebab-musababnya lecehla nak ikut resipi betul-betul.
Nak pakai tepung naik sendiri la..telur gred ABCDEFG laa..


Jadi sebab tepung naik sendiri tu takde saya guna jela tepung biasa.
Alah tepung jugak kan.
Pakai telur gred apa tak tau asalkan telur ayam..butter ntah bape sudu sebab keras lagi dah masuk dalam bowl..baking powder..gula..garam..susu sejat pehtu pukul pakai hand mixer yang pakai ntah berapa tahun sekali tu.
Pakai blender pon boleh kot tapi kang pedas pulak pancake saya hihihi.
Panaskan pan sapu butter pehtu senduk jela adunan tadi.
Biorkan la dia sampai masak. Balikkan supaya tak hangus. Tapi ada hangus-hangus lagi sedap hihi.
Dah masak siram ngan madu sebab maple syrup tu takde.
Asal boleh je.
Alah anak saya pon je yang nak makan.
Janji anak-anak saya kata sedapp sangat mamaaa!!
Diaorang pon makan sampai kekenyangan.
Itula projek saya pagi ini. Projek X : PANPENG!! (Pancake + Lempeng).
Hihihi.

Dah tengahari la woi. Orang dah nak makan nasik dah.


Ok. Baii.
Nak pegi packing order customer plak. 
Pastu nak masak lunch. 
Nanti petang saya jengah korang.


#Saya ada 2 entri terperam dalam draf. Tak taula berapa lama akan terperam tu huhu.



34 comments

December 13, 2012 at 12:06 PM

nyum2

December 13, 2012 at 12:25 PM

sedap sgt..mkn ngn sardin rina..lg sedap!!

December 13, 2012 at 12:28 PM

haha asal jadi yg tak tahan tu

yg penting anak2 cakap sedap, jadi lah tu

December 13, 2012 at 12:47 PM

sy masak pancake yg dah siap tu je...tinggal bancuh ngn air je....

hahaha...teruk tul...

December 13, 2012 at 1:11 PM

Makan lempeng di tengahari pun sedap juga. :)

December 13, 2012 at 1:19 PM

dah tengahari baru baca entry ni.. oh.. tetiba rasa teringin nak buat.. ;)

December 13, 2012 at 3:06 PM

ok la jd gak panpeng pon..saya x reti ok jnis bancuh2 tepung seropa kek tu...x minat sama...huwaaa.....

December 13, 2012 at 3:16 PM

yang penting org yg makan rasa sedap dan kenyang kan rina.. he..he..

December 13, 2012 at 4:10 PM

tak kisah la janji perut kenyang...lama tak dengar khabar rina...miss u..:)

December 13, 2012 at 5:05 PM

Wow..tahniah kerana anda berjaya..

December 13, 2012 at 5:05 PM

Wow..tahniah kerana anda berjaya..

December 13, 2012 at 5:07 PM

assalamualaikum rina...sedapnya..;)

December 13, 2012 at 5:38 PM

Owhhh...ingat apa tadi...hahaa...

Susah2 buat lempeng kelapa jer cicah sambal bilis dak pun kari daging...sehingga menjilat jari...:)

December 13, 2012 at 10:23 PM

aduyai... resepi baru!!!

December 13, 2012 at 11:02 PM

Takpe. Asal ada rupa pancake :)

December 14, 2012 at 1:46 AM

fusion food..panpeng..

December 14, 2012 at 11:57 AM

sedap tu. lama tak buat. hihi

December 14, 2012 at 3:20 PM

lempeng pun sodap kan?

December 14, 2012 at 5:42 PM

lempeng pun sedap apa..
panpeng Rina ni nmpk lg sedap ni..hehe..yg penting ank2 suka dan hilang lapau kan..:)

December 14, 2012 at 9:36 PM

penpeng pun ok la Rina janji kenyang hee... ohh lama dah tak buat pan kek terasa nak buat juga. DC tu kan kalau buh banyak inti duriannya sedap la kalau yang banyaknya cream muak je, kuih ketayap pun ok jugak ganti DC tu buh inti doyan banyak2 heee...

December 15, 2012 at 4:52 PM

kalau anak2 kata sedap tu..memang sedaplah kan..hihihi..
Anak2 akak pun suka lempeng.....

December 15, 2012 at 10:54 PM

Wah resepi baru ni..panpeng,
Wajid terai ni..hehe

December 16, 2012 at 11:02 PM

y perap tu saya mcm ada bau2 apakah isinya

(hahaa. istilah br Rina...bunyinya dasyat)

December 19, 2012 at 9:34 AM

Nak try la..biasa mkn lempeng je..panpeng blm lg..huhu..kira rajin la ni..:)

December 19, 2012 at 12:12 PM

akak pun selalu ubah resepi asal sesuka hati, janji sedap & anak2 suka... :)

December 20, 2012 at 1:43 PM

kami makan lempeng cecah gula..

December 21, 2012 at 11:34 PM

bila anak2 akak kata sedap, mesti puas hati kan kak. heheee :)

December 26, 2012 at 11:14 PM

peng.. peng..

December 27, 2012 at 11:57 AM

Nice blog :)
salam kenal sobat :)
bagi - bagi motivasi
semoga bisa jadi semangat
Senyuman adalah sedekah yang indah, karena dengan sedekah senyuman, manusia takkan pernah merasa berhutang apa-apa dan tak kan membuat orang lain merasa terhina
ditunggu kunjungan baliknya yaa :) terima kasih ....

December 29, 2012 at 11:41 AM

mcmane rase tu =) sedap je tgk

January 10, 2013 at 4:36 PM

ahaa pandai akak. saya ingat apa lah tadi panpeng, gabungan org putih dengan melayu rupanya,. hehe. akak dah sebulan x update ni....akak ke manaa...mihmih.

January 13, 2013 at 7:50 AM

2 in 1. Kombinasi pancake + lempeng.

January 16, 2013 at 3:25 PM

nice day :)
hargailah hari kemaren,
mimpikanlah hari esok,
tetapi hiduplah untuk hari ini.
bagi-bagi motivasinya yaah...

January 19, 2013 at 4:56 PM

ahaks ingatkan menda la panpeng tu.. lama tak jenguk sini... huhu

Post a Comment
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Copyright of cikbetty.blogspot.com.All Right Reserved. Template Edited By Syazwana Jamal