HOME   SIHAT & CANTIK   BLOG KAWAN MAYA   AWARD
                                                                                             

Thursday, September 20, 2012

jahit dagu






Bawah dagu saya kena jahit semalam.
Bukannya cedera atau apa pon.
Tak pasal-pasal je kena jahit.


Tengok tempat jahitnya jangan tengok serombong kapalnya.


Beberapa hari dalam minggu ini ke dari minggu lepas ntah terasa ada bintil kecil kat bawah dagu.
Saya sangkakan ianya jerawat miang atau kudis ke apa jadi takdela nak amik pot sangat.
Lagipon ia kecil dan tak ganggu kehidupan seharian.


Semalam masa suap zikri makan, saya kuis-kuis sikit bintil tu.
Kuis-kuis manja je pon.
Tetiba berlaku pendarahan membuak-buak #overnya ngkau.
Dia lebih kurang macam ini, air keluar ikut salur getah paip yang bocor macam tula gambaran dia.
#Yang ngkau sungguh-sungguh nak menggambarkan kenapa?


Ingatkan darah kudis jadi kesat-kesat sikit dengan tisu.
Tapi pelik sebab tisu dah penuh darah tapi darah masih keluar.
Macam tak nak kering.
Ah, sudah. Saya kekurangan platlet ke apa ni?


Ambil pantiliner (jenis cotton) pula buat tekup dengan harapan darah tu berhenti.
Tapi habis basah satu pantiliner dengan darah tapi i'm still bleedinggg.
Ok. Sekarang dah takut.
Cari-cari jugak punca darah tu keluar tapi tak jumpa.


Terus call encik papa kat opis suruh balik bawak pegi klinik.
Dia boleh pulak nak suruh tunggu 1 jam lagi, mana tau darah tu berenti katanya.
Lagi 1 jam gamaknya keringlah saya.
Lagipon sayangnya bazir-bazirkan darah macam tu saja.
Bukan senang oi nak buat darah.
Tak kira suruh dia balik sekarang jugak.


Sampai klinik kira dah 1 jam tapi darah masih keluar tak berhenti-henti.
Doktor terus bawak masuk bilik dressing.
Dia sapu-sapu ape tah dengan benda sejuk, alkohol kot tapi darah tu terus keluar.
Doktor pon musykil dah.
Dia kata ni jembalang mana dah hisap darah saya nih.
Kahkah.
Doktor, jangan nak buat lawak.
Doktor bius pulak, kata dia kadang-kadang bius boleh hentikan pendarahan.
Saya pon berdoa macam tu.
Tapi dah bius tak nak jugak darah berhenti.
Doktor kata takde jalan lain, kena jahit walaupon tak nampak mana yang cederanya.
Jahitttt?? Terus kejung saya kat situ.
Apa tak boleh gam je ke doktor? Selotape ke? Atau bagi saya balik rumah dulu ke?
Tapi soalan tu dalam hati jela.


"Doktor, saya takut ni. Sakit tak jahit?"
Tak perasan pulak bila masa tanya gitu kat doktor.
Yang pasti encik papa kata masa dia dengar saya cakap gitu (dia kat bilik sebelah) dia gelak sengsorang.
Cisss.
Pembantu klinik suh pejam mata.
Lagila takut. Besor ke jarumnya sampai nak kena tutup mata segala.
Kahkah. Fikir balik kenapa nak takut sangat.
Sebelum ni kan dah penah kena jahit. Dua kali beranak dua kali kena jahit.


Doktor kata kat dagu  tu cuma ada lubang macam kena tusuk jarum jer.
Halussss sangat tapi mungkin sebab kena kat arteri jadi darah dia tak boleh berenti.
Memula doktor jahit satu line je.
Tu pon dia macam tak sure sebab tak nampak kat mana lubang tu sebenarnya.
Tapi darah tu still keluar ikut celah-celah jahitan tu.
Last-last doktor buat jahitan ala cross-stich kat situ.
Biar lubang tu terkepit.
Barula ok.
Next week kena pegi bukak jahitan.


Tak pasal-pasal je.
Cedera tidak apa tidak.
Kena jahit.
Saya rasa jawapan paling logik, bintil tu kutu bab# kot.
Bukan jembalang.


35 comments

September 20, 2012 at 9:44 AM

ala smp kena jahit nie

September 20, 2012 at 9:49 AM

Lubangnya Kecik tapi darah keluar tak henti2? Ngeri jugak dengar tu....

September 20, 2012 at 9:56 AM

Assalam Rina..memang misteri ni..sampai doktor pun klata jembalang he he

September 20, 2012 at 9:58 AM

erkkk... sampai kena jahit? biar betul....

September 20, 2012 at 10:16 AM

hahahahah kutu bab**** hahahaha ...

September 20, 2012 at 10:41 AM

Ish... seram pulak kakcik baca. ;-)

September 20, 2012 at 11:10 AM

misteri ni kak... tetibe je blh mcm tu

September 20, 2012 at 11:11 AM

seb baik da jadi bini orang.kalau anak dara nak kena potong sikit harga hantaran ni sebab ada parut~keh keh~~

September 20, 2012 at 11:13 AM

aduh terus ngilu kaki saya baca entry ni...

September 20, 2012 at 12:09 PM

maybe betul ckp dr tu...ada jembalang hisap darahla tu

September 20, 2012 at 12:10 PM

zaira aku ingat dulu ko letak tisu bwh dagu kat brooch sbb alergic kan.. hihi (xde kena mengena dgn post).. psl baru kemas album last week..

knp eh. kalau aku pun risau jugak

September 20, 2012 at 12:18 PM

hahaha..

kalau jumpa saya pun, saya akan jahit!

September 20, 2012 at 12:19 PM

dasat juga no....

September 20, 2012 at 12:58 PM

baca entry nie tak jatuh kasihan.. tapi rasa lawak..

rinaaaaaa..
alahai....

dikau mmg ceria.

harap cepat sembuh ya kawan

September 20, 2012 at 1:43 PM

lawak jugak entry ni..lain kali tangan tu dok diam2 erk rina..hahaha

September 20, 2012 at 2:00 PM

Kira serious juga tu Rina. Dahlah kecik-comel kalau darah hilang banyak memang boleh kering hihi...

Kakak membayangkan pun ngeri.

September 20, 2012 at 2:06 PM

harap2 takde apa disebalik jahitan tu.. kalau tak, satu keje pulak nak kena bukak check balik..

September 20, 2012 at 2:37 PM

sungguh tak sangka? tapi semua da okey kan??? :))

September 20, 2012 at 2:55 PM

@dali

skang dh x pakai brooch besi tu lagi sbb skang pakai tudung x pakai brooch kt leher dah..in case kalau pakai brooch kt leher jugak mcm gambar di atas aku pakai yg emas punya..tu emas la tu..kulit mahal la katakan hehe

September 20, 2012 at 3:15 PM

teruk juga ye sampai kena jahit..takut gakkan kalu kena jahit,mesti sakit

September 20, 2012 at 3:41 PM

Salam zaira.. sedapnya nama dia.. baru akak tahu...

aduhai sampai kena jahit ye sebab satu lubang kecil aje.. Alhamdulillah tak apa2.. seriau juga akak dgr.. rina, kita boleh jadi geng sebab akak pun ada kesan jahit bawah dagu.. he..he..

September 20, 2012 at 3:52 PM

sampai dokte pun tak nampak lubang?? iskh2

September 20, 2012 at 4:56 PM

Aduh kesian Rina..sampai berjahit. Hope luka tu cepat baik..

Tak sah kalau tak tersenyum sorang2 masa baca entri Rina ni.. Lawakkk...:)

September 20, 2012 at 5:21 PM

amboi, cerita dia...macam citer seram..tapi sampai titik akhir..berair mata cek baca..hahahha

memang sah jembalang geget tu...x pasal2 bleeding sampai berjahit..


**err, gua mana tu yea ada 2 lobang?? kehkeh...

September 20, 2012 at 6:40 PM

assalam memang sakit kena jahit kan...

September 20, 2012 at 7:44 PM

seronok baca entry nih...haha

harap cepat sembuh la yer...amin...

September 21, 2012 at 1:20 AM

moga cepat sembuh kak..akak jahit dagu,sya jahit kat kepala,dlula..ngeri tak dengar??hehe

September 21, 2012 at 4:01 AM

tak pe la cik betty, nampak la ada accessory kat muka tu.. hehe

September 21, 2012 at 9:29 AM

eh,,,sampai kena jahit kak ???:O dasyat nya ! ingatkan akak jatuh.rupanya pasal bintik...tapi sebab tak stop bdarah....bahaya jugak. tu yg kena jahit.

September 21, 2012 at 12:38 PM

ngerinya kiter dgr....darah xberhenti.kita mbuk darah huhuhu..hope cpt kering n sembuh lukanya...:)

September 24, 2012 at 8:00 AM

alahaii..klu sy kat tempat akk,pengsan terus..sy jenis x leh tgk darah..huhu

September 25, 2012 at 8:51 AM

huih ngerinye kak... nasib baik darah tak kering dibuatnya

September 26, 2012 at 1:50 PM

very dangerous gitu...

September 27, 2012 at 4:02 PM

oh...mcm tu ceritanya..

tapi macam ngeri la pulak..dah la doc tak tau mana puncanya lepas tu terus jahit...errr..tak rasa apa2 kan masa doc tu jahit..?

October 1, 2012 at 7:33 PM

oh ini la ni yg nak kena buka jahitan tu.. kak rina kurang vitamin E kot..

Post a Comment
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Copyright of cikbetty.blogspot.com.All Right Reserved. Template Edited By Syazwana Jamal