HOME   SIHAT & CANTIK   BLOG KAWAN MAYA   AWARD
                                                                                             

Thursday, May 2, 2013

Restoran qaseh bonda, tebing runtuh






Hai..lama giler tak nulis sini. Assalamualaikum..rumah lama tak masuk kena bagi salam kasik jin-jin malas semua keluar heheh.


Cuti 1 mei semalam bawak anak-anak pegi legoland. Lamer dah tak gi legoland. Buat annual card iyo iyo nak pegi selalu tapi masa takde plus aku yang boring. Gi uss la baru besttt hikhik. Kesian derang. Selalu hari-hari biasa mama dengan papa dia bizi manjang. Risya salu ngomel mama ni asyik bungkus barang hantar barang. Huhu..nak buat cemana anakku. Nak carik sesuap nasik.


Papa pulak memang kenalah ganti balik masa. Sebabnya haritu di pi holiday kat bangkok kemaenn tak bawak aku dengan anak-anak sebab bukan cuti sekolah. Iskk..jeles makk tau. Sampai merajuk-rajuk sendirik heheh.


Lepas siap kemas rumah basuh kain semua tengahari baru gerak dari rumah. Belum makan lagi perut lapo jadik harus pi makan dulu. Papa ajak gi restoran qaseh bonda kat kampung tebing runtuh. Lagipon restoran ni dah dekat beno dengan legoland. Pemes restoran ni tapi aku tak penah pegi lagi.


Nak ke kampung tebing runtuh tu mencabar sikit. Sekarang ok dah ada jalan tar. Papa cakap masa dia pegi dulu jalan tanah merah berbatu-batu. Pikir-pikir sapela nak redah semata-mata nak makan kat restoran tu kan. Mestila sedap gamaknya tu.


Sampai dah. Restoran ni terletak dia atas air. Bolehla feeling-feeling makan atas bot. Dari segi hiasan dalaman biasa-biasa aje. Takde yang menarik. Tapi rupa paras kedai bukanlah ukuran. Janji bersih sudah. Untuk anda yang nak carik restoran ni trademark dia carik kem tentera darat. Sebelum kem tu belok kiri. Jalan terus menuruni bukit. Jangan laju-laju kang terbabas terus masuk laut. Dibuka dari pagi kul 8 sampai 5 petang je. Malam takde. Unikla sikit restoran seafood bukak siang. Salu malam je kan. Ahad tak digalakkan datang sebab tutup. Nak datang jugak minum air laut jelah ye.


Sambil nunggu makanan terhidang kita boleh menikmati panorama yang mendamaikan.


Tak perlu tunggu lama sampai berjanggut dan tertido atas meja makanan dah sampai. Bagusss. Ini yang guwa suka ni. Pantas. Itula famili guwa. Pantang ada masa terlapang masing-masing dengan gadget termasuk guwa lah. Masa tak lapang pon sibuk dengan gadget gaks.


Lauk yang diorder ialah asam pedas ikan merah (kesian dia ditutup oleh tangan besar). Sudahla ikan itu sekeping ajer terus tak nampak dia. Selain ikan merah sini ada ikan sembilang (paling pemes kot tapi masa datang sudah habis sahla pemes ikan sembilang berbanding ikan lain), ikan unga jangan silap bukan ungka tau unga atau nama lain dia jenahak/jenak bukan benak dan ikan kembong. Selain itu telah order juga kupang sambal, sotong goreng tepung, sup sayur (risya suka makan nasik dengan kuah je lauk dia takmo) dan telur dadar makanan wajib bagi lelaki dalam keluarga ini. Semua lauk order mangkuk kecik saja taraf-taraf sorang makan. Nak ikut sunah nabi berhenti makan sebelum kenyang (padahal takut mahal hihihi). Lepas tu nyesal. Tak cukup wakaka. Tambah order sotong tepung aje buat kunyah-kunyah pasal nasik dah habih licin. Makanan memang tip-top. Sedap dan kena dengan selera. Plus murah pulak tu. Total RM36 sahaja ! Konpem memang akan datang lagi sini.

SEDAP! PANTAS ! MURAH !

Kat sini ada jual jemput-jemput jugak tau. Kelas jemput-jemput jual kat restoran. Salu warung tepi jalan je.


Dah makan pegi legoland dengan gembiranya. Anak-anak gembira aku tersangap je. Takpelah yang penting anak-anak happy.


Untuk anda yang bercadang nak jalan ke legoland atau hello kitty leh singgah lunch kat restoran qaseh bonda di alamat surat-menyurat:

RESTORAN QASEH BONDA
Lot 581, Kg Tebing Runtuh,
81550 Gelang Patah,
Johor.
Tak jumpa tempat sila hubungi : 0127148227


Ekceli aku dah lambat ni. Banyak keje sedang tunggu. Bye..see u again ntah biler.


13 comments

May 2, 2013 at 9:20 AM

selamat pagi

May 2, 2013 at 9:47 AM

haha..seronok dgr celoteh u rina..citerla psl g legoland plak..

May 2, 2013 at 10:16 AM

takut lak nak pi... takut tebiing runtuh lagi...

May 2, 2013 at 10:46 AM

pantasnya akak update. haha

May 2, 2013 at 11:42 AM

Kakak dah pernah makan di sini Rina. Agak-agak Lim Kit Siang dan Ghani Osman nak pergi sini utk makan tenghari tak hari Ahad ini...

May 2, 2013 at 11:57 AM

bestnye!

hehe

May 2, 2013 at 1:13 PM

bz ya, sama la kita sesekali je menyempat jengok rumah hee...

May 2, 2013 at 2:08 PM

Mak ai..nama kampung tu! haha

Memang murah la kalau semua tu RM36 aja...Legoland mmg saya tak sampai lagi

May 4, 2013 at 6:58 AM

Kalau dah sedap, pntas dan murah tu,..konfem akan pergi lagikan..hihihi...

May 7, 2013 at 5:32 PM

insya allah kalu ke JB hujung bulan ni, sy sggh...

May 8, 2013 at 1:45 PM

berbaloi2 dengan harganya..
pasni update pulak pasal legoland ;)

May 9, 2013 at 5:27 PM

lamanya menyepi..kejap timbul kejao tenggelam jer..hehehehe

May 25, 2013 at 9:43 AM

menarik nmpk restoran ni..

Post a Comment
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Copyright of cikbetty.blogspot.com.All Right Reserved. Template Edited By Syazwana Jamal