Assalamualaikum..
Pagi Sabtu semangat berkobar-kobar lain macam.
Ini adalah hidangan yang hanya dimasak pada hari istimewa saja. Iaitu hari tetiba menjadi rajin.
Aku nak kata sambal tumis tu sedap tahu. Bukan setakat sedap tapi SANGAT SEDAP. Muntah sekarang. Kahkahkah. Tapi ini hakikat yang tak boleh dinafikan sesuka hatilah. Bukan setakat diri sendiri yang memuji. Ex-hausmate aku puji. Suami orang puji. Erkk. Suami kawan akulah. Suami sendiri? Tak cakap apa-apa. Tapi kalau aku cakap nak buat nasik lemak dia mesti bersorak-sorak. Hahaha.
Aku bukan pandai masak sangat. Tapi kalau buat sambal tumis neh aku memang terror setengah mati. Haha. Setengah mati tahu nak buat sambal tumis. Bersin sepanjang mengerjakan cili sudah suku mati. Membersihkan bijik cili suku mati lagi.
Cara orang buat sambal tumis mungkin lain-lainlah. Neh cara yang diperturun oleh mak aku:
Mula-mula rebus cili kering yang dah dipotong. Taruk sikit minyak masak supaya senang membuang bijinya kelak. Senanglah kerja neh. Ini namanya bersenang-senang dahulu bersusah-susah kemudian.
Cili dah lembut mari membersih bijinya secara bermati-matian. Aku cukup menyampah part susah neh.
Blend cili bersama beberapa biji bawang merah. Kemudian tumis blender. Hep. Tumis bahan dalam blender.
Sambil mentumis, KICAP dilupa jangan. GULA juga dilupa jangan.
Dah garing tu taruklah udang ka sotong ka ikan bilis ka telor ka kakaka. Kemudian ASAM JAWA dan garam juga dilupa jangan.
Siap.
Ceh. Tak yah ajarlah. Yang baca neh masak lagi terror daripada engkau.
Ok. Malu sudah.
40 comments
arghh sedapnya..meleleh dah ni..:D
hehehe..sedapnye...terasa lapar lak
RUPA NASI LEMAK DIA MELETOP BETUL SIAP MELEH LELEH LAGI SAMBAL DIA XD
waa nak jugak... tak sabar nak balik kampung minggu depan nih... nak makan macam2... dapat dah tips nak buang biji cili kering dengan mudah dan jayanya.. tq kak.. :D
gambar tu betul2 menggoda.esok nk msk nasi lemak jugaklah..hoho
woohaaaa...yea pg2 begini memang rajin namanya kalo dah rope itu mknnnyer! hihi~~~
btw,sambal tumis akak n ikan bilis yg rangup serta telur yg kekuningan tu sungguhhhhh menyelarakan....=)
buktikan kesedapan itu dgn mem pos sambal udang itu. biar saya rasa...ekekeke
wow!
sedap nye....
wah..sedapnya...nyum2..poskan la kat kita sikit kak..hehe :p
tag cik betty
http://azrinzfamily.blogspot.com/2011/05/contest-im-proud-to-be-mother.html
wah sedapnya nasi lemak.hehehe.
"akak hari ni pakat makan roti canai beli tapau jer....dah lama tk masak nasik lemak,asyik makan luar jer..betul tu rina,part nk buang biji cili tu sgt susahnya...nk boh cili boh kang tak sedap sambal tu kan.."
Baru bercadang esok pagi nak buat nasi lemak.. hari nie tengok rina yg masak dulu....
OO.. kena buh kicap sikit ka.. dalam sambal tumis.. tak pernah buh la.. belacan pun tak letak..
saya memang failed kalau bab sambal tumiss nii..
tapi tgk pun dah nampak sedap.. memang sedap la tu.
TERKINI : KISAH BAYI TERKENA BADI MAYAT
TERKINI : BACA AL-FATIHAH SETELAH KANTOI KHALWAT
TERKINI : SPAM DALAM PETI SURAT TAPI BUKAN EMAIL TAU!
Hai! Cik betty...
Kita tak pernah rebus cili kering tau dengan minyak...Nak cubalah nanti...
Emmm Sedapnya Nasi lemak hehehe
pasti sedap tu..tgk gmbr pon dah taw..nnati klu rajin blh la prince try ikut cara masak cik betty ni plak..
Sedapnya betty, kena sangat ye sambal udang ngan nasi lemak. tu kalau wat breakfast, tenghari tak payah masak lagi.boleh cover mah.
Seksanya perut melihat gambar ni. Hahahaha. Besar-besar tu udangnya. Mmmmm... Nyum nyum..
wah..
ayu sarapan lempeng oat jer..
sarapan kamu.. sangat2 mabelasss
Salam, rina. Wah, memang istimewa hidangan tu. Bentuk nasi pun macam mangkuk, siap berudang lagi. Itu yang tambah selera tu....:D
wah.. nasi lemak sambal udang.. sedap tuuuuuuuuu... nasi lemak memang feveret saya kak :)
waa...sedapnya..nak rse boleh???hahaha
sedapnye..tengok pun dah melior ni huhuhuhu...jap2..dh jam 1pagi ops, lapoooonyeeee...No klo buat ns.lemak ni mmg buat banyak terus..Abang mmg suka makan....
wah wah...caya lah rinaaaaa...tabiiiik hormat!!!!
mak ai udang!
fuyyo mngancam habis!
t.pyh malu...akak lg t.terror
hi cik Rina..
ermm nampak menyelerakan nasi lemak tu..nak kene wat jugak lah ni utk famili sy.. dah lama tk msk kan nasik lemak utk diorng..sian diorng asik makan pankek kuah sardin je takpun spagethi o roti telur bile ari weekend..ngeee :)..
ahh..sedappp..leh cuba buat ni..
wah sedap nye nmpk....time tgh lapo2 ni tgk lak entry nih makin lapo jd nye...huhu
Nikmat Allah memang tak terkata.
okeh..sok pg nak mkn nasi lemak arr..ahaha...
chii hari2 tgk nasi lemak..kadang2 amik bau je ..da kenyang :D
hahahah rancangan memasak ke ni? yang penting bila tengok mmg nampak sedap hahhaa
sambal tumis letak kicap ek? boleh cuba ni.. akak pun suka masak sambal tumis.. sbb anak selalu puji.. jd mmg bersemangat nak masak.. he..he..
sambal tue kalau buat sambal kerang lagi sedap kan hehehheee
kak hanis: a'ah..tu cara org jawa masak sambal tumis..sambalnya akan jadi lebih merah gelap dan sedap..ms sy duk rumah sewa dulu kitaorg ganti² masak sambal tumis..tp sorang hausmate sy tu ckp sambal tumis sy dia paling suka..ini jela rahsianya..taruk kicap pekat..
sahrom: kerang sedap juga..tp sy lagik suka udang atau sotong..:)
kak rajinnya buang biji...mina ni mmg pemalas la....
terliur gamaknya ni...haisshh...
nak kena cuba resepi ni...hehehe
oo masukkan kicap yer nanti try cara betty pulak
bersusah-susah dahulu, bersenang senang kemudian lah kak rina.
wah, lepas ni boleh masak sambal kat rumah sewa :)
faeza: akak wat lawak tu..hehe..kan memula senang sbb rebus je tp pastu susah bila part nk buang bijik..