HOME   SIHAT & CANTIK   BLOG KAWAN MAYA   AWARD
                                                                                             

Monday, June 11, 2012

sotong gemok di warong pok nong, Kuala Terengganu






Masa papa cakap beliau nak bawa kami sekali pegi Terengganu dalam kepala memang dah set dah warong pok nong haruslah kena pegi.
Mana tahan tengok sotong gemok lagi montok bergelimpangan dalam pinggan siap kena gunting sendiri bila nak makan kat blog daddyZZ dulu-dulu.
Sejak tertengok gambar tersebut telah menanam azam yang jitu harus pegi ke sana memandangkan diri ini adalah penggemar seafood tegar tak padan ada resdung.
Tapi redah sajala sebab sejak amalkan propolis resdung macam dah kurang.


Hari kedua, bila papa dah pegi meeting kat UMT aku pula terus berhibernasi dalam bilik nak menggoogle di manakah lokasi sebenar warong pok nong yang begitu glemer ngalahkan retis itu.
Kak ros (wife sharul) ajak keluar pon terpaksa ditolak demi menyelesaikan misi.
Warung pok nong menjadi malatops agaknya sebab penah masuk JJCM kot.
Wah wah kemahen gembira bila dapat info dari blog-blog lain yang warung ini memang letaknya dekat bebenau dengan villa sri mayang yang aku duduk ini (area Mengabang Telipot).
Nak maklumat lebih jitu aku carik koordinat GPS sekali. Tapi cam tak kena sangat koordinat tersebut dengan GPS kitaorang. Tah pesen lama punya kot kitaorang punya. Korang yang nak terai sila terai nombor-nombor ini manalah tahu mengena kan.
Jangan pi terai untuk sport toto sudahla. Eh itu 4 angka je kot.

N 05.42802; E 103.072854
Keranamu kami berjaya menjejak pok nong dengan mudah dan tere sekali. 

Dalam hati risau bukan kepalang juga kalau-kalau papa abis meeting lambat.
Nanti habesla sotong-sotong gemok.
Agaknya dah memang rezeki papa habes meeting kul 2 lebih.
Papa tapaukan makanan lunch siap tak nak makan sebab takut nanti perut tak muat nak isi sotong gemok.


Kul 3.30 kami pon dah terpacak depan warung pok nong. 
Pok nong baru je start nak goreng-goreng.
Adala juga pelanggan lain yang dah tunggu.
*emmm benti jap nulis pi ratah derian kat daporr huu.


Erkkk. Burrppp alhamdulilah. Selamat dah 4 ketul derian masuk lam perut.
Kat mana eh tadi?
Oh kat warong pok nong.


Kat sini takda pelayang (konon nak munyik slang ganu citit) nak hambekkan ko sotong gemok. Silala rebut sendiri nanti ya ala macam sukaneka rebut gula-gula tu. Oh ya kenapa pula sotong yang macam asyik disebut ya sebenarnya ada udang rangup dan ikan juga. Semuanya digoreng celup tepong. Kalau kat jb biasa nampak orang jual pisang goreng je kat warong. Keciwa masa angkat tudung saji ijau tu sotong lum ada.


Jenuh tau nak nunggukan sotong ni. Pok nong letak jer terus habes. Papa yang nampak macam badang hebat lagi berkuasa tu pon tak sempat nak hambek pada mulanya. Ini yang dah second round baru dapat. Tu pon badan sotong jer 2 ketol. Wuwu. Tak cukup ni. Perut yang tamak mula berkata-kata. Jadi tunggu lagi kemahen lama untuk menambah bilangan sotong dalam pinggan.


Akhirnya dapatla 3 ketol badan sotong bersama 4 biji kepala. Harganya RM19. Aku rasa-rasa kepala tu satu singgit kot. Badan RM5 seketol. Udang pon kitaorang amik gak tapi lamaaaaa sangat nak tunggu. Pok nong asyik goreng ikan. Ikan kitaorang tak amekla malasss. Tapi kan sebenarnya sotong tu makan seketol je dah cukup tau sebab perut senak sangat. Agaknya sotong tu mengembang tak dalam perut kikiki? Muak pon iya jugaa. Lastly udang kitaorang bungkus jer sebab dah tak larat nak makan lagipon udang tu buat mulut aku gatal. Udang murah sikit 7 ekor RM4 kot kalau tak silap.


.
Dah puas menyotong pegi jenjalan kat pantai pula. Ada pantai depan warong pok nong. Ni gambar dengan kak ros wife sharul dan hero hemsemnya ariff. Aku yang baju belang-belang tu konon nak nampak gemokla beli baju corak gitu.

Mekasih papa sebab bawak mama gi Terengganu. Lenkali bawakla lagi ya ;P. *lenkali tu tah bila la agaknya yeeee



52 comments

June 11, 2012 at 10:02 AM

haha..leh lak owner kedai tu wat cm ni ek.. silap2 leh bergadoh customer sebab nk rebut makanan :)

June 11, 2012 at 10:12 AM

uih nampak lazat dia goreng sotong macam pisang goreng jer...sure ranggup je...nape ek JB takder cam ni?

June 11, 2012 at 10:14 AM

@Papa-NtiQ

jb ada goreng pisang..sy rs kekurangan sumber laut kot haha

June 11, 2012 at 10:40 AM

Oh my friend pun enterframe juga.. Sangat jealous dapat jalan2 sana.. Ada ole2 tak untuk Nur?? hehe (gurau je..)

June 11, 2012 at 10:46 AM

@Nur-nba

hihi kita x sempat nak beli-belah sgt Nur..sbb kejap je dekat Terengganu

June 11, 2012 at 10:50 AM

Best kan? Tp rugi tak amik ikan tu. Sy suke ikan. Fresh n sedap je bile ratah. Yummeh!

June 11, 2012 at 10:52 AM

adoyai...meliur tgk.. tp tgk je la...org kena resdung ni x leh nk wat apa2 ;-)

June 11, 2012 at 10:53 AM

@pok amai-amai

len kali pegi sy amek ikan lak lah..tp bila ek lenkali nya haha

June 11, 2012 at 10:55 AM

@KhaiRin : anies

sy ada resdung gak tp since dah makan propolis resdung sy dah kurang dan boleh ngap seafood ini tanpa kegatalan..cuma gatal mulut bila makan udang tp cpt hilang..sikit pon x berair hidung atau gatal hidung

June 11, 2012 at 11:00 AM

nx time dtg sana buleh try :)

teringat masa gi kemaman..
terkezutt dgn harga ketam yg mak oiii mahai

June 11, 2012 at 11:13 AM

besarnya sotong

June 11, 2012 at 11:28 AM

Kena cari jugalah Pok Nong ni kalau kakcik ke sana. :)

June 11, 2012 at 11:34 AM

ha tu dia, 3 ekor sekali tangkap...puas hati mkn....

baju kita same ek? padini kan? baju tu bila cuci leher dia jadi luas alam x? sy punye mmg jadi besar tang leher je...

June 11, 2012 at 11:43 AM

aduss...tetiba kan rasa mcm menjeles ngan entry ni la...nyampah tau..kita pun minat sotong..

June 11, 2012 at 12:23 PM

uiii...tgk tepung tepung dia pun dah boleh agak nape laku sgt sotong goreng tuh!

June 11, 2012 at 1:06 PM

wahhh rangupnya kalo di makan sotong tu kak hahhaa....
besau plak tuh...

June 11, 2012 at 2:09 PM

sotong gemuk??ala..kalau ada rezki gi sana..nak try ahh..dengar terliur jek

June 11, 2012 at 2:24 PM

@aanie

HEHE x ingatla padini ke bukan tp tang leher jadi seluas alam maya tu betul bebenau HAHA..sy kena pakai brooch kat leher baju tu awak tau

June 11, 2012 at 2:27 PM

wahhh cuti cuti terengganu!best!besar gila sotong tuh.nomnom.lapar pulak.

June 11, 2012 at 2:52 PM

gemuknya sotong tu.... terus rasa lapar...

June 11, 2012 at 3:33 PM

fuhh.. sotong goreng, bapak besaq !! erm.. berair mulut doh ni.. kena try ni..

June 11, 2012 at 3:44 PM

wah pegi menyotong ya ha.ha.ha..saya tak sempat gi makan ikan celop tepong masa balik teganu ari tu. sekarang tengah musim candat sotong tu yang banyak sotong tu, suami saya tak suka sangat makan sotong gemok tu liat katanya tapi saya suka sangat2 tapi sedih arr tak sempat gi makan.

June 11, 2012 at 4:14 PM

sotong ngembang dalam perut..? hahaha...ada2 je la akak ni...tinggi tul imaginasi... :)

sedapnya....teringin lak..huhu.. :)

June 11, 2012 at 5:06 PM

tak leh jadi ni...meleleh air liur tengok sotong..haha.

June 11, 2012 at 5:32 PM

Wahh sedapnyaa.. terbaca gak blog daddyziyad gi makan kat warong pak nong.. teruja gak..tapi tah bila laa nak gi trgnya..

June 11, 2012 at 6:42 PM

ni nak gi sana ni!

June 11, 2012 at 8:23 PM

bestnya jalan2 kan.ratu cuti ni takde gi memana pun.sian kat anak last2 bwk gi mandi free kat hutan bandar je tp tu la kan tempat camtu tak bape nk best pun.pastu cam kotor pun ada.gi ganu dulu pun tak puas jalan sbb taktau jalan ngan ratu tak sihat sgt se tu.ade rezki nanti nak pegi lg.sebab ganu cantik :)

June 11, 2012 at 9:14 PM

wah kak.. memang bam bam sotong tuu.. bole habis ke kak?

June 11, 2012 at 11:11 PM

macam pernah pergi sini , sotong tu nampak sedap je , tp dah masuk mulut cepat muak lak ..

June 11, 2012 at 11:33 PM

Wah..rina gi Tghanung senyap2 je ye..knp nk menyinggah kat Kuantan.dah lalu tu..kalau tak dpt kita bersua face to face..hehe
rina akak yg selalu ke tganu ni pun x pernah ke warung tu..tp bila dgr sotobg gemuk tu rasa nk ajk abg cari kh jalau ke Trengfanu sekali ni..berhampiran mengabang telipot ye..

June 12, 2012 at 4:12 AM

wah bestnya, sutun yg tak tahan tu

June 12, 2012 at 4:27 AM

lapa la pula bile baca entri nii

June 12, 2012 at 8:18 AM

hish terliur okey.
dah lama die sotong gemok.
kite part gemuk2 ni memang suke.
eh ?

June 12, 2012 at 9:56 AM

Wah!! seronoknya makan sotong gemuk...Cik rose tak pernah sampai lagi warung Pok nong tue...Balik kampung tak sempat nak pergi...

June 12, 2012 at 10:37 AM

hoi, gemuknye soton-soton itu. nak sikit.

comelnya cik betty ala-ala yuna tudung dia,

June 12, 2012 at 11:01 AM

salam..

kedai ni pernah masuk dalam jalan -jalan cari makan hari tu...

June 12, 2012 at 11:11 AM

huwaaaa... akak pulak dah teringin sotong gomuk tu.. bilalah nak pergi terengganu ni.. he..he..

June 12, 2012 at 11:29 AM

As salam Rina,

Aduh, buka2 tgk sotong goreng ranggup... adeh... ni nak ajak hubby balik Msia cuti2 Terengganu! hehehee... Rina, nampak hero lg besar lah...

Pssst... gambar profile tu cun gile! :))

June 12, 2012 at 12:07 PM

kenapa tak try ikan..ikan pasti best lagi...

June 12, 2012 at 12:16 PM

at johor memang tak pernah lah nak jumpa warung cmni kak. hehehee

balik2pisang, kelede goreng. :D

June 12, 2012 at 3:49 PM

Salam..

Waa..sedapnya.. x pernah lagi g sana... teringin nak rasa..

June 12, 2012 at 5:04 PM

owh tak tahu pon tempat ni..hehehe lenkali dtg sana buleh singgah tempat ni...

hi salam kenal saya follow sekali...

June 12, 2012 at 5:17 PM

dapat customer yang tak sabar boleh gaduh dibuatnya.. nway.. memang nampak sedap.. ;)

June 12, 2012 at 9:55 PM

wah..pegi menyotong yer..
cik betty leh kasi petua sket, camna nk turunkan berat bdn..tgk cik betty slim melim jer..jeles aii..
kita ni makin mengembang skrg..huhu

June 12, 2012 at 10:00 PM

Amboi besar yer sotong nyer..

June 12, 2012 at 11:12 PM

kemahin ramai yg bercerita pasal warung poknong ni...nanti kalau pergi terngganu tk singgah tmpat ni mesti rasa nak nangis guling2..

nanti tu tak tahu juga bila...saya jeles tengok rina yg awet muda ini :)

June 13, 2012 at 9:00 AM

bestnye kak dpt makan kat warong pok nong, huuu...sedpnye. Terliur pulak...

June 13, 2012 at 9:16 AM

ha bagusla leh pakai baju design jalur2 gitu. aku idaklah. impian ngeri aja. krg nampak cam lemari bergerak haha.. bestkan cuti sekolah, kita mak2 beria menikmati haha..

June 13, 2012 at 10:30 AM

Gebuunyaaa wehhh sotong tu...walla!

June 13, 2012 at 10:39 PM

murahnya harga sotong ngn udang tu ye..kalau kt sini..mmg x dpt la harga cmtu...da la besar..

nasib baik chii x mkn seafood :D

June 14, 2012 at 11:34 AM

berbaloinya..dah la besar, murah plak tue

June 14, 2012 at 11:27 PM

huih gomok betul sotongnya tuh !!! nak juga !!! haha.pastu gatal resdung. ehehe.akak....dukung budak tp nmpak macam akak kepada budak tu. hehe. tak nmpk mcm mommy pun.tipsplz. hehe

Post a Comment
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Copyright of cikbetty.blogspot.com.All Right Reserved. Template Edited By Syazwana Jamal