HOME   SIHAT & CANTIK   BLOG KAWAN MAYA   AWARD
                                                                                             

Friday, January 13, 2012

tips awet muda dan wajah berseri (updated).






Terima kasih korang untuk semua ucapan dan doa kat entri >>semalam.
Mekasih juga yang sudi wat entri wish besday untuk saya - my old friend Mama of 3 Mirza dan Nur-Nba.
Mekasih jugak Farah AF2 eh Aishah & the gang yang sudi menyanyikan lagu besday kat what's app.


Alhamdullillah syukur sangat masih dipanjangkan usia hingga ke detik ini.
Usia bertambah kedut pon bertambahhh okehh.
Emo sudahh.
Google segera cara nak awet muda ngehngeh.
Yang ni senang leh arr nak buatt.

  • minum air masak secukupnya 
  • selalu makan ulam 
  • mengamalkan gaya hidup sihat  
  • rajin senyum
  • amalkan rutin penjagaan wajah (mencuci, menyegar dan melembab)
  • makan ikut sunnah Rasullullah 
  • sentiasa berwudhu' (masa wudhu' baca doa sekali untuk setiap anggota tubuh)
  • rajin bersolat malam selain solat 5 waktu
  • lepas solat baca surah yusuf ayat 4



Petua awet muda sharifah aini pon ada gak.

Air daun pegaga dikisar dengan gula batu.
Errr.
Tak pon
Kisar daun saderi, epal hijau dengan telur ayam kampung.
Ni pon errr jugakk.
Telur ayam tu sure kena pakai yang mentah kan.


Sekarang ni aku just amalkan minum supplemen LIV-Zell ni je.
Okla sebab aku perasan gak sebelum ni kat bahagian ekor mata aku ada cam garis-garis halus.
Pas ambik ni aku tengok garis halus tu dah tak nampak sangat.
Rambut pon dah kurang gugur, ada anak-anak rambut lagi tumbuh kat dahi.
Takdala nampak luas sangat dah dahi nih ngehngeh.



For more info tentang LIV-ZELL >>SINI.


46 comments

January 13, 2012 at 3:05 PM

itu pun yea...tp produk kecantikan pun kena pakai juga..maklumlah sekrang cuaca ni tak menentu sangat

January 13, 2012 at 3:07 PM

Oh, bday ke? Hiks!
Ada tertinggal 1 g tips awet muda. Sentiasa semat dlm hati yg - takde manusia yg akan muda selamanya! Hahahahaha! Lambat laun, uban gak kepala!

January 13, 2012 at 3:19 PM

ada lg... kenajg kebersihan diri..muka cantik tp bdn ada bau x gn jg... bj cantik, tp kuku pnjg sedepa x gn jg...

January 13, 2012 at 3:25 PM

Dulu kakcik pernah juga amalkan ayat dari Surah Yusuf itu, tapi kemudiannya sudah tidak lagi - entah atas alasan apa.

Kakcik terlepas membuat ucapan selamat hari lahir buat Rina, ya?

Semoga diberkatiNya kehidupanmu di dunia dan disejahterakan di sana nanti. Amin. :)

January 13, 2012 at 3:30 PM

tq for the tips..:)

January 13, 2012 at 3:31 PM

@kakcik


tima kasih kak cik :)

January 13, 2012 at 3:32 PM

amboi rina bagi tips awet muda.ko tu memang selamanya baby face pun : )comel dan cute je

January 13, 2012 at 3:36 PM

apapun , sentiasa cool & bersifat positif pun salah satu awet muda gak..agaknya cik betty cam2 yek , coz lihat muka comel jak sentiasa..(^_^)

January 13, 2012 at 3:47 PM

ada lagi 1..

jiwa sentiasa rasa muda..hehe

thanks kongsi rahsia rina
awet muda...

rahsia nk dpt tahi lalat takde :)

January 13, 2012 at 3:51 PM

@Ati Masrif


sebenarnya ada kak..percaya x ms kecik dulu sy takda tahi lalat kt dagu tu?

January 13, 2012 at 3:58 PM

susah juga klu sentiasa muda

January 13, 2012 at 4:00 PM

kalau mcm sy ni dah nampak tua, agak2 dapat lagi x muka awet muda tu?? hiks....

January 13, 2012 at 4:05 PM

thnks kak share tips ni.. :)

boleh di amalkan... :)

January 13, 2012 at 4:42 PM

kita mmg akan tua dan pasti akan nampak tua.. tp klu masih boleh nampak muda dari usia apa salahnya mengamalkan perkara2 yg baik ini kan.. doa dr surah yusuf tu akak baru hari ni tahu.. thanks yer utk tips2 ni.. semoga menjadi amalan..

January 13, 2012 at 5:32 PM

terima kasih atas tipsnya ya rina.

Sama macm Hanis, doa dri surah yusuf tu akak pun baru tahu...

erkk akak lah kan, sbb saya sebaya hanis azla..:)

January 13, 2012 at 5:53 PM

@~ yus ~


akak lah..sbb sy panggil hanis azla kakak :)

January 13, 2012 at 6:28 PM

thankss k.rina!hee

ira xsuka sgt mkn ulam la..camnoooo?;p..hee

pss: video tu dah kena removed oleh users dia..so ira xleh watpe la..heee..dahlia tek y surprise kan KFCM tu..huu..;p

January 13, 2012 at 7:45 PM

aish, akak masih nampak muda apa. hehe :)

January 13, 2012 at 8:21 PM

baca.... ingat.... amal... yes... nak jadi muda jea...

January 13, 2012 at 8:25 PM

Your welcome Rina.. Erm akak minta maaf sangat2 pasal hari tu salah info dengan Rina.

Entah macam mana boleh tak perasan.. Kak Rosmina memang mengajar kat sek akak. Tak teringat pulak masa tu.. Maaf ye.

Tadi lepas sembang2 sama dia, dia memang kenal sangat dengan Rina.. Lepas ni, bolehlah kita jumpa ye.

January 13, 2012 at 10:12 PM

elok sangatlah diamalkan tuh

January 13, 2012 at 10:33 PM

tu ar untungnya org badan kecik ni sentiasa je muda kan... silap2 org ingat budak sekolah lagi heee...
kalau retis nak awet muda dorang botox je kalau kita yg bukan retis ni kena la amalkan petua2 awet muda je.
apa yang lagi penting kita kena la jaga pemakanan supaya terhindar dari penyakit2 bila meningkat usia ni.

January 14, 2012 at 3:25 AM

http://wanwidget.com/
tip yg bagus

January 14, 2012 at 10:28 AM

entah..sy makin tua makin malas nak pakai produk kecantikan pulak..mentang2 muka dah tak berjerawat macam remaja dulu.haha..

sy cuma amalkan minum air waktu pagi setiap kali bangun dari tidur.sebelum gosok gigi tau utk awet muda..:)

dulu2 pernah terbaca, utk aek muda, bgun pagi waktu subuh tu,ambil air embun dekat pokok,selawat tiga kali dan sapu dekat muka..tp skang tak pernah buat sbb ssh nak cari embun,bangun lambat plus takde pokok kt area rumah.hehe..

January 14, 2012 at 10:29 AM

entah..sy makin tua makin malas nak pakai produk kecantikan pulak..mentang2 muka dah tak berjerawat macam remaja dulu.haha..

sy cuma amalkan minum air waktu pagi setiap kali bangun dari tidur.sebelum gosok gigi tau utk awet muda..:)

dulu2 pernah terbaca, utk aek muda, bgun pagi waktu subuh tu,ambil air embun dekat pokok,selawat tiga kali dan sapu dekat muka..tp skang tak pernah buat sbb ssh nak cari embun,bangun lambat plus takde pokok kt area rumah.hehe..

January 14, 2012 at 12:58 PM

wah banyaknye tips.
hihihi.

part makan ulam tuh memang tak boleh buat lah kak.
pahittt.
huhuhu

January 14, 2012 at 1:28 PM

malas nak awet muda daa...hehe

January 14, 2012 at 3:31 PM

hihihi petua yg bagus....Cik Rose hari2 minum air suam...kadang2 tue sengih sorang2...Sebabnya baca komen kawan di alam maya kat blog kita betul tak....Cik betty mesti sengih jugakkan...

January 14, 2012 at 3:32 PM

wah ! ade tips laa.. lps nie bole laa kite gune tips tu.. hhehe

January 14, 2012 at 3:47 PM

epy besday cik betty!!
tips yg menarik..boleh ciktom praktiskan..

January 14, 2012 at 5:11 PM

wah suke info tue.. betul2.. CE tag cik betty.. :)
http://eyqaatiqah.blogspot.com/2012/01/giveaway-belog-nemomimosh.html

January 14, 2012 at 6:21 PM

aaa, sy pun tgh cari petua awet muda ni. i mean untuk elak kedutan. org kata makan collagen. hehe. tp yg tradisional lg berkesan kot. makan ulam eh kak ?? ok, mulai esok akan makan ulam !!! hehe

January 14, 2012 at 6:32 PM

wah.. tips yang bagus :) hehee

January 14, 2012 at 6:35 PM

Huhu..dulu kiz tak suka oh minum air masak then skang da rajin minum air masak, banyak la jugak perubahan pada muka berlaku..

January 14, 2012 at 7:58 PM

mkn ulam yg payah tu..haha

January 14, 2012 at 9:15 PM

mesti akak awet muda juga kan ? hehehehe

January 15, 2012 at 12:28 AM

jgn simpan dendan dan marah dalam hati...sentiasa maafkan org sebelum tido :), ini tips yang selalu saya jumpa..hehe

January 15, 2012 at 1:37 AM

besday ka semalam.. ala telepas sudah nak wish.. hapy belated besday la sya ucapkan.. semoga kak rina dikrniakan umur yang panjang, murah rezki dan bahagia keluarga dn diri.. selmt dunia dan akhirat aminn..

tang tips tu mmg sgt berguna.. ya la kan dah season in the sun suda hahahhaa

January 15, 2012 at 8:53 AM

tq for sharing...

January 15, 2012 at 2:44 PM

k.rinaa..

ira da tahu sekolah..huu

January 16, 2012 at 9:37 AM

org yg badan kecik dia punye advantage adalah sentiasa nampak muda walau umurnya tak muda dah. cer tgk amy mastura...nampak muda aje kan? :D

org badan besau mcm GB ni pulak, mmg ada tendency utk nampak lebih tua dari usia sebenar. tapi takpe, redha aje. hihihi~

January 16, 2012 at 3:53 PM

@Nur-nba



hihi..bila lah agaknya nk jumpa ya? sy jumpa kak Ros pon setahun sekali jer (time raya)

January 16, 2012 at 5:52 PM

suka suka suka!
sbb say ni lagi lah namapk cam beranak 8!

huwaaaaa

doa tu dulu rajin sya amalkan, skang asyik leka je...iskhhhh

January 18, 2012 at 3:36 AM

Betul tu cik betty,
teringat sorang retis ni ckp petua awet mudanya adalah mengambil air sembahyang...tgk kuku pun berwarna...ops, tak baik mengutuk...astaghfirullah.... :) Jgn marah eh...

Anonymous
May 4, 2012 at 10:06 AM

tak brdose pakai ayat al quran sbgai ubat dngan syarat jgn prcaye ubat tu boleh smbuhkan orang, prcaye kat Allah sbab bleh jadi syirik

November 24, 2012 at 9:35 PM

terimakasih atas materi tipsnya

Post a Comment
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Copyright of cikbetty.blogspot.com.All Right Reserved. Template Edited By Syazwana Jamal