HOME   SIHAT & CANTIK   BLOG KAWAN MAYA   AWARD
                                                                                             

Wednesday, January 25, 2012

sakit tumit.






Korang penah kena sakit tumit? Beberapa minggu ni sikitlah punya siksa nak jejak tapak kaki kat lantai. Tak tau apesal. Sakit gila tumit. Nak kata suka pakai kasut tinggi tak, pasal saya ni kalau keluar selipar jamban buruk tu jelah yang diseret.


Masa CNY haritu kebetulan balik kampung. Jadi carik tukang urut kat sana je. Tukang urut kampung murah sikit. Biasanya bayaran ikut berapa ikhlas nak bagi.


Masa urut-urut tu, kakak tukang urut tu cakap peranakan dah jatuh. Tu pasal tumit sakit. Oh ya ke. Jadi dia buatlah urut sengkak. Biasa kalau orang lepas bersalin buat urut sengkak ni, untuk naikkan peranakan. Kena tukang urut yang mahir buat. Silap haribulan tinggi sangat dia naikkan peranakan ko terus tak mengandung!


Nama pon cuti, jadi kitaorang bawak anak-anak mandi-manda dekat >>SINI. Mak saya risau kitaorang bawak budak pegi sana, katanya takut kencing tikus. Tapi saya rasa, kencing orang lagi banyak kot dalam kolam tu hahah.


Gambo takda. Tak ambik. Pasal masa tu saya nak demam. Sebab sakit tumit tulah.




nota-noti:
Saya buat lawatan ke blog anda nanti petanglah ya. Sekarang ini line BB saya sedang tercungap-cungap. Tensen!


47 comments

January 25, 2012 at 9:57 AM

Kalau tumit sakit...peranakkan kita turun erk...Baru ku tahu...Thanks Info Cik betty..

January 25, 2012 at 9:58 AM

:) hehehe.....bahaya tu kan...

selamat bercuti ye.....eh??

January 25, 2012 at 10:10 AM

owh...itu ke sebabnya kak...
baru tau!

January 25, 2012 at 10:15 AM

slmt pg rina...

izan baru tahu punca sakit tumit sbb peranakan turun. thanks info ini rina..semoga sihat selalu =)

January 25, 2012 at 10:17 AM

@Namee Roslan


kamu salah komen nih dear :)


akak sakit tumit bkn sbb pakai kasut tinggi..cer bc sekali lagi

January 25, 2012 at 10:19 AM

penyakit kencing tikus lebih bahaya dari penyakit aids..virus dia merebak kat sungai kan..risau la plak..mntak dijauhkan

January 25, 2012 at 10:28 AM

akak sorry !! hehe, saya baca dr awal smpai habis then akak kata " rupanya itulah sebab sakit sangat"..i thot it was referring pada kasut tinggi. sbb akak rse bukan kasut tinggi.sorry2 . :) next time illbe more careful okay :) tak tahu pula peranakan boleh buat kita sakit.

p/s: semalam sy terbaca yg air boleh jangkitkn virus tikus tu. so akak hati2 tau. kalau boleh kurangkan mandi tempat awam. takut la.

January 25, 2012 at 10:47 AM

peranakkan jatuh punca sakit tumit...?

errr...sy pun sakit tumit gak 2 3 ari yg lepas..tp kejap je la..lepas tu dah ok..

January 25, 2012 at 10:50 AM

oo..ye ke..kalau cmtu nk kena urut jugakla sbb sy slalu sakit tumit

January 25, 2012 at 11:03 AM

akak pun pernah dengar juga, klu sakit tumit tu ada masalah dgn peranakan.. Alhamdulillah dah okey.. take care ye rina..

January 25, 2012 at 11:42 AM

oh tu puncanya ye, tak taulah pulak, cik betty lasak sangat kot, tu yg peranakan turun tu

January 25, 2012 at 11:42 AM

balik kampung terasa nak urut..tp balik minggu lepas tak sempat nak urut..huhuhuh...balik minggu depan harap sempat boleh urut..sekali sekala urut best ni

January 25, 2012 at 11:46 AM

ooo..rupa2nya kalo sakit tumit, tanda2 peranakan turun..takutnya...sy selalu sakit tapak kaki lak...

January 25, 2012 at 12:17 PM

pernah urut satu badan dulu...pergh sakit tak hengat...

January 25, 2012 at 12:38 PM

betul tu rina..
peranakkan mmg ada kaitan dengan tumit kaki kita wanita..

syukur, dah baik kan..

January 25, 2012 at 12:39 PM

maybe sick season sekarang. most of the blog i went today asyik bercerita pasal sakit aja...:) alhamdulillah, semoga terus membaik day by day!

January 25, 2012 at 12:45 PM

Bestlah dah dapat berurut, mesti lega je rasa kaki yg sakit tu kan, samalah kita suka pakai selipar jamban je;P..hihi

January 25, 2012 at 12:47 PM

Alahaii ciannya dia.. alhamdullillaah dah sihat yer.. bagus la tuh..

January 25, 2012 at 2:07 PM

Kesiannya Rina..plg xsuka sakit kaki..huhu..sbb dah jejalan xsyokkan??

Rine cuti xgi memana..pusing2 situ gak..haha

January 25, 2012 at 4:32 PM

seronok gak tu cuti2 blk kampung..ada gak aktiviti nak dibuat kan :)

January 25, 2012 at 5:14 PM

moga cepat sembuh yee..

January 25, 2012 at 8:33 PM

nasib baik jumpa tukang urut, kalau jumpa tukang karut, alamatnya makin sakit la...

January 26, 2012 at 7:33 AM

sy pun pegi berkubang,hanya mampu berdoa jgn kena kencing tikus..gian dah lama tak mandi air terjun.haha..

wah sakit tumit ada related dgn peranakan ekk..

January 26, 2012 at 9:14 AM

lepas berurut tu kena wat senaman lak...hehehe kasi fit...

Anonymous
January 26, 2012 at 9:21 AM

FAIZURA ni;

ooh saya klau sakit tumit sgt tu sebab nak datang period..

January 26, 2012 at 11:24 AM

urut sengkak?huu..xpnh dgr..camne peranakan blh jatuh tu kak?

January 26, 2012 at 11:44 AM

sya slalu sakit tumit...terutama bila byk berdiri...pas bersalin yg sulung ade urut sengkak ikut pd nak jarak brape tahun..pastu bila nak pregnant kali ke 2 suh tukang urut tu betulkan balik...alhmadulillah pas tu preggy utk kali ke 2..terror tul tukang urut ni ek

January 26, 2012 at 1:50 PM

terkejut bila kat kg tengok berita pasal kematian izwan pilus akibat kencing tikus...bahayalah wabak nih!!..

alhamdulillah lega bila urut dah boleh berjalan laju..hehe.

January 26, 2012 at 3:20 PM

Baru ku tahu...huhuhu thanks!! walaupun lambat singgah sini...

January 26, 2012 at 3:27 PM

nasib baik bagi tahu....

baru je nak cuba urut sengkak

January 26, 2012 at 3:35 PM

mmg ada kaitan yg signifikan ke antara peranakan dan tumit...tq coz sy baru tahu

January 26, 2012 at 3:48 PM

Dapat tukang urut yg baik seronok tapi yg banyak sekarang ni cuma nak duit je rina...

January 26, 2012 at 3:50 PM

@gedek!


cuba jelah uncle..mantopp nnt :D

January 26, 2012 at 3:51 PM

@sahromnasrudin


semua organ kita ada kaitan dgn tapak kaki sahrom..sbb tu ada pusat urut tapak kaki

January 26, 2012 at 3:53 PM

@Kakzakie


yg ni tukang urut kt kampung..dia cuma kt bg seikhlas hati..sy lak yg serba salah nk bg berapa..

January 26, 2012 at 3:56 PM

sejak kes kencing tikus dah tak berani nak berendam kat sungai2 lagi

January 26, 2012 at 4:06 PM

oh, gitu sangkut paut nye ek rina?

takut lak dgr...wlupun so far sya lum kena skit tumit lagi...

btw, kencing manusia tu mmg ada dimana-mana shj, ngalahkan tikus...hahaha

January 26, 2012 at 5:04 PM

akak dh lama x berurut rina..huhu..Mmg sakit2 pun badan ni..tp faktor umur kot..dan satu lg mak akak ada bgtau, kalau org yg tak tahan, pijak simen pun boleh sakit2 kaki dan badan sbb tak tahan simen bisa ..kalau boleh pakai selipar atau stokin pd yg x tahan lah..

January 26, 2012 at 6:46 PM

izan pun dah lama tak berurut since bersalinkan kembar 4 thn lepas. heavennya kalau dapat berurut... tp skrg tak boleh plak...

lepas urut boleh jln laju2 yg best tu!

January 26, 2012 at 7:02 PM

kalau selalu bengkak2 kat kaki kenapa pulak yer..sya rasa saya memang ada masalah dengan peranakan, selalu nk dpt khidmat tukang urut tu kemainn jauh..so cara lain yg selallu dibuat ialah senaman kemut...inipun bagus tau rina...


saya lalu je jb,kalau cuti lama nantikita singgah yer :)

January 26, 2012 at 8:37 PM

oh ye ke sakit tumit sbb peranakkan? alamak kena carik tukang urut ne...

January 27, 2012 at 10:51 AM

em baru tau puncanye kan sakit tumit.yelah kdg2 kite mane nak tau menda2 ni sme.dpt urut satu badan ngan kaki skali mmg heaven.kdg2 tu smpau tersentak2 sbb syok sgt nak terlelap pastu terkejut.eheheh...

January 30, 2012 at 4:36 AM

Kadang-kadang kaki pijak kat simen terlalu lama pun jadi cam tu.pakailah alas kaki kalau kat rumah.

January 30, 2012 at 10:30 AM

ala mesti sakit sesangattu... maalumler kitani nak berjalan mesti pakai tumitnyer.. takkan nak duk jerkan.... sebab yang lain sihatkan..

June 25, 2013 at 5:08 PM

Peranakan saya pon jatuh jugak..lpas bersalin vacuum..dh 3 bln lpas bersalin, masih gak jatuh..doktor suruh buaat KEGEL, tp tkde kesan..
makin lama, makin jatuh..hmmm..mujarab jugak ke berurut nie??berapa kali urut baru naik balik??sy dh 2 kali kna urut, tp tkde perubahan

Post a Comment
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Copyright of cikbetty.blogspot.com.All Right Reserved. Template Edited By Syazwana Jamal