HOME   SIHAT & CANTIK   BLOG KAWAN MAYA   AWARD
                                                                                             

Monday, May 21, 2012

suntikan vitamin C, need or no need? (updated)






Ada satu spa dekat area rumah aku ni buat promosi suntikan vitamin c FREE.
Pantang aku dengar benda-benda free ni.
Masa buat appointment macam tak teringat pulak yang benda free tersebut adalah nak kena CUCUK.


Dah lepas-lepas tu barula cam terfikir balik.
Aku ni penakut jarum.
Ngeri pulak bila pikir nak kena cucuk.
Dahhh berbelah bagila pulak.
Biasala aku.
Pendirian tak tetap.


Aku try la jugak gugel-gugel pasal kesan suntikan vitamin C ni.
Ada yang cakap ok.
Ada yang kata nanti ada kesan sampingan bila dah tua nanti macam kena kanserla gitu.
Ada yang kata baik makan supplemen vitamin c daripada ambik suntikan.
Tapi ada yang kata kalau ambik suntikan kesan lagi cepat.
Ada juga yang kata kalau ambik sekali takda nampak kesan pon.
Feninnn.


Gugel-gugel terjumpa plak keratan berita metro kot kalau tak silap yang kata suntikan ni dilarang.
Klinik tak boleh buat apatah lagi spa.
Sebab dikhuatiri vitamin c tu bukan ori punya tapi tiruan.
Macam pelik pulak sebab ramai je kot klinik yang buat.
Tapi berita tu dah lama, 2005 kalau tak silap.
Sekarang dah 2012 mungkin dah boleh dah.


Aku pulak lupa nak tanya kat spa tu nanti sape yang buat kerja-kerja mencucuk ni ekk?
Pekerja spa? Doktor?
Feninnn.


Nak buat tak nak eh?
Tak buat cam rugi sebab free.
Nak buat tapi tattottt.
Feninnn.


Korang pulak macam mana?
Ada experience ambil suntikan vitamin c tak?
Pada pendapat korang, aku patut pegi atau tak patut pegi ambik suntikan tu?


nota-noti:
Aku BW lewat-lewat sikit. Parents aku datang. Kang mak cucuk mata aku dengan garfu lak asyik hadap blog hehe.
***********************************************

update (12/7/2012)


Semalam aku pegi spa tu.
Sebab ada rundingan kecantikan free punya.
Kehkeh. Pantang kan dengar benda free.
Laju jerr.


Suasana dalam spa tu memang besttt.
Tapi aku terlupa pulak nak snap gambo.
Sebab asyikkk menikmati cookies dengan cis kek yang dihidangkan oleh pemilik spa itu.
Emm cedappp.
Aku dahla memang tengah lapo.
Hidang pulak kukies.
Syorrgaa.


Masa dok menikmati kukies, aku nengokla ada orang buat suntikan.
Tapi yang dia buat tu suntikan gluta.
Rupanya pemilik spa tu seorang doktor.
So tak risaula kalau nak suntik-suntik kat sini.


Pasal nak suntik-suntik ni terpulang pada individula.
Kalau nak result cepat dan tak kesah sakit demi cantik bolehla buat.
Macam aku, buat masa ni lum terpikir lagi.
Cukupla aku makan supplemen je.
Nanti-nanti la aku share supplemen apa aku makan eh.


42 comments

May 21, 2012 at 10:14 AM

hehe . tak pernah pulak kak TIA main cucuk2 ni .. hehe .. makan main telan je :)

May 21, 2012 at 10:22 AM

Jangankan yang cucuk2, yang telan pun kakcik tak pernah ambil. Sebab tu tak cantik kot! :)

May 21, 2012 at 10:34 AM

kak rina...kalo linda lg prefer amik supplemen dr amik suntikan coz linda tak yakin dengan suntikan...

May 21, 2012 at 10:38 AM

anum x pernah ada pengalaman

May 21, 2012 at 10:40 AM

kalu ikutkan sha, sha was2 dgn bab2 suntikan atau rawatan dalaman oleh spa2 ni...lebih afdal jika dibuat oleh pakar or org yang bertauliah....selamat dunia akhirat t....

May 21, 2012 at 10:51 AM

KAWAN2 BUI DULU ADA BUAT..OK JER..TP BUI MMG TAK BERANI NAK SUNTIK..KECANTIKAN SEMULAJADI TU LEBIH PENTING...HEHEHE

May 21, 2012 at 10:51 AM

chii rasa better tayah.lgpun skali je kan. len la berkali kali. hehe. n then muka rina pun da aweks muda. kalo nk pun,better mkn supplemen je

May 21, 2012 at 11:15 AM

Ala...takyahlah. Muka awak mmg da cantik la. Lmbt g nak tua pon! Hahahahaha!

May 21, 2012 at 11:16 AM

baru nak g terai beli tablets vitamin C sebab usia nak masuk 30 dah nih...

takmau la cucuk2, nanti terlalu cantik susah pulak, terlalu nampak pbezeaan nanti orang perasan. harharhar

May 21, 2012 at 11:54 AM

tak berani bab cucuk2 ni..amek yg makan jer..walaupun kesannyer sedikit lambat tp mujarab..plus tak de effect sampingan..

May 21, 2012 at 11:54 AM

free ke? macam x percaya je...member sy ckp kalo nak buat tu sekali cucuk rm200 sebulan tau....

setahu sy dato ct pun amik gak vit c ni...hehe...

May 21, 2012 at 11:58 AM

yg free tu takut mcm satu promotion.. ala mcm beli sesuatu..pastu nnt dia racun kita supaya beli lg dan lg dan lg... tp kalau rs nk cuba n nk tingkatkan keyakinan diri..x salah... tp dlm pd mcm yg sm think abt the risk..

May 21, 2012 at 12:03 PM

Free? Tu 1st question.
Benda yg free ni kena fikir 1000 kali, especially yg melibatkan kena suntik.

Saya pernah aja tolong suntikkan vit c ke dlm urat darah patient ( IV)

2nd question.
Sapa yg nak cucuk tu? Doctor atau minah spa?

3rd question
Utk apa nak cucuk?
Vit C secara IV ni mmg tak di recognize oleh KKM utk kecantikan. Mostly yg cucuk (yg saya buat tu) utk masalah resdung. So far, okay, kurang resdungnya, sebab kita masukkan vit C kan..Utk kulit cantik mulus, bukan hanya VitC, tapi kena masukkan sekali collagen tu semua.

May 21, 2012 at 12:08 PM

tak yah la..sekali kena cucuk..nanti nak kena cucuk lagi..

May 21, 2012 at 12:20 PM

baik makan buah2an.... ada juga vitamin C segar.. ehe

May 21, 2012 at 12:32 PM

xpayah rase nye kut kak... kang kalau ada effect cm ne.. lagi susah jadinye.. hehe

May 21, 2012 at 1:07 PM

kak, saya pernah ambil pun suntikan vitamin c ni. bukannye terus cantik kak.. slowly la.. tapi, sebab dah tak tahan asyik nak cucuk je.. dlm sebulan banyak kali. sakit pulak tu. maka, sy stop. kini saya makan collagen LookYoung.. sangat berbaloi..:)

May 21, 2012 at 1:08 PM

seb baik la saya tak minat cucuk2 kasi cantik ni.... takut..

May 21, 2012 at 1:17 PM

KC tak pernah ambek benda2 camtu. camna la rupa KC kalau ambek ye? Ishhh .. tak leh bygkan lah. hehehe

May 21, 2012 at 2:08 PM

kalau sapu vit c ke kulit saya nak le try. tapi kalau cucuk tak kot. kurang berani dgn jarum. atau dalam erti kata lain, takut. dan juga *refer komen daddyZZ.

May 21, 2012 at 2:38 PM

to me.. tak yah la Rina.. sbb tak tahu kandungan sebenar dalam suntikan vit c tu..better makan buah2an jek..

May 21, 2012 at 3:58 PM

tak pernah cuba dan tak berani..

May 21, 2012 at 4:00 PM

jangannnn.. tak tau sape cucuk tu zaira ooi.. cucuk tu satu, krg disuruh beli mcm2 sampingan pulak. org berbudi kita berbahasa gitu.. jgnnn, dah comey dah tu.

May 21, 2012 at 6:13 PM

pgalamn disuntiuk sgt2 banayk.. tp bkn vitamin c la.. smuanya ubatan lya.. aduyai.. mmg x brani nk suntik2 muka ni..utk kcntikan..tkut effect d kemudian hari

May 21, 2012 at 6:27 PM

erkkk... baik fikir 20kali kot...

May 21, 2012 at 8:32 PM

tak payah la wak.sebab bila ambil suntikan ni tk cukup sekali...kena terus continue...lg pun kena pergi dekat yang bertauliah


free tu mcm musykil je..sebab benda ni selalunya mahal kans?

awak dh memang cantik sekali imbas mcm kakak kepada risya dan zikri..tk payahla gi...

May 22, 2012 at 12:04 AM

berdasarkan apa yg saya tau, kalo dah besa cucuk mmg kena repeat wat suntikan tu,utk nmpk kesannya..
my advise amik jer supplement, cth cam yg saya juai tu..nak order roger2 jer..kih kih..(sempat lagi promote uoolls)..

psssttt~cik betty,suruh jer cik abg cucuk, always hepi sokmo..haha..
jgn marah arrr..

May 22, 2012 at 9:41 AM

salam kenal.. saya follow blo ni...

p/s: takutnyaa kena cucuk...

May 22, 2012 at 12:08 PM

memang suntikan vit c/collagen ni tak diapprove oleh KKM

ramai gak yang bawak benda tu datang klinik..
mintak cucukkan..
macam DrDZZ kata kat atas tu..

May 22, 2012 at 12:17 PM

tak tahulah pula elok ke cucuk tu...

May 22, 2012 at 12:36 PM

Akak suntik2 ni kalau sakit je...hehe..
Fikir dulu sebelum buat sesuatu, jgn nanti cucuk free lepas tu sakit/ada effect kena keluar duit ribu riban.
Kalau akak memang taknak...

May 22, 2012 at 1:15 PM

baik makan supplement....:)

May 22, 2012 at 2:21 PM

entah la kak....kalau saya...tak buat kot..cucuk2 ni...

May 22, 2012 at 3:41 PM

no komen sebab i kan mude lagi. jadi tak banyak experience. wakakaka. boleh ke camtu ? :P

May 22, 2012 at 8:10 PM

cik rose tak pernah ambik sutikan vitamin c....tak boleh nak komen apa2...

May 24, 2012 at 10:46 AM

As salam Rina,

Oh, nak suntik Vit.C ke? ngeee... Marya pun xde experience setakat mkn tu ade ler... isk..isk...

May 28, 2012 at 3:58 PM

ck suka mkn buah orange utk penjagaan kulit...tp skrang lebih selesa amalkan vitamin...lebih mudah dan jimat...tp utk dapatkan kulit ygdi idamkan...perlu juga amalkan vitamin c dan b..dan juga soya....tp bukan soya yg bungkus rm1-2 tu k...yg tu sebenarnya berbahaya...kena pilih yg betul utk amalkan soya ye......pada yg berminat nak tahu tentang vitamin semula jadi dan juga selamat..jom follow di http://megustalavitamina.blogspot.com/

May 28, 2012 at 7:33 PM

bagi aku kan, cucuk je kak.. ok kot dah la free dekat dgn tempat tinggal lagi.. cucuk je.. pasni barula macam retis.. motif sngt kan hahahahaha..

oh tak ori ke.. la vita C drpd apa.. tengok dulu betul2 ok ke tak, takut kat blakang balakng ada kesan sampingan pulak kan..

tapi aku ada mmber docter.. dia pun cucuk vita C gak.. cantek kulit dia, gebuh putih nampak segah..

hehehehe nak cucuk la tu :P

September 21, 2012 at 11:07 PM

Saya jual dan cucuk customer sekali vitamin c.
harga terlaris........
vitamin c plus cologen forte 10 botol rm 150
vitamin c laroscorbine sekotak rm 120
vitamin c glutax 5g sekotak rm 250
vitamin c glutax 3g sekotak rm 240
vitamin c plus cologen roshe sekotak 10 botol rm 150
untuk rundingan dan pembelian call noraini 0194803904

eyni
October 12, 2012 at 11:04 AM

sy dh mncube utk ambk suntikan ni...bru 3 mggu....vitamin c glutax 5g.....

Anonymous
October 13, 2012 at 11:58 PM

Orang yang memg cantik dari lahir,memg akn cantik skalipun x ambil apa2 suntikkan vitamin, dh anugerah Tuhan yg maha berkuasa,,,

February 1, 2016 at 11:26 AM

yang mana pernah injection glutax,swissmed ,sila hentikan..
produk ni xde kelulusan KKM,
produk datang dari China.
alamat di kotak pula adalah alamat entiti company kelab golf dan sekolah.
tolong buat semakan dulu sblm cucuk sesuka hati.
di philipines,kementerian kesihatan mengeluarkan notis bhwa glutax hanya mengandungi 0.002mg glutathione bukan spt yg digembar gmburkan.
jadi,jangan obses cantik,tapi tak buat research..sayangi diri anda,sayangi anak anda,kalau dh ade anak la..kesian anak2.. kalau kite sakit atau takde,who will take a good care of them?
fikir2kan ye wahai kaum wanita dan lelaki yg obses cantik.

kalau nk jd putih jugak,pls seek advice from experienced beauty therapist/aesthetician,not online seller.

Post a Comment
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Copyright of cikbetty.blogspot.com.All Right Reserved. Template Edited By Syazwana Jamal