HOME   SIHAT & CANTIK   BLOG KAWAN MAYA   AWARD
                                                                                             

Thursday, November 24, 2011

Lagi Petua & Nasihat Merawat Chicken Pox





Inilah yang dikatakan pasangan sehati sejiwa kikiki.




Assalamualaikum.


Kasihan papa. Sehari lepas aku dan adik (Zikry) ke klinik dapatkan ubat untuk chicken pox papa pula yang kena jangkit. Malah papa kena lagi teruk. Habis muka dan badan dia. Nak tengok pon geli dah. Rasa macam nak gosok dengan kertas pasir.


Setakat ini kami bertiga (aku, adik dan papa) bergantung pada ubat-ubat klinik terutamanya ubat antivirus (untuk dimakan) dan juga ubat zorax (antivirus untuk sapuan). Untuk tahan gatal doktor ada jugak beri ubat makan dan calamine lotion. Kos ubat-ubatan ni kata doktor untuk seorang je dah mencecah RM200. Kalau 3 orang sekali kena? Darab jelah. Mujurlah. Mujurlah ada klinik panel. Syukur sangat-sangat. 


Masa Risya kena haritu takda pulak doktor (klinik berbeza) bekalkan ubat antivirus untuk dia. Pelik. Tu pasal aku sibuk google macam-macam petua tradisional untuk pulihkan dia.


Kali ni aku tak amalkan petua minum air kelapa tu sangat. Adalah minum tapi setakat 3-4 teguk aje buat syarat pasal aku risau air kelapa tu akan tawarkan kesan ubat antivirus tu. Tapi aku minum air soya banyak-banyak pasal ada sorang kakak bekas nurse tu nasihatkan macam tu. Tak pasti pulak untuk apa. Agaknya untuk cantikkan kulit semula kot. 


Kakak yang sama juga nasihatkan kami berpantang makanan berminyak takut berparut. Adehla. Aku baru jer lepas makan pisang goreng semalamnya. Bab pantang makan ni best juga. Bolehla berdiet sepanjang sakit ni kan (merujuk kepada papa). Yang tambah seronok kerja memasak semakin mudah (merujuk kepada aku). Masak rebus semuanya. Haha.


Daun semambu (balance Risya punya) kami gunakan buat alas tidur je. Tak buat mandi macam masa Risya haritu. Kali ni kami mandi menggunakan air halia (rendam halia dalam baldi) pulak. Petua ni aku jumpa kat blog orang tapi terlupa pulak link blog dia. Cari-cari semula eh tak jumpa dah. Puncanya sebab tak tertahan rasa gatal. Mandi guna air daun semambu tu macam tak jalan je. Bila guna air rendaman halia ni kurang sikit gatalnya.


Masuk hari ke 4 rasa gatal kurang, bintik-bintik dah mula rasa sakit pulak. 



Mujurlah budak ini macam tak rasa derita.

(updated)

Nak hilangkan parut chicken pox cara tradisional.

Rendam beras semalaman.
Tumbuk beras (airnya dibuang) dengan kunyit hidup dan daun cermai.
Campur sedikit air.
Lumurkan pada muka dan badan macam bedak.


nota-noti:
Nak pegi kedai kejap lagi. Malunya nak keluar dengan muka apam polkadot.

53 comments

November 24, 2011 at 8:36 AM

laaa.teruknya..jgn makan kicap, nanti tinggal parut hitam.pastu petua org tua2 ambik kulit pisang emas, yang sebelah dalam tu, tonyoh2 kat parut tu, bila parut tu dah kering.

November 24, 2011 at 8:50 AM

Kesianyaa.. satu keluarga dah kena yer.. tak pe laa..hopefully insyallah dah tak kena lagik akan datang..

November 24, 2011 at 9:13 AM

ala siannya mama dan keluarga.
cepat sembuh ya.

November 24, 2011 at 9:23 AM

chick pox ni if sorang dah kena mesti satu umah gak berjangkit...kalau bleh amalkan je pantang larang tu utk cepat sembuh...org cakap jgn makan seafood takut gatal....kalau bleh makan vege je....yg non vege tu lupekan je buat mase sekarang....

November 24, 2011 at 9:26 AM

alahai.......tak sukanya......
gatal dan geram nak garu

November 24, 2011 at 9:31 AM

Adik tak dibagi ubat antivirus sbb die kecik g kot. Mujur sy dah kena ms kecik2 dulu. Tak le kena bila da besar mcm nie. Hahahah! Klu tak, RM200 kos? Mahal woooooooooooo!

November 24, 2011 at 9:44 AM

kamu kalau sudi singgah la blog kami...bertabah ye...kecik2 kena dh beso jd pelali...tk kena lg dah...cuma jgn garu..nanti berlubang2...

November 24, 2011 at 9:59 AM

Satu keluarga kena ke?...Cik Rose waktu kecik dah kena...kata orang tua2..sekali dalam hidup...anak2 belum lagi...huhuhu...takut jugak air halia okey ya....nanti anak kena boleh buat...

November 24, 2011 at 10:18 AM

@Maya Mayana


sy mmg salu singgah blog maya kan..

November 24, 2011 at 10:18 AM

@Fara

Adik dapat ubat antivirus..Risya yg x dpt..dia kakak

November 24, 2011 at 10:29 AM

alahai...sabar ye rina...No dah kene chikenpox mase skoloh rendah dlu..banyak gak dan skang hanya tinggal kesan parut hehe...anak2 pun dh kena masa dorg kecik2 dlu..abang? errr xigt dia dh kena ke tak..

No dapat rasa masa dia gatal miang tu kan..gatal2 pedih2 pun ada..masa tu arwah guna batu kiwi yg warna oren tu gosok2 kat pantat pasu dan sapu kat biji gatal..bukan KIWI kasut tu hahaha...tp skang dh gedebang..p klinik dorang bagi ubat je hehe..

No doakan rina sekeluarga cepat sembuh ya..

November 24, 2011 at 10:45 AM

JGN CEDIH YE...kalau tkde yg berjaya nanti, saya simpan utk kamu yer :)

November 24, 2011 at 10:49 AM

Aduh... kalau kena CP Rina memang derita gatal dan perit. Hero kecik tu lagi kesian.

Tapi kalau keluarga kakak memang pantang kena minyak termasuk makan juga kalau masa kena CP dan daun semambu selalunya berkesan...mungkin tak lama sembuhlah tu rina..

November 24, 2011 at 10:52 AM

sabar bnyk2 ye No..Akak mmg dah kena masa kecik dulu..ingat lagi kami 3 beradik semua kena masa tu..cuma yg dok risau sikit sbb ketiga-tiga org anak dara akak belum pernah kena lg, bknlah mintak..cuma org kata kena dah besar parutnya nampak jelas lah..huhu. Dah lah pompuan..

November 24, 2011 at 10:59 AM

@ariana

akak ni tersasul nama kak No pulak..maklumlah dh jarang dtg sini smpi nama sy pon lupa haha

November 24, 2011 at 11:29 AM

semua dugaan Ilahi. ada gak kawan cakap virus tu leh duduk dlm bdn seseorang selma 2 bln sebelum ia keluar jd penyakit tu. Wallahu'aklam

November 24, 2011 at 11:49 AM

memang sehati sejiwa..satu keluarga bermuka apam polkadot.hehe..

kesiannya..sabo jer la kan..cpt sembuh supaya kembali denan muka berseri..:)

bisa dan gatal ekk kena campak. Sy tak pernah kena.Takut..keke

November 24, 2011 at 12:00 PM

@Puan Kutu

campak dgn chicken pox berbeza dear tp sama jelah kut gatal dan bisanya..cuma chciken pox ni leceh sbb meninggalkan parut

November 24, 2011 at 12:30 PM

Patutnya first 24-48 hours kena chicken pox mmg kena start ambil antivirus. Kanak kanak pun kena ambil, dlm bentuk syrup.

Petua yang TAK BOLEH PAKAI ialah petua jangan mandi. Sila mandi. Mandi. Utk kebersihan, utk turunkan temperature.

Makan antivirus tu ikut dosage nya..sebab kalau virus chicken pox tak di buang habis, ada yg menyorok dalam sistem saraf tubuh badan. Later on akan keluar sebagai kayap (herpes zoster)

November 24, 2011 at 12:44 PM

ala siannya baby tu mesti gatal2 kan jgn bagi dia garu2 sudah nanti parutnya membesar, tapi budak2 takpe sbb parut mudah hilang tapi kalau kita yang dah dewasa ni kena, parutnya susah sikit nak hilang tahan jer la gatal tu ya. Saya dan famili dah kena gak cuma anak lelaki saya je belum kena sbb masa berjangkit dulu dia belum ada lagi.

November 24, 2011 at 12:49 PM

@Daddy Ziyyad

tula sy heran nape risya x dpt haritu..risau sy ni..thanx dd..sy br tahu virus ni blh timbul sbg kayap kalau x dibuang habis..

November 24, 2011 at 1:01 PM

adoi... dedua hero kena ke? skang dah ok ke? calamine dah pakai? aritu kawannya anakpun kena juga awak. guna calamine redalah sikit... kering dah...

ps: pasal entry tu idea bodohpun takpalah... dah buntu dah awak

November 24, 2011 at 1:03 PM

alahai... ciannyer...

November 24, 2011 at 1:41 PM

wak pon penah kena chickenpox jugakkk...

November 24, 2011 at 1:44 PM

aduhai...sekali gus kena...

time merah2 mcm ni ok lagi..tp bila bintik2 tu dah kering..warna coklat2 tu yg...nk tgk muka sendiri kt cermin pun takut...huhu...

November 24, 2011 at 1:54 PM

Teruskan makan ubat .. rimas mmg rimas rasa meminyak je muka .. betul tak .. tp kita makan ubat nanti hilanglah .. x pa sekali je cubaan nie..

November 24, 2011 at 2:05 PM

fifi belom kena chicken pox. haduhhhh, takutnya besar2 kena payah, parut makin payah nk tanggal, baik kena kecik2 kan?

November 24, 2011 at 2:27 PM

mmg sehati sejiwa ni...tak pe biar kena semua.kalu sorang2 yg kena penat jg kita nk uruskan..

btw semoga akk sekuarga cpt sembuh.aminnnn

November 24, 2011 at 2:51 PM

la kesiannye si kecik tu.. klu ayah die bole tahan lg sbb beliau da besar..he..he.. kami minump air kelape je..org kate menyahkan kuman.. sehari 2 biji..insyaallah cepat baik..

November 24, 2011 at 3:44 PM

kesiannya...pada sikecik tu...mak dgn pak dia pun kesian juga..cumanya dah besar panjang ni boleh ja bawa diri kan rina kan...hehehe...

kakD doakan semoga kalian semua cepat2 semboh ya...

November 24, 2011 at 3:52 PM

chicken POX!! arisha belum pernah lagi dijangkiti chicken pox..surely feel very uncomfortable dengan rasa gatal2..emm..:'(
moga2 all of you there will be recoverd soon!

November 24, 2011 at 4:14 PM

C. P. rupanya...

kami dulu pun kena masa cuti sekolah
lagi haru..time tengah syiok
bercuti di cherating ...aduhhhh

sian si papa tu jadi model...miahaha!

November 24, 2011 at 4:17 PM

alahai rina..baru baca ni..kesiannya.semua kena yer..harap semua sabar dan tabah yer.

semoga semuanya cepat sembuh...

November 24, 2011 at 4:29 PM

semoga cik betty sekeluarga cepat sembuh.aminnn :)

November 24, 2011 at 6:11 PM

satu family kena ?? wow. dasyatnya. hehe. semua org demam. akak jaga diri elok2 k. sy doakan akak sekeluarga :)

November 24, 2011 at 8:13 PM

uh... sabar la, aku pun dah pena kena sekali, derita jgn cakap la.. cuma bimbang kesan parut tu tak blh hilang..

Ada banyak petua tradisional, kak rina boleh google... semoag cepat sembuh ya..

November 24, 2011 at 11:14 PM

wahh 1 rumah kena kak!!

teruk juga nampknya anak akk n hubby akk tu..

xpe2..dapat cuti free kan..hehehe..;p

semoga akk n family cpt sihat..:))

November 24, 2011 at 11:26 PM

wow...dah besar pun kena gak lagi ...ish2...;)

November 25, 2011 at 3:49 AM

Alamak..kkiz belum penah g kena chicken pox..memang setiap orang akan kena eh?abislah daku..

November 25, 2011 at 9:29 AM

alololo ciannya budak comel tuh.
huhuhu

November 25, 2011 at 11:02 AM

get well soon!

November 25, 2011 at 11:06 AM

alahai...abih merah2 muka si comel ngn papa nya ye...hurm..xpe2..get well soon ya

November 25, 2011 at 2:56 PM

uishh ble tahan gak mahal kalau rm200 utk seorang.ubat apa tu dia bg sampai mahall camtu.tp takpela jnji sme sihat tu yg pntg.duit leh cari tol tak?sian suami rina kena kat muka banyak.kalau anak2 lg sian sbb dorang kecik lg.

November 25, 2011 at 3:12 PM

munna dulu kena masa anak dara..serentak sepakat dgn adik munna 2 org... masa jumpa doc siap pesan kat munna jgn minum air kelapa sebab lagi takut banyak yg keluar

November 25, 2011 at 3:49 PM

kesiannya...sehati sejiwa betul...hehehe


ni kali pertama atau kedua...

November 25, 2011 at 4:09 PM

faham2.. sebab ai pun pernah rasa..
kami 4 beranak kena.. huhuhu.. masa mula-mula nak kena sakitnya badan.. tapi syukur tak tinggalkan parut..

November 25, 2011 at 4:28 PM

alahai...sian kat korang...semoga semuanya cepat baik yer...

jgn skip mkn ubat tau!!

November 25, 2011 at 6:13 PM

salam sabar je lah ek sampai 3 org satu famili kena , memang sehati 3 jiwa lah ..

apa pun moga cepat sembuh , masa anak2 saya kena dulu sapu lotion doktor bagi , dan minum air kelapa je , walo apa pun ubatnya , kena keluar habis baru ok .. hehe terpaksa lah tunggu kan ..

November 25, 2011 at 10:15 PM

Erk sefamily dah kono serentak yer..hari tuh anak buah wife pun kono,tigo beradik..sobab bendo nih berjangkit kan..

November 26, 2011 at 1:11 AM

Semoga cepat sembuh semua. Lagi satu, jangan bagi kena hujan. Nanti berparut.

November 27, 2011 at 8:17 AM

Sabar ye Rina.. Takpe parut lama2 boleh hilang. Rajin sapukan vitamin E.

August 1, 2012 at 3:50 PM

Saya kena seluruh badan muka dan tak macam muka. Tapi saya guna beberapa produk untuk hilangkan parut dengan segera.Sebab kena pi meeting dan jumpa client..adoyai.Senang je nak dapat produk ni . Kat pharmasi dan kedai jamu ada. Sila lihat vlog saya Cara-cara hilangkan parut chicken pox atau apa-apa parut

http://www.youtube.com/watch?v=qNXeqVJZe-s&feature=results_main

January 5, 2013 at 12:40 PM

salam ziarah ^_^

daun semambu tu membuatkan bdn kite jd rasa miang kan? sy tak tahan betul tidur beralaskan daun tu mase kene c.pox bulan 4 aritu, so sy remove daun tu dan mase tu cuma bertawakal supaya sy sembuh sendiri tanpa bantuan daun tu. sebab tak tahan sgt2 gatal bdn bile kene daun tu. alhamdulillah tak kena kat anak2 kalo x lagi haru nak menjage diri sendiri lg, nk jg anak lg... huhu

Post a Comment
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Copyright of cikbetty.blogspot.com.All Right Reserved. Template Edited By Syazwana Jamal