HOME   SIHAT & CANTIK   BLOG KAWAN MAYA   AWARD
                                                                                             

Wednesday, June 13, 2012

apa yang saya suka kat Terengganu.






Dah kata dahhhh.
Konpemla akan update sampai berentry-entry kalau pegi bercuti padahal bukan pegi bercuti sangat pon.
Jangan korang muntah ijau dahla ya kiki.
Apa nak buek. Semua ni kenangan manis untuk aku.
Kalau tak tulis kat sini aku nak tulis kat ner lagi. 
Kalau peram semua dalam kepala konpem berkaratt memandangkan umur pon tahap dah nak karat kan.
Gambar-gambar sume apatah lagi memang tak penah ada hard copynya.
Aku tak expect pon orang baca, yang pasti akan ada sorang yang baca iaitu aku sendiri kikiki.
Bolehla pasni tukar trademark blog cik betty suka syok sendiri kikiki.


Lepas gi warung pok nong kitaorang (sekali dengan famili sharul), pegi melawat masjid kristal.
Aku pikir masjid ni semenya kristal oh rupanya hujung kubah je kristal yang lain tempered glass yang dibentuk supaya nampak ala-ala kristal gitu.


Kalau aku tak tersalah baca info kat papan kenyataan dalam masjid, masjid ini asalnya dirancang nak dibuat dengan emas. Perghh. Kalau emas konpem masjid ni akan berlubang sedikit demi sedikit tapi memandangkan kat negara lain dah ada masjid yang dibuat dari emas contohnya kat depok dan brunei yang lain korang google la sendiri sebab aku pon google maka diaorang putuskan buat dengan kristal supaya unik.


The next day, kami nak balik JB dah. 
Sebelum tu singgah breakfast dulu kat warung dekat-dekat villa sri mayang. 
Of couse tak nak lepaskan peluang makan nasi dagang walaupon kat JB ada mestilah kalau tak, tak sah la dah pi ganu. 

Sedap tapi karinya manis sikit. Memang orang ganu suka manis-manis eh? Ker dia nak letak garam tapi terletak gula.



Dah kenyang, kami pegi river cruise. Naik cruise best pasal aku salu feeling percutian atas kapal kikiki. Nak cruise sebenarnya dekat sebelah masjid kristal je (Taman Tamadun Islam). Tapi semalamnya tu tak sempat naik pasal tutup kul 6 petang lainla kat Melaka malam pon boleh naik. Naik cruise RM15 sorang. Budak kecik RM10 tapi 4-6 tahun RM5. Ada taman monumen jugak kat situ tapi kami tak pegi sebab dah lambat nak balik JB.


Sepanjang mengcruise banyak pemandangan menarik. Salah satunya masjid kristal ni la. Lain-lain boleh tengok kampung nelayan, resort cantik, pulau-pulau salah satunya bernama pulau hajah siah sebab keluarga beliau saja yang duduk situ cam kagum jer aku bila mendengarnya, ada tempat orang buat kapal juta-juta bestnya kalau aku kaya boleh tempah kapal satu.


Lepas tu kitaorang pon gerakla balik JB, singgah jap kampung losong beli kerepok lekor.
Memula nak beli kerepok lekor kat seberang takir papa kata kat situ sedap lagi tapi dah habis. 
Aku tak kisah sangat pasal kerepok sebab bukan penggemar yang tegar lainla kalau nak carik sotong dan udang gemok konpem akan melompat kegirangan.


Apa yang aku perasan, rata-rata signboard kat ganu ni mesti ada tulisan jawi. Sangat menarik dan patut negeri lain buat juga.


On the way balik singgah lunch dekat pantai apatah tengok jap jer aku dah lupa. Rasanya kelulut kot. Suka tengok pantai yang membiru terbentang luas dan penuh misteri.


Ha cakap pasal misteri teringat lak cerita kak ros peristiwa misteri yang dialaminya masa kitaorang balik JB tu.
Masa kitaorang lalu jalan jemaluang ker mana ntah tapi yang pasti lepas mersing lah memang dah malam dah.
Kak ros kata dia tertido pastu dia terjaga nampak ada tangan besar nak cekik dia.
Aku naik keta lain, folo belakang keta dia. 
Alhamdulillah takda ada apa-apa yang misteri berlaku.
Yang misterinya aku tertido sebab ngantuk sangat kesian papa mamai sengsorang drive hihi.



41 comments

June 13, 2012 at 10:49 AM

Xpe..citer pnjg2 pun rine baca..best je!!trengganu ngn kelantan mmg best..negeri yg ptt dilawati..rine suka gi sana..mknn sedap2 n murah..

June 13, 2012 at 11:01 AM

Terengganu mmg cantik. Makanan plk awesome. Hihi :D

June 13, 2012 at 11:04 AM

mmg pegi klu g tganu ni... makang sambil jalang2 hehehe

June 13, 2012 at 11:06 AM

nasi dagang punye kuah mmg manis sikit. tapi kalau masa sendiri buleh kurangkan manisnya.

nanti saya ke jb. boleh saya ajak awak keluar dating? ke kene mintak izin dulu? :p

June 13, 2012 at 11:19 AM

cantik masjid tu...saya kat sini dah jemu tengok pantai tapi bila nak relese tension pabtailah tempat yg baik..hehe.

June 13, 2012 at 11:34 AM

cantik dan best kan terengganu.. akak pun seronok pergi terengganu.. tp tak tahu bila nak ke sana lagi..

June 13, 2012 at 11:41 AM

ternegganu memang best.. tp yg sy kurang suka ialah makananan die.. sume manis2 n mesti ada ikan.. hahaha.. tekak org melaka cm sy ne len siket :)

June 13, 2012 at 11:44 AM

assalam rina..betul2 ada tangan nak mencekik ke..seram jugak kan..acik memang tak jalan malam2 kalau nak pi mana2 mesti bertolak awal pagi

June 13, 2012 at 11:49 AM

nasi dagang dia putih ek....

kalau sy g ganu dah borong penuh kete kot kopok losong...hehe....

masjid tu cantik la....

June 13, 2012 at 12:34 PM

Macam kakcik la juga. Pergi bercuti dua hari pun, boleh buat catatan samapi berhari-hari.. :)

June 13, 2012 at 12:36 PM

salam..

org terengganu sendiri ni tak pernah sampai masjid kristal tu..hehe

June 13, 2012 at 12:48 PM

Best kan naik cruise tu..saya dah dua kali naik..last naik bulan lepas..ekekeke...

June 13, 2012 at 1:18 PM

oh negeri ku...
bangga jap...hehehehe

June 13, 2012 at 1:30 PM

kalau ke gannu tak beli
kepok lekor tak sah...kan :)

June 13, 2012 at 2:28 PM

Rina, klu g Kelantan...lagi bsr2 tulisan Jawi die tau...

June 13, 2012 at 2:47 PM

sehari dua tak cukup nak melawat tganu, banyak lagi tempat tu Rina lenkali datang lagi ek. nasi dagang yang awak makan tu kuahnya manis ya tu sebab saya cuma makan nasi dagang kat tempat yang dah biasa beli je sbb takut terkena kuah yang manis. kopok lekor kat batu rakit mmg sedap kalau tak silap namanya kopok lekor Tok Beng kalau nak beli kena gi awal2 kalu tak mmg sold out.

June 13, 2012 at 3:54 PM

melawat trengganu memang best, mase linda gi outstation dulu, ari2 makan nasi dagang..tp xde pulak manis. Keropok losong is the best..:)

June 13, 2012 at 4:10 PM

@gadisBunga

hihi..sukernya gi dating! tp serius sy x penah kuar dating dgn kawan pompuan sejak kawen..dating ngn kawan lelaki ada (somi sy sendiri)

June 13, 2012 at 4:11 PM

@Kesuma Angsana

jalang-jalang takpe jgn menjalang opssss hihi

June 13, 2012 at 4:36 PM

Nasi dagang, kepok lekor..sedapnya, kepok lekor rebus cicah dgn sosnya memang sedap..

June 13, 2012 at 4:41 PM

sama la, rasanya nak buat entri banyak2 tapi takot org muntah ijau pulak kan.
patutnya masjid sultan mizan/masjid besi di putrajaya tu dibuat dekat terengganu kan, cukupkan kuota masjid kristal, besi, emas, platinum, berlian bla-bla-bla.

^_^

June 13, 2012 at 5:37 PM

tak pernah lagi jejak kakai kat masjid kristal ni...kelantan pun papan iklan banyak tulisan jawi juga..

June 13, 2012 at 9:22 PM

Teringin nak ke sana.Huuu

June 13, 2012 at 10:38 PM

ehehe sibbb baik dah pegi.tetibe teringat...balik je ganu trus check in hospital 3 ari..ehehe...

June 13, 2012 at 10:55 PM

pengalaman terindah yg xkan dilupakan ..
cantiknya masjid tu..ntah bila gamaknya dpt peluang ke sana...

t'ganu dan nasi dagang mmg x dpt dipisahkan..makanan wajib kalau g sana..ehehe

June 14, 2012 at 12:09 AM

nak pegilah taman tamadun islam tu...tkde ikan kerinng ke jual kat situ? saya suka ikan terubuk masin...kadang cari kat mersing aje terlanjur dekat dgn umah emak...

June 14, 2012 at 7:13 AM

tau kopok lekor je ngan nasik dagang je kat tgganu. kn3..

hmmm... tu je kot.. hee..

btw.. mmg nmpk best.. :D

June 14, 2012 at 9:18 AM

Indahnya masjid2 kat terengganu ni ya. Nice

June 14, 2012 at 11:27 AM

bila nak merasa g ganu nie...kena kumpul duit banyak2 nie kalau nak jalan sakan...hikkkss

June 14, 2012 at 12:54 PM

tak suke kepok lekor?
ish ish. sedap tuhhhhh.
hehehe

June 14, 2012 at 2:27 PM

orang ganu kebanyakannya memang suka manis hihihi Cik rose belum pernah sampai lagi kat masjid kristal tue..walaupun orang ganu...

June 14, 2012 at 3:24 PM

cik betty ... KC suka trengganu. Dulu kini dan selamanya sbb Arwah Tok Ayah dari sana .. Kg Padang Luas, Jerteh, Trengganu.

June 14, 2012 at 4:53 PM

salam,


bercuti lagi kah :)

June 14, 2012 at 5:39 PM

takpe saye sudi je baca..masa gi Ganu tu hari lupe langsung nk begedik dpn mesjid kristal ni..kesudahan blk kl..mcm nyesal plak ehehehe

June 14, 2012 at 5:42 PM

indah sungguh masjid kristal tuh kan...

June 14, 2012 at 5:57 PM

cantek masjid kristal ni kan...

June 14, 2012 at 11:24 PM

akak !! hehe. takpe je akak tulis semua percutian akak kt sini....ramai yg nak baca ! :) hehe. saya pernah gi masjid tu tp sekadar tengok je.hehe. nak tgkp gmbr pun tk sempat. ihihih

June 14, 2012 at 11:47 PM

g juga ganu ...tak jumpa weh !

June 15, 2012 at 1:03 AM

ala jelesnya, dahlah suka sangat t'ganu, especially tang makan

kalau ada rezeki, mesti nak pergi lg,antara tempat paling best untuk melancong kan

June 16, 2012 at 6:18 PM

Kak rina kak rina.. Aku sngt bersetuju dengan pendapat kak rina.. Mmndgkan aku aku pun suka showoff dan tepek gambar bebanyak hahaha.. Ya la kan nak simpak kat dalm hotak je, nnti dah nyanyok, hilangingatan da.. Tak de dah kenang kenangan nak di kenang..rugi kalau tak di abadikan dalam entry..haha

Btw, aku suka gila terengganu..pernah dtang sekali.. Nasi dagang dia sedap.. Yg masjid kristal tu pernah bergambar sekali..angel yang sama haha..

Tapi kak rina lagi banyak tempt kak rina pegi.. Tak pe tak pe soon. Aku nak pgi gak.. Nntikan entry aku yg mendatang hahahaha

June 21, 2012 at 9:30 PM

Hari ni baru sempat baca entri ni.. Ceritalah pjg2 lagi.. Kami sudi membacanya.. ;)

Memang belum sempat jejakkan kaki ke sini.. Jakun sikit.. Bilalah nak jln2 bercuti kat Terengganu..? Keropok losong memang best.. Fav tu.

Post a Comment
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Copyright of cikbetty.blogspot.com.All Right Reserved. Template Edited By Syazwana Jamal