HOME   SIHAT & CANTIK   BLOG KAWAN MAYA   AWARD
                                                                                             

Tuesday, December 13, 2011

Smart Reader Kids Pulai Perdana (review)




Assalamualaikum..


Entri review ini diminta oleh teman blogger chekgu azrine.


Tak pandai sangat nak review tapi memandangkan dah 3 tahun risya belajar kat sana bolehlah kut nak share secebis pengalaman (ceh frasa sastera tak nak kalah) yang ada.


Yuran?

Yuran smart reader memang kaw-kawlah. Kopakkkk beb. Sebulan RM275 plus transport RM30 jadiknya sebulan kena spend RM305 untuk yuran. Tapi ini bergantung kepada center ya. Yuran ni untuk center SR Pulai Perdana sahaja. Mungkin lain center lainlah jumlahnya.


Itu untuk bulanan. Masa pendaftaran lagi kopak tapi lupalah plak berapa.



Cikgu smart reader ok ke?

Setahu sayalah, cikgu-cikgu smart reader diaorang kena pegi kursus kut untuk jadik cikgu smart reader. Tapi ini saya kurang pasti. Ada antara teacher dekat SR Pulai Perdana yang ambil kursus TESL. Kiranya bukan sembarang orang lah boleh jadik teacher SR.


Dari segi personaliti cikgu garang ke baik ke itu tengok centerlah. Ada center yang ok cikgunya. Ada center yang cikgunya tak ok. Alhamdulillah. Kat SR Pulai Perdana ok jer teachernya. Kalau garang pon sebab budak kecik kan memang nakal. Kenalah ajar untuk disiplin juga kan.




Pembelajaran kanak-kanak di SR?

Kat sini modul pembelajaran agak tough juga. Budak-budak memang diajar betul-betul sampai pandai sesuai dengan standard SR. Alhamdulillah. Masa umur 5 tahun risya dah boleh baca melayu dan inggeris dengan lancar.


Walaupun tough ada modul yang menarik kat SR macam



.....kindercooking.


Antara aktiviti lain sepanjang risya kat SR,



Risya masa pegi lawatan ke desaru farm. Masa ni dia baru 4 tahun. Saya sengaja tak ikut supaya dia boleh belajar berdikari walaupon dalam hati risau bukan main.



Masa festival sains. Olok-olok saintis muda hihi.


Apa yang buat saya hantar anak ke SR (Pulai Perdana)?


First, sebab dekat dengan rumah lah.


Second, sebab center SR Pulai Perdana tu kecik. Bila kecik teacher takdalah tamak nak amik budak ramai-ramai kan. Jadi percentage diaorang nak fokus kat anak kita tu besar sikit.


Third, sebab perasaan saya macam happy tengok suasana center SR Pulai Perdana tu haha. Eh. Tak lucu pon kan. Gerak hati ibu pon boleh digunapakai juga tahu.


Fourth, sebab bahasa pengantar SR adalah sepenuhnya bahasa inggeris.


Tu jelah kot.


Apa pon tadika mahal atau murah bukanlah penentu bagus ke tak sesebuah tadika tu. Tengoklah kepada citarasa dan kemampuan masing-masing kan :).


54 comments

December 12, 2011 at 8:48 AM

wahh...bergaya betul adik-adik ni

December 12, 2011 at 8:55 AM

tadika orang2 kaya ni...hihi..

tpi berbaloi lah dgn hasilnya kan...

December 12, 2011 at 8:57 AM

Yuran tadika sekarang mmg boleh tahan, nak daftrar macm nak daftar universiti.. Yuran GA maryam RM238 + transport RM60. Tp tahun depan tukar angin cari sekolah lain..

Ps: Saya komen selepas baca.. jd jgn gelakkan komen sy ye.. hik hik..

December 12, 2011 at 9:04 AM

tu la rina..kita sbg ibubapa nakkan yg terbaik tuk anak2..mcm kami juga kena pilih yg terbaik..tapi tengok jugak dengan kemampuan kan..jadi harap pilihan kami untuk farihin dan fadhlan berbaloi la untuk kami dan mereka..

December 12, 2011 at 9:05 AM

@Zefa NorAsmara


hik hik!!

December 12, 2011 at 9:22 AM

mak mesti tau apa yg terbaik utk anaknya. sekarang ni tadika tumbuh macam cendawan lepas hujan, jadi mmg kene recce bebetul sebelum anta anak2 kan?

*ckp mcm dah ada anak je..huhuhu~

December 12, 2011 at 9:34 AM

@gadisBunga


xpelah..dh ada tokoh nk jadik mak tu hihi

December 12, 2011 at 10:24 AM

duit pon main peranan penting jg kan?

sori baru sempat nk menjengah!

December 12, 2011 at 11:33 AM

terima kasih Rina for the review..

tot nak hanta anak yg umur 4tahun tahun depan.. macam bagus jek.. sebab ramai yg kata SR ni bagus.. cuma nak kena tgk kemampuan jela.. cukup ke tak nih.. hehehe

December 12, 2011 at 11:40 AM

ingat lagi dulu adik pernah join SR ni...hehe.menarik dan njoy ja =)

December 12, 2011 at 11:52 AM

semua nak yg terbaik utk anak.yg penting risya dah dapat tadika yg terbaik..speaking olputih mesti terer..:)

December 12, 2011 at 11:56 AM

Mahal yer yuran bulanan nyer..takpe la kalo itu yg terbaikan..

December 12, 2011 at 11:57 AM

Memang kopak duit...Yang penting anak2 kita pandai...Cik Rose hantar si kakak tue..Tadika Islam Bestari..okey jugak tempatnya..bulan2 rm 180 sekali transport..Bayar mula2 nak masuk dekat 300 jugak huhuhu....Tapi tak per yg penting anak pandai...

December 12, 2011 at 12:13 PM

nanti kalau dah kawen and ada anak baru fikir pasal tadika ni. keh keh keh.

December 12, 2011 at 1:23 PM

bagus jugak kakak buat review..boleh simpan andai ada anak nanti..haha..

December 12, 2011 at 3:27 PM

kat sini takde lagi taska ni... baguslah aktiviti2 kat tadika tu

December 12, 2011 at 4:01 PM

kita mampu berusaha...Allah jua penentu segala...dari membazir tak tentu pasal...lebih baik spend dollar & cent utk anak.

December 12, 2011 at 4:47 PM

Berbaloi bayar mahal2.

December 12, 2011 at 5:36 PM

comel la Risya... :)

nak yg terbaik tuk anak2...kopak duit pun tak pape kan..tu la penogrbanan ibu bapa... huhu...

lagi2 bila Risya pelajar cemerlang kat situ...mesti akak tak ralat berhabis kan..? :)

December 12, 2011 at 5:40 PM

Bagus..laa moga risya peroleh apa yg dipelajari di SR dan bila masuk sekolah kebangsaan dia senang dah nak catch up..

December 12, 2011 at 7:09 PM

HYE...

BAGUS REVIEW NI..PILIHAN YG TERBAIK UTK ANAK2 :)

December 12, 2011 at 9:32 PM

baguslah akak ni. dah pilih yang terbaik untuk anak-anak even dari tadika lagi. SR ni memang dah terbukti hebat kan dalam prasekolah. memang tak rugi masukkkan anak ke tadika ni walaupun bayarannye sangat kopak..hehe

dari alumni tabika kemas

BLOG SAYA TELAH SEMBUH

December 12, 2011 at 9:43 PM

very good of you choosing the best ever kindergarten for the good of your daughter..hehe :) risya cantik!

December 12, 2011 at 9:47 PM

semua org inginkan yg terbaik utk anak2.....

December 12, 2011 at 9:58 PM

meriah je tengok (",)

December 12, 2011 at 10:20 PM

alahai mahalnyyaaa.. akak bakal antar kakak Iman kat Taski abim je, tu pun 50++ campur van kira abis 70 gak la sebulan.. x pa le yg penting kakak pandai bersosial, pandai tertib dan pandai belajar sikit2 sbb mama x nak paksa2 masa dia kecik2 nie...

opps.. bab blog lambat tu, adik mama pun kata g2 tapi mama buka x da la sampai nak hempas nb nie, cuma geram tu ada le, sbb tu mama guna mozila laju sikit, gogle chrome nampak macam lambat..

December 12, 2011 at 10:22 PM

wah mahal jugak err.. tapi tak pe la kalau anak jadi bijak kan.. bebaloi jugak la kan..

December 12, 2011 at 10:30 PM

dah cuba tanya PERMATA?

December 12, 2011 at 10:49 PM

Dulu kan sy mmg berangan nak hantar anak sy ke SR ni...masa tu kerja tp skrg da take long leave ni mmg xde harapan la kan... Salam ziarah & follow disini~

December 12, 2011 at 11:10 PM

kala ukite ada rezeki lebih kelak, pon nak masukkan anak2 kat sr jugak lah. mudah-mudahan lah. :)

December 12, 2011 at 11:26 PM

Rasanya semua bergantung pada kemampuan ibu bapa. Kalau mampu, memang inginkan yang terbaik untuk anak2 sendiri. Betul tak Rina??

December 13, 2011 at 4:09 AM

walaupun mahal sikit..
tapi kalau input yg disampaikan berkesan, ok..berbaloi ye..tak rugi hantar,anak pun suka..

December 13, 2011 at 6:47 AM

@Tukang Karut


x pasti sini ada ke x..tp kalau PERMATA yg KEMAS punya tu kami x layak kut

December 13, 2011 at 8:43 AM

betul tu....sha lebih minat hantar amzar gi tadika yg ringan2 study method dia...janji amzar bleh belajar bergaul & enjoy himself...cos bila dah msk sekolah mmg dah tak leh enjoy

December 13, 2011 at 9:26 AM

betul tu..mahal murah...tak menantukan anak akan pandai...tp memang baguslah kalau berpeluang hantar kat SR ni..

December 13, 2011 at 9:36 AM

Rina, tadika murah skg nie mtk slip gaji tau. Sedih....

December 13, 2011 at 9:38 AM

3 tahun dah u hantar anak ke situ? maksudnya u hantar sejak umur dia 3 tahun?(saya assume umur risya 6 tahun)

December 13, 2011 at 9:46 AM

kalau kita mampu bagi anak kita yang terbaek, apa salah kalau mahal pun. smart readers memang bagus tu anak cepat belajar BI : )

December 13, 2011 at 10:10 AM

Ada lah berangan nak hantar anak tadika hebat gini, tap tak mampu.... Msred ajar sendiri je...

December 13, 2011 at 11:11 AM

kat kawasan rumah kita
tak ada tadika tu..

jadi terpaksa hantar mana
yang ada sajelah :)

December 13, 2011 at 11:42 AM

@Daddy Ziyyad

dari 4 tahun..4,5 dan 6

December 13, 2011 at 11:44 AM

@Fara


betul tu fara..tu psl sy kt kami x layak masuk ke Tabika Kemas tu..tp betul juga kalau yg berkemampuan nk hantar jugak ke tadika yg murah kasihan pula pd yg benar² x mampu nnt

December 13, 2011 at 11:44 AM

yurannya mcm mana pulak kak? erm kalau tau hrga bleh compare dgn tmpt lain, tp dr pembacaan smart reader ni mmg bgus.

sy pun xde anak lg..haha

December 13, 2011 at 12:13 PM

@Munnafendy


yuran akak dh sebut kat atas tu dear :)

December 13, 2011 at 12:32 PM

risya comei laa. hee

December 13, 2011 at 1:01 PM

umpama kereta murah dgn kereta mahal begitu juga yg lain2 ada perbezaannya...

December 13, 2011 at 2:21 PM

bergantung pada kewangan/kemampuan.. kalau tak mampu nak dihantar ke Tadika yang mahal pun payah gak..

December 13, 2011 at 3:00 PM

kalau saya lah, sy esok ada anak sy nak hantar anak sy kat smart reader. sbb mmg testimoni dia bagus2. mahal tak mahal tu mungkin lain cerita asal anak kita dapat pendidikan terbaik. :) hehe. em malam plak gi kelas mengaji :)

December 13, 2011 at 3:00 PM

ih comel comelnya tuh anak :)


Info Event For Blogger: Percuma Samsung Galaxy Ace & RM1000, it's very easy to get, let's come and get it --> http://www.streetdirectory.com.my/streetdirectorymalaysia/

December 13, 2011 at 4:10 PM

smart reader? tadika untuk mereka yang agak berada ni.. hhehee.. tak kisah tadika mana pun, yang penting si kecik tu nak belajo kan..

December 14, 2011 at 12:35 PM

menarik gak aktiviti2 yg ada ye...nnt chii da ada anak sendiri...mungkin leh antar kat sini gak :)

December 14, 2011 at 10:08 PM

agak mahal kan, tp klu bagus berbaloi la antar anak sini..

January 25, 2013 at 4:18 AM

Bukan semua SR bagus..I send my girl when she was 3 yrs old..area nusa bestari 2..she was very happy for few mths..after that she request dont want to go..dont know what happent..when i asked the teachers they said nothing..she went there for 7 mths..she did not learn anything..i stopped her from SR..now she going to oth kinddy..not famous..less kids..the kinddy only hv below 15 kids..now end of jan..she know numbers and B/S alphabets..writing and do simple spelling..

Post a Comment
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Copyright of cikbetty.blogspot.com.All Right Reserved. Template Edited By Syazwana Jamal