HOME   SIHAT & CANTIK   BLOG KAWAN MAYA   AWARD
                                                                                             

Monday, December 5, 2011

Jawapan Peserta Money Drop Yang Pelik.




As-salam.
(Sebenarnya aku tergelak-gelak waktu tengok game show ni - gelak geram. Alah macamlah korang kalau tengok tv tak penah kutuk orang dalam tv kan. Gelakkan dan kutuk orang memanglah tak baik. So, aku mintak maaf pasal tergelak.)




Bagi yang mempunyai astro tapi belum tahu, Money Drop adalah rancangan game show terbaru kat astro ria setiap sabtu dan ahad pukul 10.00 malam dihoskan oleh pengacara kontoversi tak lain tak bukan AC Mizal bermula 3 Dis lepas.


Cara-cara nak bermainnya lebih kurang camni:


  • Setiap kumpulan peserta (2 orang) akan diberikan sejumlah wang RM1 juta.
  • Setiap kumpulan peserta akan diberikan 8 soalan untuk dijawab.
  • Setiap soalan akan diberikan 4 pilihan jawapan macam periksa zaman sekolah tu (untuk soalan ke 5-7 kalau tak silap diberi 3 pilihan sahaja; soalan ke-8 diberi 2 pilihan sahaja).
  • Peserta perlu laburkan kesemua wang pada pilihan jawapan yang betul. Kalau tak sure mereka boleh laburkan wang pada pilihan jawapan yang mereka rasa tak sure tulah. Cuma kalau pilihan jawapan tu salah duit mereka akan hangus. Dan baki duit akan dibawa untuk soalan yang seterusnya (itu pon kalau ada lagi).


Untuk first show ni, sama ada peserta belum bersedia atau sengaja buat-buat tak tau, tak taulah saya. Sebab jawapan yang diaorang bagi untuk soalan yang emmm macam senang jugaklah agak pelik.
Contohnya:


Peserta pertama:

Tarian dondang sayang tarian masyarakat mana?
Mereka pilih Minangkabau dan Jawa.

Pelik.
Dek jawapan yang pelik tersebut duit RM1 juta mereka lebur pada soalan yang pertama sahaja.


Peserta kedua:

Masak lemak cili api popular kat negeri mana?
Mereka pilih Johor.
Mujur ada pilih Negeri Sembilan juga.
Dan hampir nak pilih sabah juga.

Pelik sangat.
Mungkin mereka bukan orang Malaysia.


Peserta ketiga:

Ini lagi sangat pelik

Apakah nama sebenar Saloma?
Salah satu jawapan yang mereka pilih ialah Salma binti Hayek.

Bukan agak lawak.
Tapi memang lawak.

Ada lagi.

Antara serangga berikut yang mana paling pantas berlari.
Selain lipas mereka juga pilih semut.

Semut? Semut? Oh. Mungkin semut di rumah mereka sangat berlari pantas.


Ada lagi.
Tasik apa yang terletak di Perak?
Aku heran apesal diaorang misti nak pilih Kenyir juga. 

Cuma mampu geleng kepala.
Nervous sangat kot!

49 comments

December 5, 2011 at 9:12 AM

comfirm ketawa terbahak-bahak nie

December 5, 2011 at 9:19 AM

tak sempat nak tgk pun..

December 5, 2011 at 9:22 AM

nampak sgt...xde pengetahuan umum......hahaha

xpun gabra

December 5, 2011 at 9:27 AM

@azam

nak kt gabra mmg mcm x aje sbb ms yg diberi utk jawab agak lama juga..soalan pon bukannya mencabar minda sgt..

December 5, 2011 at 9:30 AM

dondang sayang tu baba nyonya kan?

December 5, 2011 at 9:37 AM

ai tengok jugak malam td..serius mmg sakit hati gila! ade ke patut salma bt hayek??? apakah???

December 5, 2011 at 9:38 AM

@bujal X

ya encik bujal..itu jawapannya ya..

December 5, 2011 at 9:40 AM

@Munnafendy

itu yg paling x menahan..kahkahkahkah..nangis salma hayek kalo nengok!

December 5, 2011 at 9:43 AM

...sy syak, ms audition, diorang pilih yg sengal sbb klu pilih yg bijak....duit cpt abis. Hiks!

Betul tak?

December 5, 2011 at 9:47 AM

@Fara

sy pon syak demikian juga haha..

December 5, 2011 at 10:07 AM

tak tengok.. sbb banyak no rancangan depa ni kat rumah ni nak nengok.. huhu.. takpe2.. nanti tgk...

teruk beno pengetahuan am peserta2 ni erk.. soalan common sense pun tak leh jwb.. huhu

December 5, 2011 at 10:10 AM

@Chekgu Azrine

tula pasal yg sy geram sgt..diaorang ni pehal tah..kena bayar utk buat lawak bodoh kut..

December 5, 2011 at 10:10 AM

adoi, semalam dengar-dengar je sebab mak mentua bebel kenapa pilih salma hayek. bengap ke...

kah kah kah,
rasa nak masuk dalam TV tu pulak.
errrr, interview rancangan tu dah abis ke kak?

December 5, 2011 at 10:11 AM

ntah dari mana diorang pilih peserta ni..jwpn mcm bukan org malaysia je..ciss..sakit ati jer dengar..ni bukan sengal..tapi bebal..huh!

December 5, 2011 at 10:21 AM

tak pernah tonton lg, tp serius lawak la sbb soalan2 mudah tu. agaknya sbb nerves kot.

December 5, 2011 at 10:23 AM

@eLL

dah habis dah ell..tp kalau nk main game ni online boleh jer..registerlah

December 5, 2011 at 10:24 AM

@Pen Biru


hahaha..sy x smpi hati nk panggil mereka bebal..pdhal dlm hati kutuk kaw-kaw punya haha

December 5, 2011 at 10:25 AM

macam sengaja jawab salah je....

saya tak penah tgk lagi citer ni. tapi saya percaya banyak benda yang kononnya real kat astro - sebenarnya hanya dibuat-buat, bergantung kepada arahan org tertentu.

ok fine, saya takde bukti. tapi kalau fikir logik - soalan senang tapi jawab salah...itu sendiri adalah indicator for something wrong. *mcm bodoh sgt je org malaysia ni~

December 5, 2011 at 10:28 AM

@gadisBunga


sy pon rs ada something wrong lah GB..kalau pon diaorang x nak duit rm1 juta tu habis cpt kasiklah soalan yg mmg x mampu jwb mcm who wants to be a millionaire dulu..mmg kalau org jenis x membaca x dpt jawab punya..


ini soalan yg mmg budak darjah 4 pon tau jawab..


kalau betul diaorang dibayar utk jd pak pandir dlm tv mmg sgt kasihan!

December 5, 2011 at 10:45 AM

game ni dikategorikan mcm judi jugak kan...

December 5, 2011 at 11:10 AM

soalan2 yg dibagi memang mudah2...saya tengok yg episod kembar yg peserta kedua..memang lawak bila soalan pertama pun dah x leh nak jawap dengan yakin..ahaha

sejak dari tu malas nak tengok lagi..:)

December 5, 2011 at 11:32 AM

kalau macam tu jom kita jadi geng masuk moneydrop tu... mana tau kot2 jadi jutawan... tak pun jadi cendawan je... hohoho...

December 5, 2011 at 11:40 AM

kenapalah....diaorang jawab soalan cam tue cam tak tahu jer....Baik Cik Betty masuk....mana tahu dapat sejuta hehehe

December 5, 2011 at 11:57 AM

takdak astro so tak boleh tengok.
hehehe.

btw akak saya dah siap kan vector untuk gambar anak2 akak. check emel taw. sory kalau tak cantik. saya baru belajar. hehe

December 5, 2011 at 12:13 PM

tgk gak mlm tadi...adoi la...bila jawapan yg diberi sengal2 belaka, buat aku malas nak tgk dah...huhu..

December 5, 2011 at 12:23 PM

hmm...ada betulnya juga teori akak tu..

yer la..kalau bijak pandai..sure la duit tu tak dapat dileburkan...menang memanjang..huhu..

baru lagi eh cerita ni...sy rasa..episod2 akan dtg..lagi mencabar kot soalannya... :)

kt rumah xde astro..(^_^)

December 5, 2011 at 1:08 PM

hahahaha
nak menangis baca jawapan diorang ni
belum sempat lagi nak tgk kak
maybe diorang nerves sangat sampai dah tak tau nak jawab ape
haha
sabor je lah

December 5, 2011 at 1:10 PM

Sebelum tuh nak ketawa jugak laa.. betul laa..kesian plak tgk peserta pertama tuh blum apa2 dah kehilangan.. aduhai.. Mm sengal laa peserta.. tuh.. mungkin jugak gabra..

December 5, 2011 at 1:22 PM

Mungkin mereka gelabah tahap cipan tu... :)

December 5, 2011 at 1:39 PM

tak smpt tgok lg tv show nie..haha serius lawak..

iq rendah tahap dewa klu macam tu.baik tgok TVIQ,budak kecik jer pandai macam2.haha...

December 5, 2011 at 2:33 PM

Memang bengang ngan jawapan2 sengal peserta. Macam nk g gigit sorang2 kasi pandai sikit.

December 5, 2011 at 2:48 PM

Paling saya tak tahan bila tgk dia letak duit kat SEMUT sebagai binatang yg kuat berlari!!! adoiiiiii

December 5, 2011 at 3:25 PM

@Daddy Ziyyad

tula pasal doc sy ckp diaorang ni agaknya kt rumah main kejor yeop kejor dgn semut then diaorang kalah kahkahkah

December 5, 2011 at 3:32 PM

belum pernah nonton..maybe all of them are bit nervous when have to face and to answer the questiosn on the spot..hihi.

December 5, 2011 at 3:43 PM

kitaorg yg tgk kat rumah mmg ketawa terbahak2 melihatnya... agaknya klu dlm pertandingan tu jadi gabra masa menjawab kot

December 5, 2011 at 3:56 PM

@J.Syazwana

thanx ya :)

December 5, 2011 at 4:00 PM

hmmm...papa mifz tak ponah tgk lg rancangan nih...biaso tgk iklan dio jer...

December 5, 2011 at 4:43 PM

Akak tak tgk baru ni sbb turun KL kan..dgr Rina cerita ketawa sampai guling2 buat akak teringin nak tgk ni hehe

December 5, 2011 at 6:55 PM

tu la pasal..klakar betol lah semalam..yg jawapan semut tue yg takleh tahan tue...

December 5, 2011 at 8:05 PM

xpnh tgk lagi tp bila bc entry akk mmg lawak la..huhuhuhu..

tasik kenyir kat perak?bia benar..huuu

December 5, 2011 at 8:36 PM

haha..banyak tanye pasal kenegerian ye..tak penah tengok pun kak..

err dondang sayang masyarakat mane?xtau gak..haha

December 5, 2011 at 9:50 PM

hehhe, saya pun tgk gak rncangan tu !! nmpk macam mereka kurang mmbaca. :D

December 5, 2011 at 10:50 PM

rumah saya tkde astro lah awakkk

senang kamu tipon penerbit rancangan tu kata mahu masuk...confirm kamu bawa pulang duit kemenangan itu :)

December 6, 2011 at 6:47 AM

aku tak tengok pulak.. reason aku tak de tv.. astro apatah lagi ahhahaha

daripada soalan saoalan rasanya ada jugak yg aku tak blh jawab la kak hahahahaha

December 6, 2011 at 6:50 AM

@Maya Mayana


sy rs kalau kamu tonton mungkin kamu yg teruja nak tipon penerbit kikiki

December 6, 2011 at 6:55 AM

@ABU


ko jangan nk buat lawak cakap semut lari laju dengan salma hayek ialah nama sebenra saloma pulak haha

December 6, 2011 at 7:03 AM

ehehe.. sengal.. ini lla kalau xda pengetahuan isu semasa kan..... ehehehe

December 6, 2011 at 9:07 AM

Haha. Lawak je soalan simple tak leh jawab. Kak, kite biasa tengok money drop kt tb5 singapore. :)

December 6, 2011 at 10:26 AM

hahahahhaa...No tengok rina rancangan tuh dan memang sakit perut gak..


errr agaknye dorang panik tak..ye la, masa tak cukup nak bincang2 huhuhuhu...

tapi panik2 pon, memang ade yg TAK LOGIK gak jawapan mereka hehe

Post a Comment
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Copyright of cikbetty.blogspot.com.All Right Reserved. Template Edited By Syazwana Jamal