HOME   SIHAT & CANTIK   BLOG KAWAN MAYA   AWARD
                                                                                             

Friday, October 21, 2011

Misi Mencari Gaya Tahun 70-an (updated)




Assalamualaikum..


Kelmarin Risya tunjuk buku notisnya pada saya. Cikgu dia tampal notis baru. Risya suruh saya baca.


"Concert Cum Graduation Day on 4th December. Will be held at the Ball Room Puteri Pan Pacific Hotel. The theme for this year is Sweet 70's. Bla..bla..bla.."


Ooo. Tema 70's lah untuk konsert smart reader tahun ni. Siap parents pon kena pakai ikut tema. Syok jugak nih. Sesekali dapat bergayalah katakan.


Tapi cemana eh. Saya bukan reti sangat pasal pesen-pesen nih. Lagilah era 70 an. Kalau pesen rappers tu tahulah saya sikit-sikit huhu (maklumlah remaja zaman KRU).


70's ni fesyen pakaian zaman remaja emak dan abah. Zaman Charlie's Angel, Abba (kegilaan emak), John Travolta, Uji Rashid dan Hail Amir. Sayangnya baju emak muda-muda dulu dah takda lagi. Ada pon sehelai dah kena gigit lipas huhu.


Saya ada google-google jugalah macam mana orang 70-an pakai baju. Ada macam-macam jenis fesyen rupanya. Fesyen awal 70's lain sikit dengan late 70's. Ada fesyen simple ada yang fesyen macam nak pegi diskodut. Eh. Ada ke disco dangdut time tu haha.


Tapi yang menyerlah mestilah rambut kembang afro, seluar kembang bell bottom pakai sampai atas pinggang, kemeja fit kolar besar, skirt kembang dengan kasut platform tebal.


Untuk lelaki lebih kurang camnilah fesyennya:



gaya Saturday Night Fever ala-ala John Travolta. untuk asben nanti saya suruh dia pakai rambut afro tu.



atau sanggupkah beliau nak pakai gaya glam rock ala-ala David Bowie ni? Haha.


Fesyen lelaki senang. Pakai jer kemeja ketat (abehla terserlah keboroian nanti), seluar bell bottom dengan rambut afro tu. Abeh citer.


Yang leceh fesyen untuk perempuanlah.



Nah. Ni gaya jumpsuit. Haha. Nak pegi parti atau event pestaria sesuai ah kut. Saya ni nak pegi event sekolah tadika jer. Kena pilih yang bersopan-santun sikit.



contohnya yang ini seluar kembang ala bell bottom atau maxi skirt


Gaya untuk budak lelaki pulak camnilah:



hiks! Comel.


Risya pulak tak payahlah kan sebab nanti sekolah dah buatkan baju khas untuk dia.


Atau kami sekeluarga pakai ala-ala hippies? Hippies pon 70's jugak kan.



Hehe.


Huhu. Seronoknya nak bergaya sakan nanti tapi macam membazir pulak. Tapi nanti ada hadiah untuk pakaian tercantik. Saya terfikir macam nak sewa aje. Ada tak agak-agak? Area JB lah.


Bagi yang nak carik contoh fesyen pakaian wanita tahun 70-an dan nak fahamkan betul-betul gaya 70-an tu, layari http://www.fashion-era.com



nota-noti:
Entah jadik entah tidak plan minggu depan.

64 comments

October 21, 2011 at 8:41 AM

best juga kalo ada tema cmni..

October 21, 2011 at 8:47 AM

i think Fara Fawcet punya style suits u well...

hehehe...

all d best!

mesti melaram sakan nanti kan :)

October 21, 2011 at 8:49 AM

hehehhe
all the best
seluar kena besar kat bawah tau

October 21, 2011 at 9:09 AM

Sesekali pakai macam tu, nampak ranggi gak. :)

October 21, 2011 at 9:24 AM

best gak kadang2 bergaya ala2 hippies ni...comei je tgk pakaian kid tu

October 21, 2011 at 9:32 AM

em lama menyepi rina..sibuk ye..pakai ikut tema...google je apa lg...dulu masa nak masukkan adik tadika teringin nk masukkan smart reader.tp alahai...tak mampu.trus tukar plan :) takpela insyaAllah boleh success juga.doa dr ibu sentiasa mengiringi...

October 21, 2011 at 9:34 AM

heheheh.. akak pakai je nampak vntage sikit, dah 70's la tu :)

October 21, 2011 at 9:37 AM

menarik juga klu ikut tema kan.. waktu muda2 dulu pernah juga pergi party bee dees/triump pakai ikut tema ni.. beria kami pakai bell bottom bagai.. mmg fun sbb ramai yg sporting.. last time pun adik akak pernah sewa baju 70's utk annual dinner ofis dia.. ada aje kedai sewa tu rina, tp kena carilah..

October 21, 2011 at 9:59 AM

Menarik la...Cik Rose Suka....nanti ambik gambar hihihihi nak tengok...

October 21, 2011 at 10:01 AM

emm seronok juga kan? tk sabar nk tengok awak sekeluarga punya gaya...charlie's angel may be?

sewa pun oke...

October 21, 2011 at 10:48 AM

nampak sangat aku buta fesyen...

October 21, 2011 at 10:54 AM

jenuh nak cari fesyen tu

October 21, 2011 at 11:28 AM

hahaha..kalau sy x sanggup nak pakai...pemalu la katakan..hehe...
tapi, baju polka dot zaman 70an tak?

October 21, 2011 at 12:15 PM

kalau pakai jenis yg skrit or seluar kaki kembang tu...sy rasa boleh pakai banyak kali...sbb tidak la ketinggalan sngt..masih relevan ;)

style hippies...rasanya mudah nak cari....mix & match... :)

October 21, 2011 at 12:23 PM

best la .. sesekali bergaya cam ni apa salahnya .. best2... suka2 ..ermm .. awak pilih yg mana awk minat n bg tau nanti at the next entry yea...

October 21, 2011 at 1:26 PM

wahhh cam seronok je.nanti mesti byk gmbr.hehehe.

October 21, 2011 at 1:57 PM

herm, menarik. saya tak pernah pergi majlis tema

October 21, 2011 at 2:21 PM

bell bottom/maxi skirt tu cantik...=)

teringat gambo mak pakai maxi dress posing kat tamanbunga...

dan rambut afro bapak saya masa zaman muda beliau.kehkeh...

October 21, 2011 at 2:23 PM

boleh je yg macam dlm pic tu..menarik..gempak jgk tu..

October 21, 2011 at 2:32 PM

Saya suka stail maxi skirt tu. Sekurang2nya, klu nak digayakan dgn shawl...cool gak! Hiks!

October 21, 2011 at 2:39 PM

best2..chii pnh bbrp kali dulu time study g dinner ada theme /..tp untuk 70an xde..ape kata kalo pakai baju ala2 saloma..eheheh..errr..70 an gak tu kan?

October 21, 2011 at 3:15 PM

@zahidah seran


awak nyer profile not available lah..sy x leh nk jenguk semula :(

October 21, 2011 at 3:50 PM

haha ikut tema pulak dah..annual dinner ke hapa sy malas nk ikut dr dulu.sy memang jenis tak pandai bersosial.haha

October 21, 2011 at 3:54 PM

amboi mak..bergaya sungguh..masa era 70an..bnyk gak pesen yee...

October 21, 2011 at 4:25 PM

Hai..selamat berkenalan..saya pembaca baru..(jangan cubit saya tau..:) ).

Kalau saya maybe saya pilih pakai skirt labuh n baju blouse tu.

October 21, 2011 at 5:38 PM

70-an ea kak. pakai skirt yg besar dan kembang tu 70-an punya style ke kak. siap pakai spect besar gabak tu. hehe



kak, kite tak kenal pulak dr hamdan tu. kite ni bukan kenal ramai pensyarah pon. hehe ;)

October 21, 2011 at 5:46 PM

"nak pakai camana yer....ishh tp kalau beli yg pelik2 nnti membazir pulak sbb nk pakai sekali jer kan...pakai yg simple but nice sudahlah janji ada tema sikit2 pon ok..."

October 21, 2011 at 6:41 PM

ahahaha.. nanti mama upload gambar2 mama pakai tema 70 an tu yaa.. tak sabar nak tengok.. ehehe

October 21, 2011 at 7:08 PM

kak,search la bnyak2 lg style 70an.lgpun jat rasa skrg kan fesyen pn dah bnyak balik pd dulu style dressing 2.sng kot2 nk cari dress2.

October 21, 2011 at 8:28 PM

weeeeeeeeeeee... awak dah pilih baju nanti up pic awak... lalalalala... maxi skirt pun ok apa.... sure tomei anak awak nantii.. 70an yeak.... ololololo....

October 21, 2011 at 10:23 PM

kalau saya Rina.. alamak la jawabnya.. hahaha

October 22, 2011 at 6:41 AM

wah rina,nnt jgn lupa upload gmbr byk2 k bila dah tiba masanya.. =)

October 22, 2011 at 11:31 AM

salam sayang betty...dah lama mommy tak datang sini..udah makin lawa tuan umah..termasuk umah nya sekali :) n bertambah lawa bila bergaya ala 70an...mesti comey cam uji rashid

October 22, 2011 at 11:35 AM

Ala 70 an rina..? Try yang seluar bell bottom tu hehe..Tp seronok jg kan..dpt tgk mcm2 style kat majlis tu nanti..hehe. Jgn lupa tepek gambar nnti ekk..:)

October 22, 2011 at 12:48 PM

retro gila hahahahaha
jgn pakai.. kang aku call fashion police nanti hahahahaha

October 22, 2011 at 2:29 PM

wah .. penuh style !!!

October 22, 2011 at 3:31 PM

rina jgn lupa upload gambar, cik ina tengok.jarang tadika yang ada wat cam tu, siap ikut tema.hapeninngnya

October 22, 2011 at 5:20 PM

pinjam la baju mak ayah akak ke...:)

October 22, 2011 at 5:21 PM

* oh lupo nk bg tau...pasal tanah runtuh kat genting,xdo lak dgr kak...

October 22, 2011 at 7:32 PM

wah wah..ala ala retro lah gini. akak mesti cantik nih!! :D dah cantik bertambah cantik. hihi,nnti tgkp gmbr banyak2 eh !!

October 23, 2011 at 4:58 AM

nice! you should try the hippies one! :D

October 23, 2011 at 11:07 AM

OKAY.NAK GELAK KEJAP.MESTI KAK RINA JADI HOT MAMA PAKAI MCM TU XD

October 23, 2011 at 4:58 PM

gaya hippies tu ok sket berbanding yg lain...hehe.

October 23, 2011 at 8:03 PM

Salam. Tumpang promo ye. Jemput datang ke Luna Shoppe. Ada pelbagai jenis bag&tudung. Diskaun dan mystery gifts dari Australia menanti anda!

Blog: http://lunashoppe.blogspot.com/

October 24, 2011 at 8:46 AM

Tentu nampak lebih bergaya sesekali tukar fesyen.

October 24, 2011 at 12:37 PM

pakai jgn tak pakai..sewa pun okey..kalau beli memang rugilah...hehehe
macam2 aktiviti.

p/s : akak hantar anak kat smart reader..berapa yuran bulanan erkh.

October 24, 2011 at 2:55 PM

hahaha t.sabar nk tngok gmbar rina b bell bottom, jgn pkai bikini bottom sudah kihkih

October 24, 2011 at 7:04 PM

thats way... ahak..ahak

hehehe

October 24, 2011 at 9:25 PM

lepak kejap kat sini ya mami.,.. (",)

October 24, 2011 at 9:50 PM

cikbetty... pakai seluar bell bottom tu mesti nampak anggun dan bergaya... aww... hehehe

October 25, 2011 at 10:37 AM

amboi..elok gak sis sewa jer..lagipun jarang dah kita nak pakai kan..cayalah sis..

October 25, 2011 at 7:17 PM

awak. kenapa awak dah lama hilang? kenapa awak? katakan padaku. katakan!

October 26, 2011 at 5:07 AM

ye la rina..klo beli kan takut mebazir..lain la klo kita sanggup pakai lagi lepas tu...tp pe pun No xsabo nk tengok rina sekeluarga pakai kostum tu..mmm xtau la ada org buat sewaan baju..cuba rina cek tawakal tengok..mn tau ada kat jb kan..

October 26, 2011 at 5:37 PM

tema yg menarik =) pasti meriah malam tu dengan warna warni dan pelbagai fesyen..

October 27, 2011 at 3:18 PM

sori br sempat menjengah utk BW

teringin nk pakai mcm tu tp mmm sesuwai ke? hahaha tanya diri sendiri

October 27, 2011 at 4:01 PM

hehehe .. nnt dh pegi majlis tu , letak la gmbr kat blog ni.
nak tengokkk ..hehe

October 28, 2011 at 4:50 PM

setuju dgn mamanoriz...awak pakai gaya fara fawcett tau hahahhaa

October 28, 2011 at 7:35 PM

pakai mini skrit dan kemeja tu , sekarang ni pun dah ade jual baju 70 an semula tau tp di kl lah yg saya tahu butik dia

October 29, 2011 at 11:55 AM

aiyo lama tak update.hehe..ada masa buatlah ekk,sy tag
http://www.puankutu.com/2011/10/anak.html

October 29, 2011 at 12:53 PM

ADEH XLEH BYG KENE PAKAI CAMTU NT..KELAKAR TP COMEY..KALO SEWA LG MURAH BEK SEWA JE KAK..NT JGN LUPE AMIK GMBR TAW..NAK TGK GAK HASILNYA CAMNE..

November 1, 2011 at 5:50 PM

Erm ternanti2 entri kostum ni.. Postlah gambar kt blog ni ye..

November 2, 2011 at 11:12 AM

mmg terbaiklah idea 70 an ni..
tak sabar nak tgk final touch ...
=)

November 17, 2011 at 9:53 AM

HIHI....Akak... Boleh je nak watkan... Nak wat ala2 70an pn boleh... Skirt polka dot ke... Bunga2 penuh setmn ke... Hihi...

Leh email ayu kt noridayu.abdrahman@gmail.com

September 5, 2012 at 9:32 AM

mencari tema ala2 70-An.. hu3.. mesih kak..... hu3..

Post a Comment
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Copyright of cikbetty.blogspot.com.All Right Reserved. Template Edited By Syazwana Jamal