HOME   SIHAT & CANTIK   BLOG KAWAN MAYA   AWARD
                                                                                             

Wednesday, October 12, 2011

Petua Melicin & Menghaluskan Kulit



Assalamualaikum.

Ada orang dah memang dianugerahkan kulit halus bak bayi. Sampai dewasa pon masih berkulit bayi. Jelesnya saya (alah perempuan memang suka jeles). Nanti kalau kita beli produk sama macam diaorang tak jadik pon kulit kita macam diaorang kan kan. 


Tengok nih. Dah berbotol-botol (padahal sebotol pon tak habis lagi wakaka) produk safi rania dok tenyeh kat muka eh eh tak jadik cam rozita che wan pon kan kan. Hahaha. Lempang karang.




kadang-kadang tertenyeh Avail Brite tooth gel ke muka



Jadi demi nak berusaha mendapatkan kulit halus macam bayi tapi bajet takda nak cucuk vitamin C mari kita guna bahan-bahan dapur. Murah. Boleh dapat kat kedai runcit. Confirm tak kena tipu dengan amoi beauty centre punya. Apa yang penting kenalah rajin. Kalau malas apa pon tak boleh.


Bahan-bahannya:

Beras pulut - basuh dan disangan (tau sangan kan?) lalu dikisar
Asam jawa adabi takda biji - cap apa pon bolehla labu
Limau nipis - perah airnya aje


Campurkan kesemua bahan dan dibiarkan kembang seketika. Lepas itu sapukan ke wajah anda. Biarkan selama 10 minit. Sementara tu bolehla pegi tido atau kalau rajin macam aku (bluwek!) buatlah kerja-kerja membersihkan rumah. Lepas tu terlupa dah ada tepek benda kat muka. Lalu 10 minit terbabas 240 minit 72 saat. Haha.


Tapi jangan khuatir. Bahan semulajadi tak memudaratkan kulit anda. Bahkan menambah keberkesanannya. Semasa nak cuci gosok secara perlahan serbuk kat muka tadi. Jangan genyeh kuat-kuat nanti tersiat kulit anda tanggung sendiri ya.


Lebihan masker ini boleh guna juga buat scrubbing badan berdaki. Tang keti boleh sental kuat-kuat. Kasik keluar semua kesan kehitaman haha. Kat tumit pecah pon boleh (kaki surirumah selalu pecah tumit).


Hasilnya, anda rasa kulit lebih halus, lembut dan cerah <--pada perasaan aku lah.


Saya tak tahulah ramuan ni sesuai untuk semua jenis kulit ke tak. Sebab masa mula-mula letak ada rasa sikit pedih. Kalau jenis kulit jerawat bernanah tu mau melompat kalau kena asam limau tadi tu kan. Saya rasa kalau masalah kulit kusam atau berjeragat boleh cuba ini.



nota-noti:
Cerita Jewel in the Palace based on a true story. Tak rugi tengok. Cerita sejarah, motivasi dan kekuatan. Bukan kisah cinta murahan atau picisan.



67 comments

October 12, 2011 at 8:47 AM

hehehheh
good sharing

October 12, 2011 at 8:47 AM

tapi bukan muka akak da lawa??

October 12, 2011 at 8:58 AM

senang ni rina.sangan tu goreng tanpa minyak ek? ke bukan? hehe...

nak try la,kalau melompat boleh jugak termasuk dm exercise sekali hehe

October 12, 2011 at 9:14 AM

bab tempek menempek ni saya ada sikit malas...wakaka...

October 12, 2011 at 9:20 AM

:) petua menarik.....

biasa tempek ubat gigi je

October 12, 2011 at 9:21 AM

orang pompuan kena jaga penampilan... kang turun harga... he he hee...

October 12, 2011 at 9:29 AM

Muka sy selalu mengelupas kulitnya. Sy mmg tak suka apply apa-apa kat muke. Kecuali cuci muka dgn gentle facial foam. Klu nak kuar, sy tenyeh je bb cream. Sy pnh scrub muke tp muke sy tak ley terima. Bila habis scrub, mst naik jerawat.

October 12, 2011 at 9:34 AM

Masa bujang dulu...cik rose selalu buat benda nie....hihihi tu pun buat gan member satu rumah memang kulit rasa bersih tau...Sekarang nie...rasa malas pulak...nanti nak cuba buat balik....la..la..la..

October 12, 2011 at 9:42 AM

emm teringat iklan safi tu "usia ramai yg tk percaya" kena tipu dgn iklan je kita ni kan tp kalau malas semuanya tk boleh....I like...sayalah tu :)

October 12, 2011 at 9:55 AM

akak asik promote cite jewel in the palace jek.hehe.nak tanye, citer ni die jadi tukang masak di raja tu ke??sorry kalau salah..huhu..sbb mcm pernah tgk, tapi lupe..bertahun2 yang lalu..

psst...kak, saye pun pakai rania jugak..baru try..hehe

October 12, 2011 at 10:12 AM

bvoleh cuma petua ni. cuma nak sangan2 tu lak maleh. adeh.

tapi, saya buat resepi sendiri untuk dilumur kat bilik mandi dalam sebulan sekali. oat+madu+gula pasir+susu cair.

sental kat muka dan badan. ini resepi sendiri la tapi....

abis malas....suamkan madu dan lumur kat muka.

:D

October 12, 2011 at 10:13 AM

akak yang juga nak cantik tp pemalas ni pakai safi rania juga..he..he.. tp nnt klu terajin nak cuba juga petua ni.. TQ..

gadisbunga
October 12, 2011 at 10:14 AM

typo.

*boleh cuba

October 12, 2011 at 10:33 AM

bestnyer.... tapi kan, kena berjam-jam la duk dalam jamban sental daki ye dak cik rina betty?

boh santan pun boleh bagi mulus kan?

October 12, 2011 at 10:43 AM

ala model2 tu sme tipu je.dh mmg cntik pun :) tp bab nk prepare brg2 semulajdi yg lemah ni.tau je la org skang termasuk diri sendiri yg sumenye nk sng je :)

October 12, 2011 at 11:01 AM

waaahhh .. petua dulu2. bagus ni.

October 12, 2011 at 11:07 AM

"menarik petua ni rina..boleh dicuba..tp itulah kdg2 buatnya sekali pastu lupa..."

October 12, 2011 at 11:11 AM

Kalau jenis mcm akak yg ikut mood ni..susah sikit Rina..Masa rajin, ok lah, tiba mood malas kang...hehe
Tapi Rania tu ok ke..sbb dengar ramai jg yg pakai..

October 12, 2011 at 11:11 AM

menarik btol ptua ni..thanx for sharing =]

October 12, 2011 at 11:34 AM

@Indah Mulya

alahai profile awak x available..kita tak leh jengah awak semula :(

October 12, 2011 at 11:39 AM

alamakkk..nak sangan2 ni yang den malas nie...

October 12, 2011 at 11:46 AM

orang pempuan memang harus jaga penampilan diri kan.. ehehe..

menjawab persoalan cik betty tu kan, saya suka wat kerja sekolah sambil BW sebenarnya.. maksudnya saya buat berselang seli la.

Buat kerja sekolah, then blogwalking blog.. tu sebab saya ada masa utk curik2 main blog sungguhpun banyak tugas cikgu yang membebankan.. kecuali lah ada perkemahan atau sukan2 sekolah atau program2 besar..

ini pun salah satu cara saya untuk hilangkan tensen.. maklumlah, hobi untuk menulis.. ehehe

October 12, 2011 at 11:50 AM

masalahnya sy malas.apa pun tk boleh kan?tp nasib baik kulit sy memang dah sedia licin dan halus.hahaha..perah santan (perasan)!

October 12, 2011 at 11:53 AM

kak , sangan tu hape?? pliz jawab kak ..

October 12, 2011 at 11:55 AM

untung sape muka dh cun kan huhuhhhh

October 12, 2011 at 12:14 PM

kalau lelaki kulit halus camana?

October 12, 2011 at 12:15 PM

Tiga2 barang memang ada dalam rumah .. tp .. bila la nak buat .. haha ..
** mood malas**

October 12, 2011 at 12:17 PM

sya tenyeh scrub Garnier male husben punye je...hahahahha


malas tul!

wah, mesti seri muka rina ek

October 12, 2011 at 12:25 PM

akak pun klau pkai masker slalu gak tbabas 240 min 72 saat hehehe

tumit kaki ni pun dh pcah2 huhuhu burokkk

October 12, 2011 at 12:38 PM

@Ini Kisah Tia


sangan tu goreng tanpa minyak..

October 12, 2011 at 12:40 PM

@mamaNoriz


a'ah..seriau! hahaha

October 12, 2011 at 12:41 PM

@bujal X


bujal nak akak belanja kfc kah? haha

October 12, 2011 at 12:48 PM

haa..kan betul.. =) saye suke tgk jugak..mase tgk tu saye dok kat rumah abg hijrah +kak effi [mase tu cuti sem, so saje jln2 kat jb] siap abg hijrah komen "cito apo lah ko tgk ni.." hahaha..tapi betullah..cite tu best.. testy dari org yg dah tgk..malangnye, tak tgk ending [ala-ala lupe jalan cerite]

October 12, 2011 at 1:10 PM

Menjawab soalan Cik Betty...Anak Cik Rose tiga la....Syifa tue no 3....hihihi...

October 12, 2011 at 1:42 PM

hehehe..zaman dolu2 bole la buat sume nihh..skrg dah x menyempat dh..huhuhu

October 12, 2011 at 1:48 PM

sy dh 1 thn guna safi rania gold tu. alhamdulillah, walaupun tak sejelita rozita che wan, tapi bila balik kampung sekali sekala ada jugak yg menegur..eh..eh..muka hang makin putih la..heheheheh

October 12, 2011 at 2:24 PM

wah ada petua baru ni..yg No tau tempek nge beras pulut yg dikisar je..ni ada bahan tambahan pula..tp No tak pernah cuba lagi hehe..tengkiu rina ye...

October 12, 2011 at 2:27 PM

yang moden yang tradisi dua2 saya malas nak tepek kat muka...cmana erkh...hehehe

October 12, 2011 at 3:22 PM

hey terima kasih kak sbb share ni :D hehe. mak saya kata kalau makan collgaen dr muda pun ok gak. yeke? tapi sy ikut petua akak ni jela :)

October 12, 2011 at 3:40 PM

Masa dalam pantang buat semua ini dan bagaikan Rina. Tapi bila tak semuanya sapu pakai yg beli dan dah tahu serba chemical. Kakak guna pencuci muka Rania juga tau. Lain tak pakailah:)

October 12, 2011 at 4:26 PM

dengar tu petua orang tua.. orang lelaki pon boley k.. alamk, trjambu lak anti muka.. hehe

October 12, 2011 at 4:40 PM

Pernah nak cuba safi rania tapi takut bangun pagi suami t'kejut camana isteri dia bole bertukar jadi Rozita Che Wan.. terus cancel! Mcm bes je petua baru ni.

Kita nak jadi kawan baik awak bole?

October 12, 2011 at 5:03 PM

OK...
nak cuba lah....

(hehe)

October 12, 2011 at 5:38 PM

i've never used safi rania gold before this. is it too effective??
thanks kerna share petua2 yg mujarab di sini..hehe.

October 12, 2011 at 7:04 PM

hmm..papa mifz dh cubo mcm2 kulit still x mulus..huhu

October 12, 2011 at 7:08 PM

sangan? uuu xtahu kak.dulu penah gak amal petua2 tradsional ni,tp skrg malas aje.cntik nak.haha

October 12, 2011 at 10:26 PM

kita pakai produk tempatan jer.. Tia Amelia.. pernah try safi rania, tak sesuai lak dgn kulit.

October 12, 2011 at 10:59 PM

petua ni best..but i tak le amalkan..sbb limau nipis tu akan buat muka i pedih2

October 13, 2011 at 1:39 AM

nanti balik umah kita nak try lah kak. :p

October 13, 2011 at 10:30 AM

oo..patutlah cantikkkk....

kita asal ada toner dan pelembab
cukup...bila dah jadi pengurus
rumahtangga ni tak leh pilis yg mahai2...huhu

October 13, 2011 at 11:16 AM

waa....petuanya guna bahan-bahan yg senang jer... mmg kalo suka makan pulut...kulit pon cantik....

October 13, 2011 at 11:16 AM

suka pakai safi rania punya serum...mmg berkesan utk mencerahkan.. parut2 gelap

yg tradisional ni baguss...tp tahap kemalasann nk buat tu....adui laa..

sangan tu klu aku org JB pure ni panggil sangai@sangrai..

eh aku pn suke tgk cerita based on true story mcm movie The Other Boleyn Girl..tgk lh, best

October 13, 2011 at 1:44 PM

oo cik ina guna set safi rania gold, Insyaallah elok. beras pulut bagus tuk licinkan kulit.berseh je kulit kalau buat srucb guna beras pulut.

October 13, 2011 at 2:15 PM

guna bahan2 ni jimat juga kan...tak payah beli produk yg mahal2..

org dulu2 pun guna cara ni gak.. :)

October 13, 2011 at 5:15 PM

kadang2 kita pakai alternatif yg sederhana mahal tapi nampak juga berhasil..

October 13, 2011 at 5:25 PM

salam,wah lama xsinggah sini..makin lawa cik betty kita ni..abg brtmbh2 syg la,hehe..

October 13, 2011 at 5:44 PM

malas betul nk membuatnya...hehe

kajian tu adalah untuk Kementerian tahu graduan yg konvo sudah bekerja atau tidak dan beberapa data mengenai graduan..

October 13, 2011 at 8:03 PM

oh. teringin nak cuba

dill.

October 14, 2011 at 12:31 AM

nak lempang sape cik betty? orang dalam iklan tu ek. hehe

October 14, 2011 at 10:09 AM

nak cube gak la...

October 14, 2011 at 4:27 PM

petua???sy suke...hehe..bgos jg petua akk tu...nti sy try....nk kulit putih melepak jg..huhu

da follow blog akk da..
http://nabielashahrin.blogspot.com

October 14, 2011 at 7:12 PM

menarik ni..bleh ar chii cuba nnt

October 14, 2011 at 7:30 PM

sental dgn sabut je la kak...tanggal semua daku daki...heheheh

btw...nk try jg

October 28, 2011 at 7:38 PM

suka betul bab2 kecantikan ni :)

October 30, 2011 at 9:13 AM

Bagus petua ni... tapi tak rajin la... :)

Post a Comment
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Copyright of cikbetty.blogspot.com.All Right Reserved. Template Edited By Syazwana Jamal