HOME   SIHAT & CANTIK   BLOG KAWAN MAYA   AWARD
                                                                                             

Tuesday, October 4, 2011

Selamatkan Bumi : Makan Je Dengan Mangkok Tu Sekali!!



Assalamualaikum..

Hari ini saya nak berkempen sikit.


Saya sangat pasti anda semua tahu akan bahayanya bekas makanan polisterin tu. Alah yang korang duk buat tapau nasik lemak pagi tadi tu. Kalau musim raya dia jadik bentuk mangkok, pinggan dengan cawan pulak. Berlambak-lambak dalam tong sampah lepas open haus.


Bekas polisterin ni lebih banyak buruk dari baiknya. Yang baiknya jimat sabun cuci pinggan dan jimat tangan tak payah basuh pinggan. Tapi kesan buruknya patut lebih diambil perhatian daripada kesan penjimatan hebat tadi.


Kesan buruk bukan setakat pada kesihatan diri sendiri (penyumbang kanser) tapi pada bumi kita juga. Bekas polisterin ini memakan masa beratus tahun untuk hancur. Kita dah mati jadik fosil pon belum tentu bekas polisterin yang kita guna semalam dah habes hancur. Ketika proses penghancuran pula sejenis gas akan dihasilkan yang menyebabkan ozon makin menipis.


Saya tahu kita semua bukan kisah sangat pasal nak jaga kesihatan sebab tu masih ada yang merokok merata-rata. Eh. Tetiba pulak kan. Apa lagi nak kisah pasal bumi nak sihat ke tidak. Lepas tu mulalah ngadu cuaca panaslah apalah. Padahal bumi sakit sebab kita. Kita sakit pun sebab kita juga.


Jadi, saya nak menyeru-nyeru semua peniaga dan juga tuan rumah yang buat open haus silalah guna bekas polisterin yang boleh dimakan ni. Bukan apa. Kalau makanan sedap sangat sampai rasa nak makan pinggan atau ada orang tu lapar sangat sampai makanan tak cukup ada bekas boleh back-up sebagai sumber makanan tambahan. Kelas tak?


Inilah dia bekasnya. Diperbuat daripada hampas tebu. Tapi apesal aku tak penah tengok restoran guna mende alah ni ya? Kalau kosnya mahal apalagi cas ajelah dekat customer macam kena cas kalau guna beg plastik. Alah setakat 10 sen orang Malaysia apa ada heran. 


bekas makanan dari hampas tebu


Kelebihan - 

boleh dimakan kalau lapar sangat
menyerap minyak 
hancur dalam masa 120 hari



nota-noti:
Masih ada yang menjemput ke open haus walaupun syawal dah habes. Syukur!



55 comments

October 4, 2011 at 9:50 AM

tapi cheq rasa pelik nak makan walau dr hampas tebu...

tp cheq sokong kalau semua pakat guna bekas hampas tebu tu naaaa,save environment gitu

October 4, 2011 at 9:53 AM

ooo ade ek polistrin diperbuat dr hampas tebu.tak pernah jumpa lg.ratu stakat ni pakai pggn mangkuk biasa lg.org rajin nk basuh pinggan kan.nampak sgt tak pernah wat open house jemput ramai org.ehehe.kalau ade bagus gak kan.org malaysia kan kaya2.mmg tak heran pun stakat kena cas seposen dua.kalau nk suruh dorang pk kesan buruk mmg lambatlah nak masuk dlm pale.yg pntg masa senang dulu.dah makan buang.habis cerita.aik ade lg yg jemput open house.emmm nampak gaye raya tak cukup sbulan dah ni :) takpe rezki gak tu...leh makan2...

Anonymous
October 4, 2011 at 9:53 AM

@faizura

Kak rina mana nak beli nih.. saya belum jumpa lagi ni..good one, tapi xdele sampai nak makan, kebulur benar tu..

p/s: kalau open haouse yang xcukup makanan, bleh la gigit pinggan ni tanda protes..hew hew hew..

October 4, 2011 at 9:59 AM

@Anonymous

Ra, Kak rina pon x tahu nk beli kat mana..ni kak rina snap gambo ms pesta konvo kemarin..

October 4, 2011 at 10:04 AM

rasanya yg ini lagi keras dari polistrin biasa tu

October 4, 2011 at 10:05 AM

first time tgk ni rina. hmm kira mkn dgn pinggan la ye hehe.

izan antara golongan yg suka guna polisterin tu,ish2...kes mlm nk basuh bila buat besday party ke,kenduri ke hukhukhuk.kena insafkan diri ni.

tp kan rina,org malaysia ni,bila time hari tnpa plastik bag tu,snggup pegang kiri kanan brg2 sbb syg bumi (atau syg 20sen hehe)

October 4, 2011 at 10:09 AM

hehehhhe
anum ada pernah jumpa

October 4, 2011 at 10:11 AM

@NM02


a'ah..dia lagik keras

October 4, 2011 at 10:13 AM

kalau xnak susah2 basuh pinggan, suruh je tetamu bawak pinggan sendiri..kekeke..kejam tul...

October 4, 2011 at 10:21 AM

da rupa lapar sangat kalau makan dengan pinggan sekali~keh keh~~

*saya suka bungkus guna plastik dan sok kaba~~asyik!

October 4, 2011 at 10:49 AM

Nampak macam keras jer... mesti mahal .. pada polistren biasa2 kita beli tu ...

Tapi .. tak kan sampai boleh makan .. tu dh kebulur dah ...sampai bekas pun nak telan...hehe

October 4, 2011 at 10:54 AM

kena sokong produk ni.. tp tak pernah jumpa..

October 4, 2011 at 11:01 AM

pernah tengok pinggan dr sisa ubi kayu pastu tenggelam yg tetap glamer polistrin jugak. Rasanya kalau Malaysia haramkan penggunaan bekas makanan polistrin mungkin bekas makanan mesra alam ni boleh jalan sebab org kita dah takde pilihan lain. Kempen2 camni kena campur tangan serius org atasan baru la semua ikut mcm penggunaan beg plastik jugak betul tak?

October 4, 2011 at 11:02 AM

ada ker bekas camtu?..saper yg kluarkan?

nFx
noframex.blogspot.com

October 4, 2011 at 11:12 AM

ada peniaga suggestkan bekas ni mase sha bli bekas utk b'day amzar hari tu...hmm consider mahal gakla...50 keping dlm RM9 berbanding bekas kertas biasa...tapi rasanya jika lebih ramai org guna maybe harganya akan turun kot....kat penang ni makin jarang dah nak nampak bekas polistrin sekarang....bagusla

October 4, 2011 at 11:16 AM

walaupun boleh makan..tp rasanya tak dpt nak ditelan...hehehe

October 4, 2011 at 11:19 AM

@gerhana luka

betul!! sy pon heran kenapa bekas polisterin biasa tu masih berleluasa..isu ni mcm dipandang sepi

October 4, 2011 at 11:20 AM

@nFx

rs sy ada bbrp universiti yg dah buat..UTM salah satunya..

October 4, 2011 at 11:22 AM

@halila Ibrahim

keras sikit..13 sen kut..mmg mahal sikit..tp cas lah dekat customer kan..yg penting kesihatan kita terjamin..alam pun selamat..

October 4, 2011 at 11:37 AM

zaira hehe.. ko ni selalu berpikir cam aku tang deko, tang pinggan poly..actually kat jusco ada jual yg biodegradable punye tu. ini utk top up pinggan mangkuk yg tak cukup kat rumah aku time buat makan2. ada byk jenis. aku selalu beli ni sebab rasa berdosa pakai bekas poly..
health is the 1st wealth (tetiba)

October 4, 2011 at 11:38 AM

Sy pnh membebel psl entry palstik2 nie.

Mana nak dpt bekas makanan hampas tebu tu? Sy pun nak gak.

October 4, 2011 at 11:39 AM

cecak sambal asam sedap tu

October 4, 2011 at 11:44 AM

@dali

hehe..x sangka lak aku kita punya wawasan sama kan hehe

October 4, 2011 at 11:56 AM

pinggan tu kalau makan cecah sos budu memang sedap! haha

October 4, 2011 at 12:00 PM

uish ada ke , x pernah jumpa pun..kat nerleh dapatkan..

October 4, 2011 at 12:14 PM

kalau dah ada jalan penyelesaiannya...

kenapa tak luaskan pengeluaran bekas hampas tebu ni...

rasanya kos pembuatan tinggi..tp mesti ada cara tuk minimize kan kos...kan..? :)

erk...sure ke boleh makan..? masa proses mmg 100% hampas tebu..? tak mungkin....huhu.. ;)

October 4, 2011 at 12:25 PM

Salam..akak thanx share info ni dan thanx jugak sebab baca entri saya hari ni =) betul ke hadis tu palsu???sbb tadi ada pembaca yang cakap dalam al-quran pun ada bagi tau..nak check balik tafsir al-quran ni mmg ambil masa....

October 4, 2011 at 12:33 PM

Hai! Cik betty...first time jugak tengok...hihihi...warnanya pun lain sikit....

October 4, 2011 at 1:05 PM

mmg dah byk jumpa sakng kan...

dia mahal sket la dr bekas biasa tu tpi lebih baik utk kesihatan dan dunia kita kan...

kat OH nanti mkn byk2 tau, biar besar sket...hihi

anyway, sya pegawai bawahan je..

sakng gutm dah freeze jawatan abru kejap..

October 4, 2011 at 1:57 PM

mari bersama menjaga bumi yay!:D

October 4, 2011 at 2:13 PM

ada da ke..x pernah jumpa pun..

tp bagus gak kan..drpd polisterin..skrg ni mmg xnampak kesan..tp untuk long term...baru terasa

October 4, 2011 at 2:32 PM

baru tau nie ada polisterin dibuat dr hampas tebu.klu setakat charge seposen oklah.takkan itu pun nk berkira klu nak dibandingkan dengan kesihatan ye tak?

October 4, 2011 at 2:40 PM

ngeri pulak bila baca ni
walaupun dah tau

lepas ni malis open hse
kena beli pinggan2 kaca
banyak2lah...hehe nampak
pun kelass skit dan selamat bumi :)

October 4, 2011 at 4:10 PM

nak mudah kita bawak bekas dari rumah.. lepas guna basuh.. tapi biasalah.. dah senang nak lagi senang.. ;)

October 4, 2011 at 6:08 PM

pnah klua dlm buletin utama. harus dikomersialkn sgera nih! t.sanggup nk mmbhaya kn diri lg

wah ada jmputn raya lg ke? sronoknyeww

October 4, 2011 at 6:26 PM

ada ke yg nk mkn tu?
hahahaha

tu kalu da ahap kebulur kn?

p/s orgsekarang mmg kreatif

October 4, 2011 at 6:59 PM

oooo, macam tu ya.. baru plak saya tahu ada bekas makanan drp hampas tebu...

bagus ni sebagai bahan alternatif mnggantikan polisterin plastik yg membahayakan itu

October 4, 2011 at 7:48 PM

laa akak baru saya tahu dia penyebab kanser. takut jugak nih hmm. pasni kena avoid lah guna polestrin ni. em saya rasa kertas terbaik lah..kalau nk buat bungkus makan ke. txs kak for the info.

October 4, 2011 at 7:59 PM

ohh dah ada ye..baru dgr ni..bolehlah bertukar pada bekas ni plk bila buat open house lagi nanti..:)

aku dikira ada support kempen selamatkn bumi le sbb hari2 g keja bwk bekal..
tp part open house tu..hmm kena usyar2 la ktner ada jual bekas hampas tebu ni..

October 4, 2011 at 10:17 PM

cik ina pun tak suka polistrin. cepat rabak. kat tempat keja cik ina memang dilarang guna polistrin ni, kena denda tau.

October 4, 2011 at 10:33 PM

pakcik bawak mangkok tingkat....

October 4, 2011 at 10:49 PM

tak pernah jumpa lagi lah kak. bagus lah kalau ada kan. setakat seposen, apedehal orang malysia. mekdi rm20 je mampu beli kan. hehehe :p

October 5, 2011 at 2:25 AM

"aduh camana ni kalau nak buat jamuan pinggan tak cukup..bekas yg dibuat dari hampas tebu tu baru kuar ker..tk penah dgr pun..kat mana nak dpt ni..."

October 5, 2011 at 8:21 AM

hoho... bumi dah tenat...

October 5, 2011 at 9:53 AM

haramkan je polisterin kan!!!??

kenapa tak buat buat lagi kann??

October 5, 2011 at 4:46 PM

akak, thanx sbb bg info tu..sy dah kuar kan entri tu dari blog saye..

October 5, 2011 at 5:31 PM

hampas tebu ! boley mkn ke ? rase tebu ke ?? wow2 !

October 5, 2011 at 9:26 PM

haishhh..teringin pulak nak rasa pinggan mangkuk tu. hahaha!!!

October 5, 2011 at 9:37 PM

casn seposen ok lah kan ..

October 5, 2011 at 9:44 PM

@DrSinga

tuler pasal! singapore dh haramkan..negara kita cam buat x endah jer..

October 6, 2011 at 3:27 AM

pinggan tebu pun ada tau tau tau... lagi sedap...hahaha...

October 6, 2011 at 10:06 AM

pestaim No tengok bekas dari ampas tebu...huhuhu ketinggalan ketapi betul la..

February 20, 2014 at 8:42 PM

sis. kat mane nak cari laman web cara2 nak buat pinggan daripada hampas tebu nie yer ? really need it. tq

April 21, 2016 at 1:48 PM

Salam. Kami ade menjual Biodegradable Tableware yang diperbuat dari hampas tebu.

Sebarang pertanyaan, boleh call syarikat kami, Fidelio International Sdn Bhd di +603 2697 0171/0172

Website kami: www.fideliointernational.com

Post a Comment
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Copyright of cikbetty.blogspot.com.All Right Reserved. Template Edited By Syazwana Jamal