HOME   SIHAT & CANTIK   BLOG KAWAN MAYA   AWARD
                                                                                             

Wednesday, November 16, 2011

Kacang Pool Haji & Haji Salleh




Semalam, Haji Salleh bin Ahmad dimasukkan ke wad kerana beliau sakit dada. Ya. Beliau memang ada penyakit jantung. Dah pernah kena operate lama dulu. Semalam melawat beliau di rumah sakit, Hospital Sultanah Aminah. Keadaan beliau baik-baik sahaja. Mungkin beliau tersalah makan atau terlalu penat. Moga beliau akan sembuh, sihat dan segak seperti sediakala. Anda pon tolonglah doakan sama ya.

Assalamualaikum..

Haji Salleh dalam cerita di atas adalah ayah mertua saya.


Sekarang saya sajikan anda dengan gambar haji. Bukan Haji Salleh tapi kacang pool haji nama dia.



ini kedai dia. letaknya dekat larkin bomba. kedai kaler kuning bagi memperdaya psikologi kerana kaler kuning dipercayai membangkit aroma lapar dalam diri.


Orang kata kacang pool adalah sedap. Ratusiput dan DaddyDoubleZ pon cakap macam itu jugak. Maka, saya jadi teruja nak cuba juga. Adakah betul sedap?



kacang pool dimakan bersama roti bakar. tak tahulah kalau ada orang makan dengan nasik.


Bayi kata (Zikri) "dap ah mama". Tipu. Dia mana pandai cakap lagi. Saya syak aje dia kata sedap sebab dia makan banyak.


Incik papa tak berkata-kata. Beliau diam saja. Tapi saya rasa dalam hati beliau kata sedap sebab beliau makan sampai licin. Tah. Tak tau ah sebab jarang benar beliau makan tak licin. Manjang licin jer.


Saya kata mula-mula rasa macam biasa. Tapi bila dah nak habis sedap jugalah.


Risya kata tak sedap. Ah. Dia ni memang macam tu. Jangan pakai sangat cakap dia. Dia belasah otak-otak aje semalam.



nota-noti:
Untuk kemudahan rakan-rakan nak copy perkara berguna (hahah macamlah hado kan) function disable right-click dan disable-select telah saya lupuskan.



56 comments

November 16, 2011 at 9:02 AM

semoga cepat sembuh
sedapnya menu2

November 16, 2011 at 9:13 AM

semoga cepat sembuh ye....

insyaallah

November 16, 2011 at 9:13 AM

kacang pool...saya pun baru tahu ni, tak penah makan pun...

semoga ayah mertua rina cepat sembuh ya!

November 16, 2011 at 9:33 AM

hahaha sy pulak klu mkn kt luar, kata2 sy sorg jer boleh pakai..

Aiman semuanya sedap...

Abahnya sedap ke tak mesti licin...

sy klu tak sedap mmg sy tak makan..

Semoga ur FIL cpt2 sembuh..tq sbb perasan kehilangan sy.haha..

November 16, 2011 at 9:35 AM

Semoga cepat sembuh. Ameen.

baru 1/2 jam makan...dh lapor nengok makanan tu

November 16, 2011 at 9:40 AM

Memula .. semoga FIL cepat sembuh ,,, my bapak mertua pun sakit jantung n kerap masuk ward ...

Then .. tak pernah jumpak lagi la kacang pool kat kedah/ penang ni .. nak makan camana .. main cicah2 ke dalam kuah tu ..

kuah tu kuah kacang ka...tp apsal dia buh telur macam setengah masak .. pas tu siap ada cili n bawang .. rasa apa .. pedas ke manis2 ke masam ...

... jakun sangat lah ...sebab tu banyak soklan ... hahaha...

November 16, 2011 at 9:44 AM

semoga ayah busha cepat sembuh ya.. tak pernah pula makan kacang pol itu.. nanti2.. kalau berkesempatan mahu juga merasa...

November 16, 2011 at 9:46 AM

semoga haji salleh cepat kebah~kacang pool saya sekali je dapat rasa~~ble la tahan~~

November 16, 2011 at 9:49 AM

@halila Ibrahim


haha..sy pon bangang ek apesal ah x cerita kt dlm entri..


sy pon x reti nk mkn camno..memula sy cicah roti kt kauh..lps tu sy hirup je kuahnya haha


rsnya mcm berempah sikit..x pedas sgt..x tahu nk kata..bg sy bukanlah sedap sgt tp sedap jugalah..eh apa aku ckp nih haha

November 16, 2011 at 9:51 AM

semuga ayah cik betty scepat sihat..

sedaplah tu...

November 16, 2011 at 10:06 AM

semoga cepat sembuh tuan haji.
bagaimana agaknya rupa kacang pool tu kan. macam swimming pool atau pool (snooker)? hihihi

November 16, 2011 at 10:06 AM

oh, ini ke menantunya.. semoga beliau cepat sembuh hendaknya.. byk review yg memuji menu dan kedai tersebut.. sampaikan akak jd teringin2 pula.. bilalah nak ke johor ni..

November 16, 2011 at 10:10 AM

@Hanis Azla


akak. kedainya kecik je..antara deretan kedai..

November 16, 2011 at 10:11 AM

semoga FIL cik betty segera semboh..amin!

kacang pool ni makanan dari singapura kan..

tapi kita tak pernah makan lagi
kan kita org singapura yg murtad..hehe~

November 16, 2011 at 10:13 AM

mcm style mknn arab pun ada

semoga cpt sembuh...

November 16, 2011 at 10:57 AM

x penah try lagi.....tp penah tgk kat jalan-jalan cari makan....

time kasih sb lupuskan function tu...dpt la sy copy tag tersebut...

semoga haji salleh cepat sembuh..

November 16, 2011 at 11:02 AM

kite macam tak minat mkn kcg pool ni. padahal tak pernah try pon. hehehe

psst, kite bz sikit lah kak. tak tau lah apa yg di bz kan sgt sebenarnya. hehehe :p

November 16, 2011 at 11:06 AM

moga ayah mertua akak cepat sembuh...

erm...yg kuah tu...ada kacang ke dalam nya...mcm kuah kacang..?

pernh dgr sebelum ni..tp takpernh rasa.. :)

November 16, 2011 at 11:47 AM

munna tak pernah lagi makan kacang pool ... nampak sedaplah...

semoga FIL cepat sembuh ye

November 16, 2011 at 12:16 PM

Huhuh...warna kuning & merah memang sesungguhnya dapat menarik selera orang lagi2 kalau tengah lapar

November 16, 2011 at 12:23 PM

-hope ayah mertua akk cepat smbuh k..

- kaang pool? xpernah dengar pon rsipi ni.. hehe.. tapi nengok cam melazatkan je :)

Anonymous
November 16, 2011 at 12:34 PM

Sya suka lah pool tu. Sedap kan
rina jauh je pegi. Dkat umah awk ada jual la kat mara tu..sama jw rasa..

Semoga ayah cpat sembuh yea.
Noriz-

November 16, 2011 at 12:41 PM

semoga fil rina cpt sembuh yer..

kacang mmg famous la..tp kat johor jer ade kan..

November 16, 2011 at 12:58 PM

wahhhhhhh ni yang terasa nak pegi makan kacang pool masa masuk maktab nanti.teeheee.

semoga ayah mertua cik betty sembuh :)

November 16, 2011 at 1:02 PM

seriyes tak pnh rasa kacang pool nie huhuhhhh

November 16, 2011 at 1:12 PM

@Anonymous

apesal awak jd anonymus ni noriz haha..maksud awak dkt SOBB tu ke? kalau situ mmg ada..tp kebetulan dh terpegi HSA sy singgahlah larkin tu skali

November 16, 2011 at 1:31 PM

Moga ayah mertua cepat sembuh..

Cam menarik jer makan kacang pol ngan roti bakar.. tak penah makan lagik

November 16, 2011 at 2:03 PM

salam.. jumpa blog ni.. terus follow.. best blog nih!

November 16, 2011 at 2:32 PM

Salam,

1. semoga cepat sembuh kepada pak mentua

2. saya pernah makan skali kat food court belakang mahkamah JB tahun 2001, sedap. tak pergi lagi yang dekat larkin bomba.

3. lepas beberapa tahun sy pindah keja di KL, terjumpa kacang pol di MAHA di MAEPS serdang, memang sedap.

3.adik ipar saya kata ada restoran di TTDI Jaya hidang kacang pol, tak tau sedap ke tak sebab tak pergi lagi.

4. ada jumpa blog kata ada kacang pol di Mutiara Damansara, pun tak carik lagi.

5. kacang pool haji takde buka cawangan di KL ke? kalu ada saya mesti pergi.. heheh..

November 16, 2011 at 2:48 PM

kacang pool tu camne ye... tengok gambar pun masih tak dapat nak bayangkan camna,.. yg jelas hanya roti tu je

November 16, 2011 at 2:54 PM

may he gets well very soon. kacang pool looks so delicious. i've never ate this before :O

November 16, 2011 at 2:55 PM

thanks for reccomending this new menu. nanti bolehlah try makan di sini if i fated to be there..hehehe.

November 16, 2011 at 4:11 PM

baru je singgah gerai no G3 ni 2 minggu lepas, makan kacang pool & tahu bako.. sehingga menjilat meja!

Moga Haji Salleh cepat semboh.

p/s: lepas ni kalau saya gi sana lagi dan sebut nama Cik Rina, agak2 dapat diskaun tak??

November 16, 2011 at 4:43 PM

kacang pool..1st time dongar ni ha...

November 16, 2011 at 4:53 PM

semoga beliau cepat sembuh...

cam sedap jer kacang pool tu...

November 16, 2011 at 4:57 PM

sama ngan papa mifz...pestime dengar beb..

November 16, 2011 at 6:26 PM

alhamdulillah,makanan berkhasiat..

November 16, 2011 at 8:03 PM

semoga haji salleh cepat sembuh yaa...

November 16, 2011 at 8:03 PM

kacang pool tu mcm mana rupanya ye... ehe

November 16, 2011 at 8:34 PM

semoga pak metuA lekas sembuh..=)

takpenah lagi seumur hidup makan kacang pool.
kejakunan...=P

November 16, 2011 at 10:40 PM

hahaha..pergi jugak ke sini...so, amacam, boleh ulang lagi tak makan kacang pool ni?

November 16, 2011 at 11:01 PM

peh! lazat sekali kacang pool tu...

doakan semoga sihat segera...

November 17, 2011 at 8:30 AM

owh... aku baru makan kacang pool ni minggu lepas... sedap...

November 17, 2011 at 9:19 AM

Semoga cepat sembuh bapak mertua ya...Kita pun tak pernah makan kacang pool

November 17, 2011 at 10:41 AM

semoga FIL cepat sembuh ye...

teringinnya nak rasa kacang pool tu...kenapa nama dia kacang pool ek?

November 17, 2011 at 11:59 AM

tpnah ktahuan psl kcng pool. xclisif nih ;D


rmai doakn fil cpat smbuh! InsyaAllah moga dipknankn Allah

November 17, 2011 at 12:10 PM

semoga haji salleh cepat sembuh...

btw kacang pool tu saya mmg nak try kalau ke belah jb sana. nanti saya nilai pulak sedap ke tak sedap. heheh~

November 17, 2011 at 12:35 PM

Ya Allah...sedapnyer....seriuss xpernah rase mkn cenggini kak....


moga haji salleh cpt sihat! Amin..

November 17, 2011 at 1:36 PM

semoga ayah mertua akak cepat sembuh :) hehe, sempat juga selit kedai makan:D aaa teringin.

November 17, 2011 at 4:38 PM

InsyaAllah semoga cepat sembuh.

Nampak sedap je kacang pool tu

November 17, 2011 at 6:24 PM

1st semoga Hj Salleh sembuh. ya penat tu... berjalan demi Dia...

ps: duk KL... tu kat johor yeak... haish... terliur...

November 18, 2011 at 8:53 AM

apa tu kacang pool?

November 18, 2011 at 9:22 AM

patut la mcm pernah tgk makanan mcm ni,kat ratusiput ari tu hehe...

dah ramai promote ni,kena jugak la pegi kalau terpergi ke sana..

November 20, 2011 at 4:18 PM

gambar tu saiz paling besar..x large..:)

December 8, 2011 at 11:39 AM

ngeng lah akak ni.. boleh pula tersalah faham.. aduhai.. malu i you..

December 8, 2011 at 5:43 PM

@Hanis Azla


hehe..akak tersilap paham aje :)

Post a Comment
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Copyright of cikbetty.blogspot.com.All Right Reserved. Template Edited By Syazwana Jamal