HOME   SIHAT & CANTIK   BLOG KAWAN MAYA   AWARD
                                                                                             

Thursday, August 11, 2011

saya dan air kathira.






ulang tayang

Haritu kat entri >>INI saya dah cerita kan yang masa kat JGCC tulah pertama kali saya merasai sedapnya air kathira. Macam kesian kan. Padahal dah idup 32 tahun dah.


Dan air ni pemes bila tiba bulan ramadhan. 


Melalui pembacaan saya menerusi ensiklopedia iaitu inche google, rupanya air kathira ini adalah minuman kegemaran orang islam dari India Selatan. Misti aishwarya rai cantekk sebab minum air ni kanss hikhik.


lawanya awak. adakah air kathira adalah rahsia kecantikan awak?


Nah resipi bagi sesiapa yang ada kerajinan tahap dewa.


RESIPI AIR KATHIRA

Sediakan bahan di bawah terlebih dahulu ya. Tengoklah bukan senang nak buat air ni pasal tu harga dia RM2 sebungkus.

  • Sirap - didihkan 2 cawan gula dalam 3 cawan air. Masukkan sehelai daun pandan. Masak sampai gula larut.
  • 1 camca besar kathira direndam semalaman, buang kotoran segala macam, ditapis, dibilas dengan air masak dan ditapis lagi.
  • 10 butir kembang semangkuk direndam semalaman, buang biji dan kulit dan ditapis, dibilas dengan air masak dan ditapis lagi.
  • 1 sudu besar rata biji selasih direndam dalam air masak hingga kembang kemudian tapis.
  • 1 tin susu sejat/susu cair (410g).
  • 6 cawan air.
  • 1 sudu teh air mawar.

ini rupa bahan sebelum kena rendam


dah kena rendam ginilah rupanya



CARA MEMBUATNYA:

Senang baitu lorr. Pejam mata boleh buat. Tinggal rajin dengan tak je. Berlagak betul. Sendiri pon malas.


Dalam satu mangkuk besar atau besen rendam baju pon boleh campurkan kathira, biji selasih dan kembang semangkuk. Tuang sirap, air, susu dan air mawar (serius aku tak tahu mana nak beli air mawar ni). Kacau rata. Masukkan ketulan ais/ais kisar untuk menambahkan kenikmatannya.


Demikianlah resipi air kathira. Berpeluh-peluh saya buat ni tau. Tapi berpeluh depan lappy jelah. Haha.


Korang ingat saya rajin sangat ke??? Huhu.


Saya google dan salin aje lorrr. Manalah tahu bulan ramadhan tahun 2020 nanti aura kerajinan saya sampai. Jadi tak yah google dah. Jengah blog sendiri ajer. 


Jadi berdasarkan bahan-bahan yang tertulis korang agak-agak sendirilah air kathira tu rasa macam mana ya bagi yang tak penah rasa. 


Kredit untuk Waiem dan Welcome to RSR untuk resipi yang macam konpem jadik kalau buat. Hehe. Dah ambik hak orang janganlah lupa buat backlink. Nanti kena lesing susah plak. 




54 comments

August 11, 2011 at 9:20 AM

memang ait kathira kat johor jer yg sedap.. penah rasa kt tmpt2 lain..tp x sedap. kalu balik johor, kompe beli

August 11, 2011 at 9:22 AM

anum pun belum pernah minum
hehehe

August 11, 2011 at 9:29 AM

pernah minum time belajar kat negeri sembilan dulu.. memula tu dengar nama cam takut2 je nak minum.. sekali minum haaa hamik ko... terus addicted.. :D

August 11, 2011 at 9:29 AM

Tak pernah rasa sedap ker? Tengok cam sedap hihihi

August 11, 2011 at 9:34 AM

apakan daya
saya ada diabetes.
setakat minum seteguk anak punya je lah... :)

August 11, 2011 at 9:37 AM

Masalahnya Kathira tu apa ??? nak cari kat mana.. buah kembang semangkuk tu tau la...

August 11, 2011 at 9:38 AM

najk cari kathira susah~haih~

August 11, 2011 at 9:44 AM

bulan pose jerk lh jumpe air ne kn kak.. ne air feveret saya n ayah pada bulan pose :)

August 11, 2011 at 9:49 AM

SEDAPPPP...meh la follow kite plak..huhuhu

August 11, 2011 at 9:50 AM

x penah minum ni sis. mau torai lah nanti.

btw, katne ade jual kathira tu sis? bunyi pon mcm ala2 feminin jek ehehe

August 11, 2011 at 10:00 AM

air ape tu??x femes pon??haha

nmpk ssh gak er nk wt air tu..

August 11, 2011 at 10:06 AM

time ni la rasa bangga jadi org johor sbb ada air kathira ni...hehehe

rina dah rasa yg BBu punye?
tu lah paling top sekali... lemak manis berkrim...

August 11, 2011 at 10:15 AM

Tak penah lagik minum air kathira.. tgk org membuatnyaa pun leceh gak ekk.. tapi kalau dah biasa mungkin senang laa bagi dia orang..tuh.. :)

August 11, 2011 at 10:31 AM

alamakk mmg tak minat ler rempah2.. so dah tahu, mesti tak sedap (tekak sendiri)

August 11, 2011 at 10:39 AM

No belum pernah minum lagi air nih huhu..dengar kata juga ait ni dari campuran 7 ke 9 jenis herba termasuk kurma susu pekat susu cair..entah la No pun tak tau hehe

August 11, 2011 at 10:39 AM

Teringin nak rasa.. Ade kawan yang update pasal air kathira ni.. Katanya memang kat JB lagi sedap.. Kalo kat KL tawar katanya.. Kat tempat sy langsung takde kot.. Wah, nak jugak try..



Entry Terbaru : Rusuhan di London dan Video Pelajar Malaysia Cedera

August 11, 2011 at 10:43 AM

W'pun sy org Johor dan pernah merasa sendiri kathira Johor tapi....tak penah minat!

Original kathira menggunakan santan - resipi org lama.

August 11, 2011 at 10:58 AM

aku baru tahu pasal air ni..
hahahahahahaha..
waa dasyat gile name air ni..
nk rase gak ar nnti..
mesti pelik bau dy kn..
hehe

August 11, 2011 at 11:02 AM

Tak sangka tempat kita dah lama ada baru kini rupanya air ini menjelajah M'sia...:)

August 11, 2011 at 11:03 AM

kakD pun baru tahu pasal air ni....nampak mcm sedap...huhuhu..sian kat sini tak dak jual...nak buatsendirimcmboleh ka?hehehehhe....

August 11, 2011 at 11:13 AM

adei... pagi lagi ni... dah teguk air liur...

August 11, 2011 at 11:43 AM

kalo rajin buat memang boleh jadi, tapinya saya ni rajin membeli je.teheeee~tak sabor nak balik JB nak beli air ni.

August 11, 2011 at 11:49 AM

ingatkan air kathira tu cam air buah.. rupanya bukan. Kathira tu pun tak penah jumpa kalau air mawar tu dan yg lain2 tu biasa la nampak kat kedai india ada jual, ketinggalan bas ekspress rupanya heee...

August 11, 2011 at 12:00 PM

nak buat tu yg malas sebenarnya..klu prince la yg buat dgn pejam mate lagi konfem bomba dtg rumah nanti tlg padamkan api..haha

August 11, 2011 at 12:24 PM

dah biasa minum. serius best... namanya pun dah best...

August 11, 2011 at 12:31 PM

katira tu apa yek.. tgk gambar tu tak jelas sgt.. tak pernah tahu pun sblm ni.. he..he..

August 11, 2011 at 12:31 PM

kt johor je ada air katira tempat lain susah nk dpt

August 11, 2011 at 12:33 PM

tringat minum air ni @ umah kawen. blk je trus kena food poisoning waduhhhh

August 11, 2011 at 12:35 PM

mmg unik la air nie..ada time pose je kan...

August 11, 2011 at 1:03 PM

biasa izan minum kaler pink kat segamat johor..err kampung mak =)

tp kt rumah izan byk kaler hijau...

August 11, 2011 at 1:11 PM

xpernah dengo...pes time tgk nih..
sedap ker...

August 11, 2011 at 1:20 PM

kak minum rasa sedap x?

August 11, 2011 at 1:25 PM

first time dengar nama air nih...kena cuba la kalau berpeluang

August 11, 2011 at 1:52 PM

aku memang belom penah rasa air ni...cer explain cemana rasanya...cam laicikang ke??

August 11, 2011 at 1:57 PM

1st time dgr air nih....sedap yer...kene turun johor la mcm nih...hehe

August 11, 2011 at 2:12 PM

sedap ke akak air kathira nih? sebab tgk cam banyak2 rempah.. huhu!

August 11, 2011 at 2:59 PM

"akk sejak ada tenet dan blog ni lah baru dgr perkataan kathira tu...sblm ni tak tau apa dia..tp kat mana nak beli nih....?"

August 11, 2011 at 3:16 PM

rina lambat sangat diperkenalkan kat seluruh malaysia. cik ina pun tak pernah rasa lagi air tu. nampak bahan -bahan tu garenti sedap.

August 11, 2011 at 3:39 PM

pernah rasa masa buka kat umah MIL hari tu...sedap...tapi tak tau la sedap yg johor tu mcm mana...
cuma katira yg hubby beli tu ada cincau...hehe..

teringin nak rasa katira yg ori kat johor tu...

August 11, 2011 at 3:53 PM

mcm sedap je...kat penang tak penah plak sha nampak...t nak cubela

August 11, 2011 at 3:59 PM

air katira.terbaik..haha..saya sendri pon blm penah cuba..
rina..a'ah kan..rina mmg rajin...rajin taip...hehehe

August 11, 2011 at 5:21 PM

tq resepinya.nti cuba buat.tp sahih byk benda takde.hentam kromo jer la.hehe..mmg dah lama mengidam air katira..

August 11, 2011 at 6:15 PM

haha. semangat kemain akak menyalin. ^^




tak pe, nanti akak dah berjaya buat, tunjuk ea. hehe :p

August 11, 2011 at 6:55 PM

rm 2 sebungkus mahalnye.. kat JB boleh dapat seringit jew . tak sangka air kathira ni femes kat JB jew . hehe nak minum air ni mmg kena pandaai pilih .

August 11, 2011 at 9:16 PM

xpenah minum la Rina

xpelar.. soya bean pun ok..

tu je yg lalu pose2 nih.. hahaha

August 11, 2011 at 10:48 PM

air macam mana, itu air kathira rina?
terbuat dari bahan apa? :)

August 12, 2011 at 12:31 AM

oh macam sedap.. agak pelik nama dia.. cara nak buat pun lh tahan :D

August 12, 2011 at 6:31 AM

Agaknya Aishwarya Rai tu Rehsiya kesyantikan dia minum air kathira satu hari 10 glass kot...:D

August 12, 2011 at 6:47 AM

hallooooo...

zaro: boleh lihat resipinya utk tgk kathira diperbuat dr apa..:)

August 12, 2011 at 6:50 AM

cik chukie: sy mmg kat jb (skudai)..mmg kat param sini rm2..mgkin dh naik harga kowt???

August 12, 2011 at 6:51 AM

anda seorang yg pemarah?
http://lolz-l.blogspot.com/2011/08/jangan-marah.html

August 12, 2011 at 9:04 AM

mmg tak pandai nk update eh??
hahahaha =p

August 12, 2011 at 9:12 AM

Fa8: org hupdate kul 9 lerrrrr

August 12, 2011 at 12:35 PM

saya bayangkan air katira ni ada buah kurma!

Post a Comment
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Copyright of cikbetty.blogspot.com.All Right Reserved. Template Edited By Syazwana Jamal