HOME   SIHAT & CANTIK   BLOG KAWAN MAYA   AWARD
                                                                                             

Wednesday, August 17, 2011

Ketuk-Ketuk Ramadhan: Nasi Tomato Ringkas & Ayam Masak Merah






Wah wah orang dah mula sibuk buat persiapan raya nampaknya.
Aku nyer je tak settle apa-apa lagi.


Semalam buka masak nasik tomato je.
Biasa aku buat lauk kari ayam tapi kali ni buat ayam masak merah.
Sajer nak try.


Aku nyer pesen nasik tomato lain sikit.
Pesen cincai dan senang.
Sesuai untuk orang tak tere cam aku ahaks.


Nasik tomato aku nampak cam kaler putih pasalnya buah tomato yang aku guna tak cukup ranum. Ayam masak merah cam terkagum dengan diri sendiri tetiba haha.


Aku bagila resipi ye walaupon sebenarnya malu giler kott nak share.
Macamla ada orang berkenan dengan resipi ko kan.
Haha. Lantakla labu.
Blog aku kan sukeati arr nak share apa pon.
Share resipi nasik tomato je pon haha.


RESIPI NASI TOMATO RINGKAS dan MENYIHATKAN gitewwww

Bembahan : Beras, tomato, minyak jagung, bawang merah, bawang putih, kayu manis, bunga lawang, kismis, badam

Cecara :

  • Basuh beras dan toskan.
  • Tomato dalam 3-4 biji bergantung berapa pot beras yang diguna. Kalau boleh pilih yang merah dan masak ranum. Belah-belah semua tomato tu selagi boleh. Jangan cincang sudah.
  • Kat dalam rice cooker, panaskan minyak jagung. Tumis bawang yang dah dihiris bersama kayu manis dan bunga lawang.
  • Dah garing sikit, masukkan tomato dan lenyek-lenyek je.
  • Tutup penutup rice cooker. Biarkan tomato masak kat dalam rice cooker tu sekejap.
  • Masukkan air, beras kismis beserta badam kalau suka. Garam sikit.

Siappp. Dah boleh rilek baca sok kabar.


RESIPI AYAM MASAK MERAH HENTAM SAJALAH LABU


Bembahan:

  • Ayam 1/2 ekor
  • Cili kering 17 tangkai (siap kira u olls) - rebus - buang biji - kisar
  • Bawang merah, bawang putih dan halia - kisar
  • Sos tomato, sos cili, kicap
  • Asam jawa
  • Gula dan garam


Cecara:

Basuh ayam dan toskan. Lumur kunyit dan garam kat ayam.
Goreng ayam.
Kat periuk/kuali lain, tumis bahan kisar.
Masukkan air asam jawa, gula dan garam sikit (ayam tadi dah bergaram agak-agak la ya)
Masukkan sos cili, sos tomato dan kicap sikit.
Masukkan ayam goreng tadi.

Dah siappp. Sambung baca sok kabar semulaa.


Pastu kalau suka leh tambah acar timun nenas tu.
Barula nampak cam beli kat kedai kan.
Leh berlagak dengan mak mertua ahaks.


Waktu aku tengah sibuk goreng ayam boleh plak si zikry nak campak tomato dalam kuali.
Dia ingat ni nak main bola jaring ke hape.
Kang tak pasal ada orang muka sopak raya nanti.


#Aku tengah konpius sekejap. Sejak bila blog aku jadi blog masak-masak eh?

51 comments

August 17, 2011 at 10:49 AM

Macam senang je resepi tu. Hmmmm (garu2 kepala) bila nak cuba buat ni... :)

August 17, 2011 at 10:56 AM

rina...dasatnya anak rina mengamuk..smpai msuk tomato dlm kuali..hehehe..
wah.. skang dah jadi master chef nih..

August 17, 2011 at 10:56 AM

menu ni kena buat hari cuti hari keja tk sempat

August 17, 2011 at 10:57 AM

ala..kite tak suka nasi tomato..
tapi..ayam masak merah tu best..menjilat jari..sdap..sdap
*makan ayam tiap2 ari pon saya ok*

August 17, 2011 at 11:05 AM

cik betty dah tukar tema ke blog masakan erk hehehhehheee

August 17, 2011 at 11:09 AM

nak tanya: nasi tu sihat smpi tahap mn? ;-)

August 17, 2011 at 11:11 AM

i loike resepi yang ringkas dan malas cenggini.. ahahahaha

kadang2 memasak mmg jenis hantam kromo jer tak ikut resepi hehehehe

August 17, 2011 at 11:16 AM

skeri tu membayangkan tomato melompat dalam kuali. huhuhu~

August 17, 2011 at 11:42 AM

amboi..
peluh mencurah2 2, sebab 2 menjadi..
haha

August 17, 2011 at 12:02 PM

amboi, aktif bebeno anak akak. nasib baik akak hebakk. mesti tomato tu bersyukur sgt2, hehe :p

August 17, 2011 at 12:08 PM

wahh senangnya mkan.dulu kitorg adik beradik hantu ayam masak merah.tiap kali berbuka wajib ada ayam masak merah.ayh la jd mngsa beli kat bazar,hihi

kak,jat pn x sabar sgt nk balik kg kmas rumah tau.

August 17, 2011 at 12:08 PM

utk bulan posa ni....blog ni boleh dijadikan blog masakan sat...tak gitu?hehhehehe....

August 17, 2011 at 12:09 PM

kalau camni nyer mudah baru suka nak follow..

August 17, 2011 at 12:12 PM

wahaaaaaa ni yg suka ni ada resipi best2!! sy salin tau =)

*ingat nasi goreng usa td...hee =.=*

August 17, 2011 at 12:20 PM

@Munna

hehe..rupa nasik goreng ya..uhuk!

August 17, 2011 at 12:37 PM

tgk sennag
tapi nak buat
hahhahhahha

August 17, 2011 at 12:49 PM

simple but sedap jerk...
nak ckit....

August 17, 2011 at 1:41 PM

senang la cara nak masak..mm...semalam kue teow...hari ni nasi tomato lak..mmm...best nye..sume sedap2.. :)

jahit sendiri eh baju raya..? baju sy pun belum beli lagi..huhu..nak jahit sendiri..tak reti... :)

August 17, 2011 at 1:43 PM

perghhh fist time buat terus menjadi..
cayalahhhh..
suka la tu..
nka jugakk!!
post laju kat sini cepat..
hak3

August 17, 2011 at 1:54 PM

Hai..mana tahan puasa2 ni..bukak blog Rina je terpampang juadah meyelerakan..huhu..tapi ayam merah tu mmg nampak sedapp..!

August 17, 2011 at 2:57 PM

Sedapnyaa..tgk cam senangnyaa..masak nasi tomato tuh.. :)

August 17, 2011 at 2:58 PM

nanti ila free ila cuba buat..harap2 manjadi....maklomla...xcekap g masak2 neh....hehhe

beef kue teow di bawah pun nampak sedapp la...tahan air liur ja neh...huawwawa

August 17, 2011 at 3:03 PM

memang hebat la masak nasi tomato lagi tu, saya ni tak tau nak masak apa dah kalau jadi jiran awak kompem nak mengecek sepinggan nasi tomato ngan ayam merah heee...

August 17, 2011 at 3:29 PM

sekali lagi terbaca entry ni di waktu siang... yuummmyyy...

August 17, 2011 at 3:47 PM

tajuk resepi x boleh blah...muahaha

August 17, 2011 at 4:12 PM

adatlah bulan ramadhan kan...

oh, ema pun tak beli apa2..

agaknya tahun ini tak berbaju baru kot..

August 17, 2011 at 4:44 PM

wlu pun cam nasi putih tetap hebat sebab rina menjadi jugak nasi tomato...

klu harap sya...huwaaaa...

jadi nasi benyek agaknye...

eh, susah2 je mention sya...hihi

August 17, 2011 at 4:45 PM

kat cni cuti nuzul Al-Quran so, sume pakat kuar shopping..jammed gila td..
best lak tgk nasi tomato tu..huhu

August 17, 2011 at 6:08 PM

suka betul episod ketuk2 ramadhan cik betty nih.hihi.hero kecik tu nak join masak jugak kot :P

August 17, 2011 at 8:22 PM

Kalau buat juadah berbuka nasi ni memang bagus. tak payah ada benda lain...

August 17, 2011 at 8:22 PM

Kalau buat juadah berbuka nasi ni memang bagus. tak payah ada benda lain...

August 17, 2011 at 9:02 PM

nie betul2 bersilat ni hehe..tp tetap mantop hasilnyer..cayalah.terbaek!!

izan dok kuantan la rina..hehe..

August 17, 2011 at 9:16 PM

saya xsuka makan nasi tomato.. saya suka makan ayam die jerk.. hehehe

August 17, 2011 at 10:00 PM

Kat umah kita mana ada deko-deko nie...Cik hubby tak nak....Cik hubby cakap tunggu anak dah besar..larat kau menunggu hihihi...Tengok umah orang cantikkkkk...

August 17, 2011 at 10:41 PM

rina ko tak payah konpius , blog kita , kita punya sukalah. nasi tomato tu ko saja tak letak tomato puri ke?ayam masak merah memang peberet cik ina.setiap kali raya mesti masak.

August 17, 2011 at 11:43 PM

meriah ye taon ni raya eh kak .. hehehe

August 18, 2011 at 1:51 AM

Patutlaa putih nasinya Puan Betty. Puan guna buah tomato rupanya. Selalu kalau Tira sediakan kat hotel, kami guna pati tomato yang dalam tin tu.. Tapi takpe, itu pun dah mantap dah tu.. Nyum nyum ^^

August 18, 2011 at 5:36 AM

semangat yg tinggi tu harus diteruskan...harap semuanya dpt dilaksanakan dengan jayanya...moga dipermudahkan urusan..

August 18, 2011 at 7:46 AM

wahhhh...time2 puasa cam ni mmg elok bg resepi..tq sis..

August 18, 2011 at 8:52 AM

yup bln puasa macam blog masakan.hehe apa pun terhibur tengok masakan cik betty..:)

August 18, 2011 at 10:59 AM

semalam baru je makan...heee~

August 18, 2011 at 11:13 AM

tunggu entri hari ini..menu ape plak hehehheh

August 18, 2011 at 12:19 PM

Nak lagi entry ketuk-ketuk ramadhan! syok lah!

August 18, 2011 at 12:31 PM

saya buat nasi tomato bile adik saya datang rumah jek. sebab dia rajin request menu yg kdg2 tak tercapai akalku.konon2 title kakak mesti terer masak.hueh sori..komen terlebih.
salam kenal..=)

August 18, 2011 at 3:24 PM

best2.. mcm2 resepi akak dapat kat sini.. best2.. tak paya pergi blog masakan lain.. TQ yer.. salin dah salin resepi ni.. harap2 rajin juga nak masak mcm awak..

August 18, 2011 at 3:43 PM

Cik Betty mmglah Permai Suri Rumah Mithali, rajin memasak mkn yg special buat keluarga :)

Ate baru makan ayam masak merah semalam tp bkn dg nasi tomato, nasi beriani asli Johor (ada daging beryani). Tempah dengan kawan lama dari BP tapi tinggal di KL.

August 18, 2011 at 3:47 PM

mmg megancam masakan2 akak ni..prince kene hbt kan lagi masakan prince klu nk lawan akak..hahaha

August 18, 2011 at 8:36 PM

apa salahnya kongsi ilmu masak2 dalam blog ni... buat pahala tau.. hehehe

August 19, 2011 at 2:33 AM

nasib la tomato tu..hahaha
si kecik nak blajar masak tu kak..ajar la dia..:D

August 19, 2011 at 6:20 AM

@Cik Ina Do do Cheng

a'ah..kita sengaja tak letak tomato puree tu..konon sihat nak guna buah sebenar..hahaha

August 19, 2011 at 6:44 AM

Sedapnyer..
Nak mencuba nanti resepi nie..
terima kasih ye kongsi :-)

Post a Comment
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Copyright of cikbetty.blogspot.com.All Right Reserved. Template Edited By Syazwana Jamal