HOME   SIHAT & CANTIK   BLOG KAWAN MAYA   AWARD
                                                                                             

Friday, August 12, 2011

Sajian Istana Di Zaman Silam



Assalamualaikum...

Mempersembahkan....(dah tak rasa bersalah)..puasa dah banyak hari kan.




Itulah sajian istananya. Mee hoon sup tulang. Pasal apa? Pasal aku guna rempah sup adabi (serbuk punya). Kat peket tu ada tulis Sajian Istana Di Zaman Silam. Kehkehkeh.


Mee hoon sup tulang (lembu ya bukan kambing atau kerbau atau ayam atau ayam belanda sekalipon) adalah menu wajib ada kat rumah aku masa bulan puasa. 


Kalau beli tulang aku salu pilih part tulang rusuk. Tulang lain aku tak tahu lah sedap ke tidak. Korang penah rasa tulang punggung lembu? Aku tak penah.


Masak sup semua orang reti. Ada yang masak cara sup siam (kalau makan kat kedai kelantan adalah sup siam ni). Tapi nih cara aku masak sup. Resipi turun-temurun dari bondaku. Terbaekkk pada tekak aku sendiri. Hahaha. Takda orang puji aku sendiri pujilah. Takda hal punya.


RESIPI MEE HOON SUP TULANG DARI ISTANA PULAI PERDANA

Bahan-bahan:

  • 1 kg tulang rusuk. Basuh dan toskan. Air tos tu buat pegi siram pokok nanti pokok ko gemok. Percayalah.
  • 4 biji bawang merah kecil dan 2 biji bawang putih. Kisar. Nak tumbuk pakai lesung ke pakai buku lima ke suka hati korang. Janji benda tu lumat. Tak yah lumat sangat pon takda hal. On je. Aku otai bila masak.
  • Halia. Ada orang kisar sekali dengan bawang. Tapi aku lebih suka ketuk je sampai penyek.
  • Kayu manis dengan bunga lawang.
  • Rempah sup ADABI (serbuk). Bancuh dengan air paip ke air masak sukahati. Jangan air kopi sudah.
  • Kentang. Kupas kulit. Belah 4.


Cara Memasak:

  • Rebus tulang dengan halia penyek tadi hingga tulang empuk.
  • Kat kuali lain, tumis bawang bersama kayu manis dan bunga lawang hingga naik bau. Bau wangi. Sedap.
  • Masukkan bancuhan rempah sup tadi. Tumis sampai pecah minyak.
  • Masukkan dalam rebusan tulang tadi.
  • Masukkan kentang.
  • Dah mendidih dan kentang dah empuk taruklah serbuk perasa macam garam ke. Gula tak payah. Ajinomoto memang aku tak guna takut kepala botak. Kalau nak letak boleh tapi sikit aje.
  • Siap dah. Masa hidang tabur daun sup, bawang goreng dan taugeh. Rugi sapa tak makan taugeh. Khasiatnya tinggi. Panjangkan umur (kekal sihat) dan tingkatkan kesuburan.
  • Nak tambah sedap makan dengan sambal kicap.

Nak buat sambal kicap pesen aku senang aje. Cili api dengan gula - kisar (kalau rajin tumbuk lah). Lepas tu taruh kicap pekat. Siap dah.


Mudah betul kan. Aku memang suka masak mudah macam gini. 



nota-noti:
Pada yang masih tanya camna rasa air kathira, korang tengoklah bahan-bahan yang aku tunjuk semalam lepas tu agak-agak sendirilah. Lemaknya macam air bandung tapi sirap versi rasa pandan campur air mawar. Tapi pandannya lite-lite jer rasa. Pokoknya sedap...bagi akulah.


63 comments

August 12, 2011 at 9:02 AM

zruppp!!!! aduyai...

August 12, 2011 at 9:03 AM

salam,

kita pun teringin nk makan
sup tulang tp pasai coti
terbantut dulu selera tu ..hihi

August 12, 2011 at 9:18 AM

sedap2..hehehe

August 12, 2011 at 9:20 AM

sambal kicap klu taruk bawang putih lg sedap kot..sy tak reti mkn tulang..selalu buat sup isi ja.haha..

August 12, 2011 at 9:24 AM

puan kutu: a'ah ada org letak bwg putih tp sy x letak pon dah sedap dah..:)

August 12, 2011 at 9:27 AM

mee hoon sup mmg fevret akak.. tp tak pernah buat sendir.. he..he..

August 12, 2011 at 9:27 AM

wah, hidangan istana lah...mesti power kan... sya nak tiru k...TQ

so rina duk pulai perdana la yea...

August 12, 2011 at 9:32 AM

pg2 dihidangkan dgn sajian istana..wah,mantop ni hehe..

bg idea nak berbuka apa ptg ni..tp rajin ke? huhu

August 12, 2011 at 9:37 AM

Mihun sup tulang? Mmg terbaik! Baru plan nak msk sup tulang ala-ala siam. Yummeh!

August 12, 2011 at 9:41 AM

waaaa.dh meleleh dah ni hehe...No pun masak sama mcm yang rina buat..cincai2 tp yang penting memang sedaaaaap..ni memang peberet kami anak beranak tau rina..

August 12, 2011 at 9:52 AM

uh tulang punggung lembu???
entah lahhh..tak tahu penah makan ke tak..tapi ape2 depan mata..
main telan je..
hahahahaha..
waaaaa sedap lahhh..
nnti nk suroh bakal isteris masakkn..
hehehe..=p

August 12, 2011 at 9:55 AM

Hai! cik betty nak copy resipi la...nanti nak buat...malas nak salin kat kertas penat jari nanti hihihi...anak-anak cik rose suka makan supnya jer...Kita pun tak pakai pak aji kalau masak....(jaga kesihatan...hihihi)

August 12, 2011 at 10:04 AM

kak trbaik!jat suka sbb ada resipi sekali.

plus jat mmg gile segala mcm mee sup.hihi

August 12, 2011 at 10:07 AM

terima kasih atas resipi ini,akan di cuba dan ditiru :D

August 12, 2011 at 10:12 AM

cik rose: blog sy ni ada disable right click..sian cik rose nk copy susah..sy PM kan resipi kat fb ya..

August 12, 2011 at 10:22 AM

Adoi meehoon sup tulang bestnyaa.. nyum2.. :)

August 12, 2011 at 10:27 AM

Mmg nyaman pon kalo dapat layan sup bulan2 poser ni..
yummehh!! =D

August 12, 2011 at 10:46 AM

mee hoon sup tulang rusuk, best tu. saya tak pernah lagi masak sup tulang sendiri kalau kari tulang dah biasa sgt masak nanti nak try masak gak la sbb presure cooker dah ada hee...

August 12, 2011 at 10:59 AM

mihun soto peberet ratu.sup tulang/serangka peberet cik kitol.bila combine...mmg pengsan sebab sedap.ehehe..

August 12, 2011 at 11:21 AM

mmg mantap ahh...sesuai dihirup oleh sesiapa sahaja heheeheeee

August 12, 2011 at 11:25 AM

saya pun suka buat sup tulang...feveret kami anak beranak...
saya pun kalau buat sup, halia tu tak tumbuk sekali...prefer ketuk ala2 manja je..hehe..

sekarang dah terliur, mcm mana? huhu..

August 12, 2011 at 12:08 PM

daku tergoda dgn sup di atas nun!

August 12, 2011 at 12:20 PM

wahhh .. hidangan istana ni.. cuba hari raya la...

August 12, 2011 at 12:23 PM

sedapnyeeee....
mkan plak ngn smbal kicap.
wau!!..^-^

August 12, 2011 at 12:27 PM

oh sungguh lazat...! semalam ada resepi air katira ek? ok zass!

August 12, 2011 at 12:31 PM

sedapnye.... anta cni -)

August 12, 2011 at 12:33 PM

Nak buat lah..esok lusa cuti, boleh lah..Rina kira pencetus idea lah ni..hehe

August 12, 2011 at 1:13 PM

wahhh balik Msia nnti neh bleh jenguk balik resepi cik betty nak merasa sup tulang buatan sendiri teeeheeee~

August 12, 2011 at 1:30 PM

Sedap sedap...
Jeles nieh, nak makan jugak tapi kena pantang...huhuhu

August 12, 2011 at 1:41 PM

amboiii..sedap2..terliur2..hihi

bui dtg singgah dan follow blog yg sama kaler dgn baju bui ni...hehe

August 12, 2011 at 3:03 PM

Samalah dgn family kakak sup-sup memang favourite dan mesti nak ada sebab kalau tak nasi tak banjir...:)

August 12, 2011 at 3:09 PM

berapa jam rebos tulang tu?

August 12, 2011 at 3:25 PM

tibe2 prince terbau mihun sup kat sini...waaa..dugaan betul..

mihun sup dlm gmbr tu mmg nampak menyelerakan..

August 12, 2011 at 3:47 PM

sedap ny =_=''

August 12, 2011 at 4:05 PM

buat untuk ema sekali..pastu tolong poskan erkh..malas pula nak masak ni..hehe

August 12, 2011 at 5:26 PM

tiba2 patik merasa tersangatlah lapar! ops, pose ler ... :)

August 12, 2011 at 5:29 PM

arghhhh..dla suke gila sup..tp suka sup ayam jer..hehe..pun suke letak yg serbuk tu jugak..yumyum..

August 12, 2011 at 5:59 PM

hehehe.betul2 dari istana ni kak. terbaikkk~ :p

August 12, 2011 at 6:37 PM

saya xsuka maskaan yang berkaitan sup tulang ne.. sebab xsuka bau tulang.. hehehe

August 12, 2011 at 8:05 PM

baru request kat hubby suh beli tulang.... mmg kalau tulang ada 2 resepi jer yg kitorang selalu masak.. kalo tak sup harus gulai

August 12, 2011 at 9:51 PM

fuh!!! terangkat habis!!!

August 13, 2011 at 12:10 AM

ehh
ari ni pun mak iema buat sup tulang

August 13, 2011 at 12:49 AM

perghhhhhhhhhhhh..........mantoppppppppppppppppppppppppppppppppppppppp!!!!!!!!!!!!

August 13, 2011 at 1:26 AM

best ni!hehe

August 13, 2011 at 5:47 AM

sungguh menyelerakan...
sesuai sgt untuk berbuka puasa..

August 13, 2011 at 8:21 AM

pandai pun anak murid nama rina ni beli tulang rusuk. kalau nak buat sup guna tulang rusuk ni sedap, tak liat, banyak isi plak. cam ni cikgu bagi 100% kerana mee hoon sup tulang sajian istana dizaman silam. tengah puasa ni dah kecur air liur.

August 13, 2011 at 10:36 AM

perrgghh ~ sedap nyee !

August 13, 2011 at 11:14 AM

beta ingin merasanya dikala berbuka puasa....eik betul ke ayat aku ni hahahah

August 13, 2011 at 12:10 PM

waaaaaaaaaaa ain suka mee hoon sup, ain sekarang ni berbuka mihun sup je kerjanya..... hahhaa nasi dah tak pandang..

August 13, 2011 at 2:21 PM

errmmm, menyelerakn hehe (:

August 13, 2011 at 3:26 PM

haha..selamber je ko buat rase x bersalah er

August 13, 2011 at 3:30 PM

waa nampak sedap. bak sikit

August 13, 2011 at 3:31 PM

Pergh power tu...

August 13, 2011 at 10:49 PM

ini yang tbe2 rasa lapar balik !
hahaha

August 13, 2011 at 11:14 PM

melelehhhh tengok ... yummmm..

August 13, 2011 at 11:31 PM

"alamak..untuk thn ni akk belom buat lg mihun sup ni...tak boleh jadi..tgk kamu punya mihun sup tulang tu,rasa macam esok nak pi beli tulang...sedap2.."

Anonymous
August 13, 2011 at 11:42 PM

kak rina saya ni faizura (i kan xde blog, jadile anonymous)..ingatkan soto td..dah lama la xmkn soto mcm krina buat.. kelate ni oghe tok suko mkn soto, klau buat kan i je mkn..

p/s: sini sup tulang kaki@gearbox byk bln2 pose..

August 14, 2011 at 7:42 AM

tq sis bg resepi..:)..muahpp..rindu sis..heee

August 14, 2011 at 10:27 AM

Sebut je sup mmg peberet akak lebih-lebih lagi sup tulang. Mau terangkat tudung bila makan. Simple je Rina punya resepi ye. Boleh le akak try pulak.

August 14, 2011 at 3:59 PM

anonymus a.k.a zura : sie ke mu..puasa ni kak rina lum buat soto lagi ~heee

August 14, 2011 at 4:27 PM

perut sy da berbunyi tulunggggggggggggg

August 15, 2011 at 10:23 PM

Ada jenis sup mamak yang pekat kuahnya tu kehitam-hitaman. Musim hujan ni fuh sedapnya.. :)

August 16, 2011 at 12:45 PM

sedapnye...terliur I......

Post a Comment
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Copyright of cikbetty.blogspot.com.All Right Reserved. Template Edited By Syazwana Jamal