Tengok orang lain buat muffin dekat blog nampak macam senang maka saya pon jadik berkobar-kobar nak buat jugak. Walaupon saya sedarlah skill baking-membaking saya masih tahap pra-sekolah, LOL! Tu pon masih berani nak berangan masuk masterchef haha. Tak kisah ah kan. Kita kena berani berimpian atau dengan kata lain berani berangan-angan ala mat jenin haha.
Apa-apa hal pon sebelum membuat sesuatu yang sukar macam muffin ni (ha..nak gelakkan aku ler tuu) kita wajib mentelaah dulu (gila ngkau nak buat muffin pon sampai kena mentelaah) supaya tak tersalah langkah kelak. Saya bermaster chefkan blog SINI dan SINI.
Bila tengah studi-studi resipi supaya meresap dalam kepala barulah sedar saya takda dulang untuk bakar muffin (tiffin muffin). Macam nak kecewa dah mulanya pasal malas nak pegi beli. Nanti tambah sesak dapur cenonit saya tu. Tapi rupanya ada jer jual bekas muffin khas yang yang tak payah guna tiffin muffin pon.
Apa-apa hal pon sebelum membuat sesuatu yang sukar macam muffin ni (ha..nak gelakkan aku ler tuu) kita wajib mentelaah dulu (gila ngkau nak buat muffin pon sampai kena mentelaah) supaya tak tersalah langkah kelak. Saya bermaster chefkan blog SINI dan SINI.
Bila tengah studi-studi resipi supaya meresap dalam kepala barulah sedar saya takda dulang untuk bakar muffin (tiffin muffin). Macam nak kecewa dah mulanya pasal malas nak pegi beli. Nanti tambah sesak dapur cenonit saya tu. Tapi rupanya ada jer jual bekas muffin khas yang yang tak payah guna tiffin muffin pon.
kasihan aku, tiffin muffin pon baru nak kenal.
Bahan-bahan semuanya pakai sukatan cawan. Ada jer resipi bagi sukatan gram tu tapi saya takda penimbang. Takkan nak pinjam timbang kedai ikan pulak kan haha.
Cawan ada banyak kat dapur. Peninglah pulak nak pakai cawan mana. Yang ada gambar mickey ke yang love-love ke yang beli kat ikea punya. Haha. Takda kaitan dengan corak cawan pon. Apalah punya sengal kan. Bila google-google jumpalah fakta (tak tahulah benar ke palsu) 1 cawan = 250ml. Oh..barulah tahu. Kasihannya aku kan, lagi sekali.
Sekarang jomlah tengok
Mula-mula satukan bahan-bahan kering dalam satu mangkuk, iaitu:
2 cawan tepung naik sendiri
3/4 cawan brown sugar
1/2 sudu teh garam
1 cawan roasted walnut (bakar pada suhu 100ºC selama 6-7 mt)
1 sudu teh serbuk kayu manis
Satukan bahan-bahan basah dalam mangkuk lain.
1/4 cawan butter (dicairkan dan disejukkan)/minyak masak boleh juga rasanya
2 biji telur
1 cawan susu segar (saya pakai dutchlady full cream)
1 sudu teh esen pisang
7 biji pisang berangan (diramas, tapi aku lenyek)
Telur tu macam biasalah pukul-pukul dia. Kemudian bubuh esen pisang. Tapi saya rasa esen ni menyebabkan muffin berbau agak kuat. Lain kali buat saya tak mahu guna esen lagilah.
Butter cair tadi saya masukkan. Masa ni dah takut dah sebab butter tu macam jadik berketul-ketul. Tapi redah je ah kan. Kata orang, berpantang maut sebelum ajal. Bukan saya tapi muffin tulah kan. Belum tentu lagi ajal dia nak sampai. Semuanya bergantung kat tangan saya sekarang.
Masukkan susu pulak sedikit demi sedikit sambil pukul-pukul adunan. Pisang ramas/lenyek dimasukkan.
Tuang adunan bahan basah ini ke dalam mangkuk adunan bahan kering.
Gaul-gaulkan dalam 4-5 kali.
Masukkan adunan ke dalam bekas muffin 3/4 penuh. Mujur ada pembantu walaupon sekejap saja bantuannya. Alasan sakit perut padahal nak tengok kartun. Janganlah sampai anak dara nanti buat alasan camtu. Memang nak kena ah tu.
Sebelum bakar macam ada harapan muffin ni tak menemui ajal di tong sampah.
Bakar pada suhu 180ºC - 200ºC (ikut kesesuaian oven) selama 25 mt. Oven jangan lupa panaskan dulu. Ni basic ni. Kalau tu pon tak tahu baik campak jerlah oven kat tong sampah. Saya bakar guna dua-dua tingkat sekali. Entah apa silapnya yang tingkat atas hangus yang tingkat bawah langsung tak masak. Tak guna punya oven!
Hasil yang dah siap bakar. Kecewalah sikit sebab muffinnya tak naik sangat T__T. Patutnya terkeluar dari bekas kan. Muffin pon boleh bantat ke? Konpius. Rasanya pon tak sesedap muffin season T__T.
Kesimpulannya, kena improve lagilah tu. Cancel ah nak berangan masuk masterchef, LOL!.
nota-noti:
Muffin ni aku buat masa nak pegi Cameron haritu. Tapi baru nak terpublish.
61 comments
keh keh~lenkali try bakar sikit2 dulu~~
takpe... percubaan pertama kan..
Orang kampung kakcik kata 'practice make perfect'! hehehe... jangan putus asa, teruskan mencuba. :)
marina pon pnah try tapi tak jadi jugak...hihi
yeah tenkiu tenkiu sy da dpt idea utk msk raya hj ni
wow tahniah2.. menjadi kan
tak per percubaab pertama , amy pun buat jadi gitu...
@azam
tp sy dah pakai tepung naik sendiri..masih perlukan baking soda kah?
ok la tu tu ,,, kira terer la.. saya bakar kek selalu je hangus .. oven sy lagi tak boleh pakai .. saya pun dok tengah sambung belajar cara2 nak buat kek2 ni .. saya lagi tak reti langsung .. basic pun kena baca banyak kali ... huhuhu ...
ok lah tu...dibandingkan ngan saya, muffin pun tak pernah buat tau...
pas ni cuba lagi...mesti boleh punya...
ekeke..pembantu ngelat ye..kasi alasan sakit perut :p
1st try mmg camni.takpe2..pasni leh wat lagi..mana tau da jadi elok karang kan
waaaa ok la tuh.cantik cawan muffin.hehe~
okl atu 1st time pun dah jd cm tu.kalau sy blom tentu lagi..silap2 muffin boleh retakkan dinding kalau dibaling!
belajar dr kegagalan...prektis make perfect...basic panaskan oven dulu saya pun tk tahu lol...dulu pn ada buat 1st tk masak2...lepas tu rentung pulak...lepas tu dh malas nk buat lagi...
nanti...tunggu seru dtg semula...huhu
Cawan besar masuk sikit atau memang tak cukup gebu rina? Ala.. tak kisah janji tak mentah dan tak bantat boleh makan...
mesti muffin tue sejuk sgt2 bila dh smpai cameron kan hihihihhhhh
terus akak tak berani nak cuba buat muffin ni sbb akak lagilah tak terer.. he..he..
Takpe.. Next time boleh cuba lagi.. Rina jangan putus asa ye.
layannnn jer bc resipi akk nih....
hahaha....
nmpk sedap jer muffin tuh ;)
ok la tuh...permulaan...lame2 mesti teror...menang terus masuk masterchef! heheee
rina at least ko berani mencuba, cik ina pun cam tu.
cik ina plak ngan fresh milk, selalu letak 50 atau 100ml, 1 cawan tu banyakkan.cik ina tengok adunan ko cair sebab pisang ko dilenyek, kalau wat muffin, cam pisang kena ramas je. Lenkali cuba lagi, cik ina nengok adunan tu dari gambar dah nampak cam cair.ye dak.lenkali cuba sampai jaya, buat skit dulu ,
@Cik Ina Do Do Cheng
oh oh ye ker..hehe..dah tahu dah apa yg salahnya..mmg adunan tu cair sikit haritu..thanx cik ina..
@sahromnasrudin
hehe sahrom..sy kan singgah rumah adik kt putrajaya dulu (entri hari senin)..muffin tu tinggal sana x bawak gi cameron pon hehe
huhuu.. leh la tahan tu kak. janji leh makan gak kan.. next time leh wat muffin lain kan.. n yg tembam2 nye muffin.. gud luck kak :)
hahaha..sy pun br tahu 1 cawan=250ml...aritu nak buat agar2, resepi kata letak 4 cawan air..sy punye la pening sb kat umah xde cawan...huhu...
p/s: cantik dapur...
Wahh..cik betty nak wat muffin yer.. tapi tak per kalau tak jadi baru 1st taim yer..next taim leh cuba improve lagik.. :)
takpe.. cuba lagi.. praktis make perfect.. hehe..
oklah tu..blh wat mkn jgk..biasalah percubaan pertama kan..lps ni mgkn lbh elok lagi la kan..
usaha tangga jaya
takpe rina, cuba lagi ye..yg penting jangan putus asa..mane tau sok2 rina pulak join masterchef hehe...
belajar dari kesilapan itu bagus kak...so nanti kalo dah jadi n sodap kirim la sikit yer..;)
Try n error...lelama jdk lagi sdp dr Season. Wahhh! Sedapnya muffin pisang! Yummeh!
takpe2 jgn putus asa cuba lagi lain kali...sabau je la...hehe
ok la tue. boleh cuba lagi.
practice make perfect.
boleh join masterchef. tapi musim ke berapa tu. huhu
eh, jadi la rekah2 atas tu!!!! prektis lagi pastu tayang kat kitorang ok! :D
*dari org yg berangan nak masuk masterchef lagi 3 tahun. heheheh~
practise make perfect..jgn pernah berhenti mencuba..:)
Sallam Cik Betty,
Cuba lagi lain kali yee,
percubaan pertama memang macam tu,
Masa saya mula2 buat bahulu dulu pun macam tu juga, berbelas kali cuba baru menjadi...
Sallam Rina,
Panggil saya akaklah, saya pasti saya lebih tua, masa kat CH kami dok bilik 720, selang 2 bilik aja kita.
Mengapa ada perkataan AVAIL pada nama cik Rina, kerja dengan Avail Beauty yee, kat mana Damansara Damai tu ke?
tkpe kak..nnti cuba lagi... :)
sy pun suka ambil resepi dr blog Kak Ina...
eh kt sini pun suka gak.... :)
Nice try! Cuba lagi.. jgn givap.. mana tau boleh masuk masterchef 7 ke. hehehe ;)
ok lah tu...
sya lagi langsung tak penah try...
huhu, sukat pun failed!
praktis make perfect kan...
so chaiyok2 :)
takpe cuba lagi...usaha tangga kejayaan
"rina,len kali kalau buat 2-2 tingkat sekali, kena alihkan ms separuh masa tu...(cam main bola lak)..yg atas turun,yg bawah letak ats pulak..cuba lagi..(sori....nasihat mcm akak ni pandai sgt..)"
@Pia
kak, watpe nk minta sori lak..tima kasih atas nasihat berguna tu hehe
@LIPISLADY
akak, sy jual produk Avail tu pasal nama sy saje taruk Avail belakang tu hehe
sikit lg nak jadi tu..hehhe
kak ati selalu bakar satu ..satu
kalau tak salah satu mesti
tak masak sgt..lagi pun tak
lama nak tunggu pun..
berusaha tangga kejayaan...ewahh!
takpe rina leh cuba lg...buat muffin ni kalau kite dah tau cara mmg tak susah pun.pengalaman tu kan berharga tol tak?ratu memula dulu cmtu gak.byk mende yg taktau.byk yg failed.tp kite blajar dr kesilan.muffin dia sensitif skit part kacau2 ni.salah godak...atau terlebih godak mmg tak bape jadi...just gaul gitu2 je.
Ate tekawa baca N3 ni, bkn pasal tekawa kan Muffin awk yg kurang menjadi, tapi bahasa yg awk guna buat Ate geli geli liver, especially tang pakai cawan yang mana satu. Rumah Ate pun tak de penimbang dan Ate selalu konfius nak pakai cawan size mana ms awal2 try buat pudding.
Tak pe lah dik, awk ikut lah petua cik Ina yg berpengalaman tu, Bismillah, Insyallah jadi. (Terer cik ina ni kan, tgk kat gambo pun dia bole teka cair ke tidak adunan tu).
Psssttt.. Ate pun tak pernah buat muffin dan first time dengor bende alah tiffin muffin tu.
1st time buat,,msti byk x menjadi..takpa leh cuba lg kn???dh master nnt leh antarkan tuk kami kat sabah nie...hihihi...
semangat berkobar-kobar ya cik betty....jeles pulak tengok cik betty dah pandai buat muffin....kena belajar jugak nie....biasalah first time buat...suami ada komplain tak? apa rasanya...? hihihi
kak2, saye nak muffin cokelat.
dill.
Rina, akak nampak kitchen kabinet Rina kat belakang tu je..nice lah!!
takpe,cuba lagi nnt tau!:) boleh buat punye:) yg penting nk wat mufin ni tak boleh kacau byk kali.nnt die jd cam bantat:)
Xpe rina..practice makes perfect kata org putih..hehe
wah wah,sedap nih. sy salu beli je.nk buat taktau. mmg kena ikut recipe akak lah ! :D mahu recipeee....
kehkeh...
yeayy..ade geng tak pandai buat muffin..
hahaha..jahatnya dakuuu..=D
rina
awak guna api ats jer tu.. sebab tu hasilnya macam tu...
kalau guna api atas bawah.. semuanya masak dengan baik
xpe kak..cuba lagi..hee...
practice makes perfect~
caiyoooo
Salam kenal
Saya suka baking gak. Mcm oven u guna tu, better bakar 1 level in the center shj.
Heavy duty oven utk org wat kuih, baru blh bakar byk level skali.
Kalau resepi muffin pisang, kat Myresipi ada 1 resepi ngam dan konpem jadi. Cari nama Rosenani-muffin pisang.
Selamat berkecah kat dapur hak hak hak
@Citarasa Rinduan
ayu, sy pakai api atas bawah la tu..oven tu yg pening haha
datang bertandang...salam perkenalan