HOME   SIHAT & CANTIK   BLOG KAWAN MAYA   AWARD
                                                                                             

Wednesday, November 2, 2011

Percubaan Berani Buat Muffin Sendiri





Tengok orang lain buat muffin dekat blog nampak macam senang maka saya pon jadik berkobar-kobar nak buat jugak. Walaupon saya sedarlah skill baking-membaking saya masih tahap pra-sekolah, LOL! Tu pon  masih berani nak berangan masuk masterchef haha. Tak kisah ah kan. Kita kena berani berimpian atau dengan kata lain berani berangan-angan ala mat jenin haha.


Apa-apa hal pon sebelum membuat sesuatu yang sukar macam muffin ni (ha..nak gelakkan aku ler tuu) kita wajib mentelaah dulu (gila ngkau nak buat muffin pon sampai kena mentelaah) supaya tak tersalah langkah kelak. Saya bermaster chefkan blog SINI dan SINI.


Bila tengah studi-studi resipi supaya meresap dalam kepala barulah sedar saya takda dulang untuk bakar muffin (tiffin muffin). Macam nak kecewa dah mulanya pasal malas nak pegi beli. Nanti tambah sesak dapur cenonit saya tu. Tapi rupanya ada jer jual bekas muffin khas yang yang tak payah guna tiffin muffin pon.




kasihan aku, tiffin muffin pon baru nak kenal.


Bahan-bahan semuanya pakai sukatan cawan. Ada jer resipi bagi sukatan gram tu tapi saya takda penimbang. Takkan nak pinjam timbang kedai ikan pulak kan haha.


Cawan ada banyak kat dapur. Peninglah pulak nak pakai cawan mana. Yang ada gambar mickey ke yang love-love ke yang beli kat ikea punya. Haha. Takda kaitan dengan corak cawan pon. Apalah punya sengal kan. Bila google-google jumpalah fakta (tak tahulah benar ke palsu) 1 cawan = 250ml. Oh..barulah tahu. Kasihannya aku kan, lagi sekali.



Sekarang jomlah tengok mak budak yang berani-berani takut nak buat muffin sendiri. Tanpa bantuan ibu bapa hatta jiran tetangga. Huhu. Pilihan hari ini muffin pisang berwalnut. Kemainnn...kan. Tak padan dengan tak reti.



Mula-mula satukan bahan-bahan kering dalam satu mangkuk, iaitu:



2 cawan tepung naik sendiri
3/4 cawan brown sugar
1/2 sudu teh garam
1 cawan roasted walnut (bakar pada suhu 100ºC selama 6-7 mt)
1 sudu teh serbuk kayu manis




Satukan bahan-bahan basah dalam mangkuk lain.



1/4 cawan butter (dicairkan dan disejukkan)/minyak masak boleh juga rasanya
2 biji telur
1 cawan susu segar (saya pakai dutchlady full cream)
1 sudu teh esen pisang
7 biji pisang berangan (diramas, tapi aku lenyek)


Telur tu macam biasalah pukul-pukul dia. Kemudian bubuh esen pisang. Tapi saya rasa esen ni menyebabkan muffin berbau agak kuat. Lain kali buat saya tak mahu guna esen lagilah.


Butter cair tadi saya masukkan. Masa ni dah takut dah sebab butter tu macam jadik berketul-ketul. Tapi redah je ah kan. Kata orang, berpantang maut sebelum ajal. Bukan saya tapi muffin tulah kan. Belum tentu lagi ajal dia nak sampai. Semuanya bergantung kat tangan saya sekarang.


Masukkan susu pulak sedikit demi sedikit sambil pukul-pukul adunan. Pisang ramas/lenyek dimasukkan.





Tuang adunan bahan basah ini ke dalam mangkuk adunan bahan kering. 
Gaul-gaulkan dalam 4-5 kali. 



Masukkan adunan ke dalam bekas muffin 3/4 penuh. Mujur ada pembantu walaupon sekejap saja bantuannya. Alasan sakit perut padahal nak tengok kartun. Janganlah sampai anak dara nanti buat alasan camtu. Memang nak kena ah tu.



Sebelum bakar macam ada harapan muffin ni tak menemui ajal di tong sampah.





Bakar pada suhu 180ºC - 200ºC (ikut kesesuaian oven) selama 25 mt. Oven jangan lupa panaskan dulu. Ni basic ni. Kalau tu pon tak tahu baik campak jerlah oven kat tong sampah. Saya bakar guna dua-dua tingkat sekali. Entah apa silapnya yang tingkat atas hangus yang tingkat bawah langsung tak masak. Tak guna punya oven!



Hasil yang dah siap bakar. Kecewalah sikit sebab muffinnya tak naik sangat T__T. Patutnya terkeluar dari bekas kan. Muffin pon boleh bantat ke? Konpius. Rasanya pon tak sesedap muffin season T__T.



Kesimpulannya, kena improve lagilah tu. Cancel ah nak berangan masuk masterchef, LOL!.



nota-noti:
Muffin ni aku buat masa nak pegi Cameron haritu. Tapi baru nak terpublish. 

62 comments

November 2, 2011 at 9:04 AM

keh keh~lenkali try bakar sikit2 dulu~~

November 2, 2011 at 9:08 AM

takpe... percubaan pertama kan..

November 2, 2011 at 9:11 AM

Orang kampung kakcik kata 'practice make perfect'! hehehe... jangan putus asa, teruskan mencuba. :)

November 2, 2011 at 9:12 AM

marina pon pnah try tapi tak jadi jugak...hihi

November 2, 2011 at 9:16 AM

yeah tenkiu tenkiu sy da dpt idea utk msk raya hj ni

November 2, 2011 at 9:19 AM

wow tahniah2.. menjadi kan

November 2, 2011 at 9:30 AM

tak per percubaab pertama , amy pun buat jadi gitu...

November 2, 2011 at 9:43 AM

percubaan pertama...nanti tambah baking soda hehehe.....kasik kembang macam roti pulak

November 2, 2011 at 9:46 AM

@azam


tp sy dah pakai tepung naik sendiri..masih perlukan baking soda kah?

November 2, 2011 at 9:53 AM

ok la tu tu ,,, kira terer la.. saya bakar kek selalu je hangus .. oven sy lagi tak boleh pakai .. saya pun dok tengah sambung belajar cara2 nak buat kek2 ni .. saya lagi tak reti langsung .. basic pun kena baca banyak kali ... huhuhu ...

November 2, 2011 at 9:59 AM

ok lah tu...dibandingkan ngan saya, muffin pun tak pernah buat tau...


pas ni cuba lagi...mesti boleh punya...

November 2, 2011 at 10:20 AM

ekeke..pembantu ngelat ye..kasi alasan sakit perut :p

1st try mmg camni.takpe2..pasni leh wat lagi..mana tau da jadi elok karang kan

November 2, 2011 at 10:23 AM

waaaa ok la tuh.cantik cawan muffin.hehe~

November 2, 2011 at 10:24 AM

okl atu 1st time pun dah jd cm tu.kalau sy blom tentu lagi..silap2 muffin boleh retakkan dinding kalau dibaling!

November 2, 2011 at 10:28 AM

belajar dr kegagalan...prektis make perfect...basic panaskan oven dulu saya pun tk tahu lol...dulu pn ada buat 1st tk masak2...lepas tu rentung pulak...lepas tu dh malas nk buat lagi...

nanti...tunggu seru dtg semula...huhu

November 2, 2011 at 10:42 AM

Cawan besar masuk sikit atau memang tak cukup gebu rina? Ala.. tak kisah janji tak mentah dan tak bantat boleh makan...

November 2, 2011 at 10:44 AM

mesti muffin tue sejuk sgt2 bila dh smpai cameron kan hihihihhhhh

November 2, 2011 at 10:44 AM

terus akak tak berani nak cuba buat muffin ni sbb akak lagilah tak terer.. he..he..

November 2, 2011 at 10:45 AM

Takpe.. Next time boleh cuba lagi.. Rina jangan putus asa ye.

November 2, 2011 at 10:50 AM

layannnn jer bc resipi akk nih....
hahaha....
nmpk sedap jer muffin tuh ;)


ok la tuh...permulaan...lame2 mesti teror...menang terus masuk masterchef! heheee

November 2, 2011 at 10:57 AM

rina at least ko berani mencuba, cik ina pun cam tu.
cik ina plak ngan fresh milk, selalu letak 50 atau 100ml, 1 cawan tu banyakkan.cik ina tengok adunan ko cair sebab pisang ko dilenyek, kalau wat muffin, cam pisang kena ramas je. Lenkali cuba lagi, cik ina nengok adunan tu dari gambar dah nampak cam cair.ye dak.lenkali cuba sampai jaya, buat skit dulu ,

November 2, 2011 at 11:10 AM

@Cik Ina Do Do Cheng


oh oh ye ker..hehe..dah tahu dah apa yg salahnya..mmg adunan tu cair sikit haritu..thanx cik ina..

November 2, 2011 at 11:12 AM

@sahromnasrudin


hehe sahrom..sy kan singgah rumah adik kt putrajaya dulu (entri hari senin)..muffin tu tinggal sana x bawak gi cameron pon hehe

November 2, 2011 at 11:35 AM

huhuu.. leh la tahan tu kak. janji leh makan gak kan.. next time leh wat muffin lain kan.. n yg tembam2 nye muffin.. gud luck kak :)

November 2, 2011 at 11:46 AM

hahaha..sy pun br tahu 1 cawan=250ml...aritu nak buat agar2, resepi kata letak 4 cawan air..sy punye la pening sb kat umah xde cawan...huhu...

p/s: cantik dapur...

November 2, 2011 at 11:55 AM

Wahh..cik betty nak wat muffin yer.. tapi tak per kalau tak jadi baru 1st taim yer..next taim leh cuba improve lagik.. :)

November 2, 2011 at 12:04 PM

takpe.. cuba lagi.. praktis make perfect.. hehe..

November 2, 2011 at 12:08 PM

oklah tu..blh wat mkn jgk..biasalah percubaan pertama kan..lps ni mgkn lbh elok lagi la kan..

November 2, 2011 at 12:09 PM

usaha tangga jaya

November 2, 2011 at 12:12 PM

takpe rina, cuba lagi ye..yg penting jangan putus asa..mane tau sok2 rina pulak join masterchef hehe...

November 2, 2011 at 12:39 PM

belajar dari kesilapan itu bagus kak...so nanti kalo dah jadi n sodap kirim la sikit yer..;)

November 2, 2011 at 12:41 PM

Try n error...lelama jdk lagi sdp dr Season. Wahhh! Sedapnya muffin pisang! Yummeh!

November 2, 2011 at 1:11 PM

takpe2 jgn putus asa cuba lagi lain kali...sabau je la...hehe

November 2, 2011 at 1:38 PM

ok la tue. boleh cuba lagi.
practice make perfect.

boleh join masterchef. tapi musim ke berapa tu. huhu

November 2, 2011 at 1:45 PM

eh, jadi la rekah2 atas tu!!!! prektis lagi pastu tayang kat kitorang ok! :D

*dari org yg berangan nak masuk masterchef lagi 3 tahun. heheheh~

November 2, 2011 at 2:09 PM

practise make perfect..jgn pernah berhenti mencuba..:)

November 2, 2011 at 2:15 PM

Sallam Cik Betty,

Cuba lagi lain kali yee,
percubaan pertama memang macam tu,
Masa saya mula2 buat bahulu dulu pun macam tu juga, berbelas kali cuba baru menjadi...

November 2, 2011 at 2:40 PM

Sallam Rina,

Panggil saya akaklah, saya pasti saya lebih tua, masa kat CH kami dok bilik 720, selang 2 bilik aja kita.

Mengapa ada perkataan AVAIL pada nama cik Rina, kerja dengan Avail Beauty yee, kat mana Damansara Damai tu ke?

November 2, 2011 at 2:50 PM

tkpe kak..nnti cuba lagi... :)

sy pun suka ambil resepi dr blog Kak Ina...

eh kt sini pun suka gak.... :)

November 2, 2011 at 3:07 PM

Nice try! Cuba lagi.. jgn givap.. mana tau boleh masuk masterchef 7 ke. hehehe ;)

November 2, 2011 at 3:37 PM

ok lah tu...

sya lagi langsung tak penah try...
huhu, sukat pun failed!

praktis make perfect kan...

so chaiyok2 :)

November 2, 2011 at 3:44 PM

takpe cuba lagi...usaha tangga kejayaan

November 2, 2011 at 3:51 PM

"rina,len kali kalau buat 2-2 tingkat sekali, kena alihkan ms separuh masa tu...(cam main bola lak)..yg atas turun,yg bawah letak ats pulak..cuba lagi..(sori....nasihat mcm akak ni pandai sgt..)"

November 2, 2011 at 4:00 PM

@Pia

kak, watpe nk minta sori lak..tima kasih atas nasihat berguna tu hehe

November 2, 2011 at 4:13 PM

@LIPISLADY


akak, sy jual produk Avail tu pasal nama sy saje taruk Avail belakang tu hehe

November 2, 2011 at 4:20 PM

sikit lg nak jadi tu..hehhe

November 2, 2011 at 4:28 PM

kak ati selalu bakar satu ..satu
kalau tak salah satu mesti
tak masak sgt..lagi pun tak
lama nak tunggu pun..

berusaha tangga kejayaan...ewahh!

November 2, 2011 at 4:32 PM

takpe rina leh cuba lg...buat muffin ni kalau kite dah tau cara mmg tak susah pun.pengalaman tu kan berharga tol tak?ratu memula dulu cmtu gak.byk mende yg taktau.byk yg failed.tp kite blajar dr kesilan.muffin dia sensitif skit part kacau2 ni.salah godak...atau terlebih godak mmg tak bape jadi...just gaul gitu2 je.

November 2, 2011 at 5:35 PM

Ate tekawa baca N3 ni, bkn pasal tekawa kan Muffin awk yg kurang menjadi, tapi bahasa yg awk guna buat Ate geli geli liver, especially tang pakai cawan yang mana satu. Rumah Ate pun tak de penimbang dan Ate selalu konfius nak pakai cawan size mana ms awal2 try buat pudding.

Tak pe lah dik, awk ikut lah petua cik Ina yg berpengalaman tu, Bismillah, Insyallah jadi. (Terer cik ina ni kan, tgk kat gambo pun dia bole teka cair ke tidak adunan tu).

Psssttt.. Ate pun tak pernah buat muffin dan first time dengor bende alah tiffin muffin tu.

November 2, 2011 at 5:43 PM

1st time buat,,msti byk x menjadi..takpa leh cuba lg kn???dh master nnt leh antarkan tuk kami kat sabah nie...hihihi...

November 2, 2011 at 6:18 PM

semangat berkobar-kobar ya cik betty....jeles pulak tengok cik betty dah pandai buat muffin....kena belajar jugak nie....biasalah first time buat...suami ada komplain tak? apa rasanya...? hihihi

November 2, 2011 at 6:32 PM

kak2, saye nak muffin cokelat.

dill.

November 2, 2011 at 7:40 PM

Rina, akak nampak kitchen kabinet Rina kat belakang tu je..nice lah!!

November 2, 2011 at 7:47 PM

takpe,cuba lagi nnt tau!:) boleh buat punye:) yg penting nk wat mufin ni tak boleh kacau byk kali.nnt die jd cam bantat:)

November 2, 2011 at 10:55 PM

Xpe rina..practice makes perfect kata org putih..hehe

November 2, 2011 at 11:28 PM

wah wah,sedap nih. sy salu beli je.nk buat taktau. mmg kena ikut recipe akak lah ! :D mahu recipeee....

November 3, 2011 at 1:09 AM

kehkeh...
yeayy..ade geng tak pandai buat muffin..
hahaha..jahatnya dakuuu..=D

November 3, 2011 at 1:18 PM

rina

awak guna api ats jer tu.. sebab tu hasilnya macam tu...

kalau guna api atas bawah.. semuanya masak dengan baik

November 3, 2011 at 5:18 PM

xpe kak..cuba lagi..hee...

practice makes perfect~

caiyoooo

November 3, 2011 at 10:31 PM

Salam kenal
Saya suka baking gak. Mcm oven u guna tu, better bakar 1 level in the center shj.
Heavy duty oven utk org wat kuih, baru blh bakar byk level skali.
Kalau resepi muffin pisang, kat Myresipi ada 1 resepi ngam dan konpem jadi. Cari nama Rosenani-muffin pisang.

Selamat berkecah kat dapur hak hak hak

November 4, 2011 at 7:43 AM

@Citarasa Rinduan


ayu, sy pakai api atas bawah la tu..oven tu yg pening haha

November 23, 2011 at 7:35 PM

datang bertandang...salam perkenalan

Post a Comment
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Copyright of cikbetty.blogspot.com.All Right Reserved. Template Edited By Syazwana Jamal