HOME   SIHAT & CANTIK   BLOG KAWAN MAYA   AWARD
                                                                                             

Tuesday, November 29, 2011

Agar-Agar Corak Awan Larat




Mempersembahkan...




Agar-agar bercorak awan larat. Ekceli resipi asal kena buat belang-belang (pusar-pusar) macam ubat nyamuk tu. Dah namanya tangan takde seni corak camnilah jadi. Awan laratlah sangattt. Kahhhh..


Semalam aku tegar je pegi shopping complex dengan muka bintik-bintik ni. Kena bawak jugak muka ni merata-rata sebab baju 70's untuk konsert risya aku belum beli lagi. Beriya kan aku. Padahal konsert sekolah tadika jer pon kann. Apa der hal. 


Aku jelajah dua buah shopping complex. Kat dua-dua tempat amoi pusat kecantikan kejar aku. Mulalah dia merapu muka aku ada jerawatlah hape. Malam sikit eh. Itu parut chicken pox okeh. Malas nak layan aku autalah suami aku garang. Nanti kalau lambat aku kena belasah haha. Pucat muka amoi tu kejap. Haha. Keji tak aku?


Dengan penuh rendah diri aku share resipi agar-agar awan larat tadi. 

Bahan-bahan:

- Agar-agar 1 bungkus (18 gm)
- 1 tin susu cair
- 5 biji telur
- 2 sudu besar tepung jagung
- 2 sudu teh esen vanilla
- Sedikit coklat (nak pakai sirap pon no hal)
- Gula

Cara-cara:

  1. Panaskan agar-agar dengan 5 cawan air (1250 ml atau ikut sukatan air belakang bungkusan  agar-agar) hingga cair.
  2. Masukkan gula secukup rasa. Nak manis ke tak nak manis terpulang.
  3. Kisar telur dengan tepung jagung dan esen vanilla.
  4. Masukkan bahan kisar tadi ke dalam agar-agar dan kacau tanpa berhenti hatta nak garu-garu sekalipon.
  5. Apabila telur nampak macam dah masak (lebih kurang 5 minit) masukkan susu cair.
  6. Kacau lagi untuk beberapa minit.
  7. Asingkan kepada 2 bahagian. Satu bahagian dicampurkan dengan coklat/sirap (coklat cairkan pakai double-boiler; kalau takda berkreatiflah guna periuk biasa).
  8. Buatlah corak belang kalau korang tere. Aku memang tak tere. Aku cuma tau teknik je tapi bila apply hancuss. Caranya, mula-mula letak yang kaler asal dulu. Lepas tu tuang kat atasnya yang dah campur coklat/sirap. Lepas tu ulang lagi secara selang-seli sampai habis.
  9. Biarkan sejuk lepas tu bolehlah dimakan beramai-ramai dengan yang tersayang ^__^.


nota kaki:
Nak BW tapi nak kena sidai kain dulu. Zikry pon dah ber**. Kena basuh montot dia dulu. Jap gi aku jengahlah korang.

46 comments

November 29, 2011 at 9:47 AM

:) nampak sedap

November 29, 2011 at 9:49 AM

Best la .. nak cuba jugak tp tak tau bila sebab saya buat agar2 .. bulan puasa je... hehehe ...

best la x sabar nk tgok awak update baju ke konsert risya...

November 29, 2011 at 9:51 AM

@azam

rasa pon sedap haha

November 29, 2011 at 9:51 AM

@halila Ibrahim


haha..baju sy buruk gilerrr! tp xpalah janji ada rupa 70's

November 29, 2011 at 9:53 AM

ok gak nih, rsepi simple akk suka bleh la wat time rajin nnti ;D

miracle tab kt bwh tu mnarik ttarik la jugak

November 29, 2011 at 9:59 AM

Da lama sy nak mencari resipi agar-agar mcm nie. Hiks! Nak trylah! Tq sbb share!

November 29, 2011 at 10:01 AM

Lenkali boleh guna idea Rina tu. Kalau ada amoi ke taiko ke panggil nak promosi barang, cakap 'suami saya garang, dia tengah tunggu kat luar tu'... hehehe...

November 29, 2011 at 10:13 AM

ahaks. nak tiru resipi.........
tak sabar..

November 29, 2011 at 10:43 AM

uish, beshh ni..
tq share resepi..
nnti bler angin ghajen mai,
blh try... ;-p

November 29, 2011 at 10:50 AM

he..he.. tergelak akak baca bab suami garang tu.. boleh tiru jwpn tu klu promoter dtg dekat.. ha..ha..

November 29, 2011 at 11:05 AM

best nyer ..kalu wat kaler lain pon cantik jg kn?

da ok ke camp[ak tu?
sy br terbaca 1 doa ni..nnt sy sertakan..

November 29, 2011 at 11:07 AM

Wah jawapan ganas bila jmpk promoter..

byknya pakai telur resepi nie.

nak cuba buat jugaklah.mungkin setengah adunan saja.

emm sedap2..:)

November 29, 2011 at 11:21 AM

@Puan Kutu

kalau ikut saiz tupperware 7 inci tu sy dapat 2 adunan..

November 29, 2011 at 11:28 AM

memang terlio la rina...No suka makan puding ke agar2 ke..yang sejuk2 la hehe..tang anak2 sume pun dorang sapu...

November 29, 2011 at 11:36 AM

sakit2 pun boleh masak puding...

November 29, 2011 at 11:39 AM

alasan yg best la....boleh try ni...hahaha....

November 29, 2011 at 11:40 AM

@MamaEma

badan je sakit tp nafsu masih besar haha

November 29, 2011 at 11:45 AM

fuh..sedap tu..jgn tak tau, sy ni kalau puding ke agar2 ke..takat 1 tepawe tu,sy sorang jer belh habiskan tau..heheh

November 29, 2011 at 11:49 AM

@Pen Biru

samalah..satu tupperware tu sy hadap sorang jer haha..

November 29, 2011 at 1:29 PM

weh!!..ko memang beranilah beb...selamba jerk walau muka ada bekas parut..

wallaweh....nampak sedaplah agar-agar tuh!!

November 29, 2011 at 1:32 PM

tengok je dah terbayang kesedapannya.. comfim sedap ni kan....

November 29, 2011 at 1:55 PM

macam sedap je untuk dicuba..yummyy..

hehe...skali skala kena kasi jawapan camtu pada amoi2..kalo x..memang dia akan kejar kita

November 29, 2011 at 2:14 PM

Nampak cam sedap jer....Nak jugak....boleh pos sini hihihi.....Kita memang suka agar2

November 29, 2011 at 2:17 PM

@Cik Rose Cute

ala cik rose nih..dh bagi resipi tu buatlah..kita bg resipi sbb nk makan sorang x nk pos kat cik rose haha

November 29, 2011 at 2:25 PM

Rina boleh lah pinjam resepi kasi anak dara akak ni try test buat..hehe..

November 29, 2011 at 2:52 PM

@ariana

kak, pinjam kena pulang balik haha..ambik jelah kak..kita dh buang function disable copy ..akak leh copy senang je :)

November 29, 2011 at 3:09 PM

tumpang lalu....

nampak mcm sedap. nak sikit ?eheh :)

November 29, 2011 at 3:17 PM

@LAici KAng Ais

tumpanglah..x kena bayar pon nak lalu sini haha..


x blhlah nk sikit psl sedap sgt..sy nk makan sorang aje haha

November 29, 2011 at 3:26 PM

agar ni berjangkit dgn u kot...huhu~

November 29, 2011 at 3:46 PM

it looks tasty! mama arisha suka buatkan puding/agar2..;) terima kasih sudi share the recipes of agar2 belang bintik! hehe.

November 29, 2011 at 4:01 PM

saya panggil lengkong!

hahaha

November 29, 2011 at 4:31 PM

pantang tgok org post pasal makanan nie....bukan pantang ape..pantang nk mntak try ckit :p

Entri Terkini | Done With MMU Terus Balik!

November 29, 2011 at 4:46 PM

nak sikit.. nak sikit.. ;)

November 29, 2011 at 5:28 PM

Joget jap kat sini..

Mak aish nampak sedap sesangat agar-agar belang batik tu..

November 29, 2011 at 7:41 PM

nanti nak cuba la Rina..thanks for the recipe

November 29, 2011 at 8:25 PM

Sedapnyaaaaaaaaaaaa! Nak!

November 29, 2011 at 8:47 PM

alamak aiii... baju untuk konsert tu yg kita tunggu tahu tak awak... weeeeeeeeee...

kita salin resepi tu... nanti suruh adik wat...(garang tak kita?) hahahahaha... kita malas... weeeeeeee...

ps: jgn lupa update baju vintage 70 an tu tau... kita dah lama tunggu nak tgk... aternya....

November 29, 2011 at 10:38 PM

boleh cuba nanti sbb anak2 suka makan puding bagai ni...

November 30, 2011 at 12:23 AM

haa.. ade resipi. nanti nk suroh kakak sy buadd kn la. hee. sy x pndai masak. pndai merase jeh. ;))

November 30, 2011 at 8:57 AM

konfem belog ini dh jd blog masakan kan heehehehehhe..takpe, teruskan...ok gak sesekali ubah tema kan

November 30, 2011 at 9:09 AM

akak betty kita ni mmg rajin masak lah,mesti suami sayang sangat nih!!

p/s:leh guna idea cik betty lah kalo ada amoi asyik ikut blkg..

November 30, 2011 at 11:29 AM

Wah dalam tak sihat boleh gak masak-masak ye. Puding ni kalau makan sejuk2 sedap sgt. Tak sedar satu bekas akak sorang je makan.

November 30, 2011 at 12:29 PM

hahaha...tergelak sy bab amoi kt shopping complex tu kejar akak.. ;)

haih..sabar je la... :)

November 30, 2011 at 12:53 PM

rina dah semakin improve. sedap tu makan time sejuk.

November 30, 2011 at 3:43 PM

sedapnya akk!heee

February 1, 2012 at 3:11 PM

Mesti sedap giler tue hehehe...Nanti nak curik resepi kalau teringin nak buat nanti...Boleh Cik betty...

Post a Comment
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Copyright of cikbetty.blogspot.com.All Right Reserved. Template Edited By Syazwana Jamal