HOME   SIHAT & CANTIK   BLOG KAWAN MAYA   AWARD
                                                                                             

Tuesday, February 14, 2012

endhorphin : untuk awet muda






As-salam.


Endhorphin ialah sejenis hormon. Bukan morfin ataupon ikan dolphin.


Endhoprhin boleh buat kita awet muda tau. Sebab hormon ni buat kita rasa tenang, damai dan bahagia.


Yang bestnya, nak rangsang pengeluaran hormon ni macam senang je iaitu kita kena selalu rasa happy. Bila happy hilang stress. Bila tak stress dahi tak berkerut. Jadi kuranglah kedut huhu.


Macam mana nak happy untuk hilangkan stress? Ini antaranya:


  • Senyumlah selalu. Seyum bukan sahaja menggembirakan orang lain malah diri sendiri juga.
  • Nikmati makanan yang kita sukai contohnya bagi penggemar coklat, coklatlah yang mampu merangsang hormon ini. Nikmatinya secara perlahan-lahan tau. Bukan lahap coklat tu pulak. Kang bukan hormon yang merembes, lemak pulak yang diternak HAHA. 
  • Untuk pasangan dah berkahwin, hubungan intim yang menggembirakan juga bisa merangsang hormon endhorphin.
  • Sapu plant endhorphin (sejenis tumbuhan yang boleh merangsang hormon endhorphin, diekstrak dari beri kering yang dipetik dari Chaste Tree) kat muka. Kalau tak salah krim simplicity ada guna plant endhorphin nih. Sape dah cuba krim ni?
  • Berolahraga. Pilih sukan yang kita gemari. Macam saya suka aerobik. Sebab boleh joget-joget HEHE.


Nak cerita tapi korang jangan ingat saya nih perasan ke hape. Semalam kan lepas aerobik, saya pergi pasar tani beli barang dapor. Pakcik jual pisang dengan pakcik jual cili kering tu ingat saya nih masih student. HAHA. Lawak lak rasa. Rasanya kesan hormon endhorphin lah kut.


Berbeza lak dengan pengalaman saya 15 tahun dulu, bila orang asyik ingat saya ni dah kerja padahal baru jer umur 18 tahun. Masa nak daftar masuk universiti siap ada makcik tu ingat saya hantar adik masuk U. Kawan sekuliah yang sebaya saya pon ada yang panggil saya kakak sebab ingat saya senior. Sedih sangat tau saya masa tu. 


Sekarang, dah terbalik pulak. Mmmm..


45 comments

February 13, 2012 at 2:23 PM

sebak tuan empunya tubuhnya kecik molek..

February 13, 2012 at 2:24 PM

sebab awek muda :)

February 13, 2012 at 2:39 PM

ati manyak senang tu hehehee... tp sik baik dia tanya student ke? kalu dia tanya soklan yg cepu gangsa..hah..sentap lak nnt hehehe

February 13, 2012 at 3:01 PM

cuba minggu depan try pakai baju skema lagi sekali..ekekekeke

February 13, 2012 at 3:10 PM

sy rasa semua jawapan tepat.. :)

February 13, 2012 at 3:13 PM

Rina, sy tau jawapan die...

Sbb awak kecik molek. Klu awak kate awak anak dara kat pakcik tu pun, mst percaya je. Tak de beza pun. Hiks~

February 13, 2012 at 3:22 PM

sbb awak muda remaja yg budak sekolah hehe....

February 13, 2012 at 3:25 PM

Mesti wajah Rina ni wajah anak-anak (babyface). :)

February 13, 2012 at 4:02 PM

nk ckp wajah nampak mude letewww...kehkehhh...XD

February 13, 2012 at 4:07 PM

sebab tahi lalat tu yang
nampak lagi awet mudo..huhu

bestnya ada senamrobik gitu
kat sini ...takde :)

February 13, 2012 at 4:58 PM

ala jelesnya lah saya ni, untungnya lah org ingat masih student lg

February 13, 2012 at 5:12 PM

kamu tu kecik jerr...tu yg kata begitu....

February 13, 2012 at 5:16 PM

Dah org nya kecik pakai plak baju sukan mmg ler nampak cam student.. :)

February 13, 2012 at 5:17 PM

wowww... ye ke akak ni keck molek.. lebih2 lagi pakai baju PJ tu,.. konfom org sangka nampak macam student kan.. ehe

February 13, 2012 at 5:22 PM

@Mr.Clive


nmpk mcm student x semestinya nmpk muda mr clive..sy takda mention pon ;p

February 13, 2012 at 5:31 PM

oh, tadi mlm pun sya teringat nak uat post psl hormon endorfin ni...heheh, tpi stil cari isi...

btw, not really tak logic..

no 3 bolehh jadi logic sbb endorfin mmg leh uat org nmpak muda...

lucky rina!

February 13, 2012 at 5:39 PM

@mamaNoriz


akhirnya ada juga orang dapat tangkap maksud sy tulis entri nih..:)

February 13, 2012 at 5:43 PM

terus terang saya cakap, muka akak macam budak sekolah !! hehe, gaya muka macam budak form1 pun ada !! hehe, comel. tubuh akak kecik eh ?? :) sbb nampak muda. macam tak caya dah beranak pun. hehe :)..btw, saya baru tahu endorphin tu apa. hehe

February 13, 2012 at 5:46 PM

@Namee Roslan


hormon ni buat kita rs happy namee..utk rangsang dia keluar kita kena buat benda-benda yg kita suka mcm makan makanan kegemaran ke..

February 13, 2012 at 8:06 PM

tp bila stress suami nk balik bekerja jauh...apa pun tak bole... :)

February 13, 2012 at 9:28 PM

nasib baik..cik rose jenis happy dan suka ketawa hehehe

February 13, 2012 at 10:48 PM

betullah tu cik betty.yg no 3 tu kan?hahaha..

February 13, 2012 at 11:40 PM

Nak juga lah try kalau gitu Rina..hehe..mana tau boleh dpt free apa2 kat pasar malam..hehe

February 13, 2012 at 11:56 PM

heee..sbb akk kecil n kurus kan..:)

sm la cam ira..org xcy cikgu..hee..kalo tipu ckp br lepas spm pon org caya kot..:)

February 14, 2012 at 9:28 AM

agaknya klu saya yg jumpa mesti ayat saya " adik nak amek pmr tahun nie kan?" hihihihihhhhhh

February 14, 2012 at 10:09 AM

bila kita selalu positif, kita akan selalu hepi...sb tu kot org yg hepi nampak awet muda...

balik nanti sy nak g aerobik la....boleh kuruskan badan sekali....

February 14, 2012 at 12:25 PM

baguih2 petang ni jogging lagikan.. bestnyer kalau dapat orang puji gitu....

February 14, 2012 at 1:04 PM

wah menarik ni kak,hihi.

February 14, 2012 at 1:27 PM

ehem. suka lettew orang cakap dia awet muda walaupon dah anak dua. kekekeke.

kak, jerawat saya ni teruk betol lah. sedih :(

February 14, 2012 at 3:27 PM

cer kabo, plant endorphin nak dapat kat mana? den nak poei cari nih! :D

February 14, 2012 at 3:32 PM

@gadisBunga


cer try krim simplycity..x salah sy ada produk dia yg guna plant endhorphin nih

February 14, 2012 at 3:45 PM

wahhhh kena selalu senyum nih.tp kalo dh rangka besar mcm sy ni memang slalu ah nmpk lg tua dri usia sbenar.wuwuwuw.

February 14, 2012 at 3:56 PM

@sizuka[Izzati]

ada jer org rangka besar nampak muda..yg penting senyummmmmm :)

February 14, 2012 at 3:59 PM

kalau gitu le kisahnya
maknanya mesti sebab hormon
datang dari yg no.3 tu...ahaks!

^_____________~

February 14, 2012 at 4:10 PM

maknanya akak kena lebih banyakkan senyum dan bersenamlah ni.. he..he.. thank yer utk infio yg sgt baik ni.. berguna betul..

February 14, 2012 at 4:24 PM

ini komen versi entri updated heheh:

saya ada dgr simplysiti pun pakai plant endorphin dalam product dia. dah ada yg terai ke sebab nak tengok jugak testimonialnya.

*

masa zaman skolah dulu kite stress belajo. tu pasal la kot~

February 14, 2012 at 4:52 PM

ok gak kan...sterss2 buat kerja...kita keluarkan hormon endhorphin ni...tak de la pakcik tua pun panggil kita akak..

(tensi tau kak bila kena berhadapan dgn situasi ni..selamba je panggil kita kakak..huhu...)

February 14, 2012 at 4:55 PM

@nabilah_2908


akak pon penah kena gitu tau nabilah..dahla pakcik tu lebih tua dari abah akak pastu nk panggil kita akak lak..x sesuweiii..dgn makcik pon akak penah kena panggil akak..akak sangka baik jelah mungkin makcik tu rabun haha

February 14, 2012 at 5:24 PM

senyum paling senang..

February 14, 2012 at 5:33 PM

rine kena buang stress tu dulu kot baru dpt hormon tu..huhu.. kesian rine.. huhu

February 14, 2012 at 11:38 PM

hehehe.. hormon rupenye... hope saya sentiasa awet muda la ngan info ne ek.. aminnn.. hehe

February 15, 2012 at 8:23 AM

Dah terbalik lah lak...nampaknya cik betty semakin muda yek...(^_^)

February 15, 2012 at 12:28 PM

wahh..student eh..tp mmg rina nampak muda pun even da ada 2 org anak yg da skolah pun..

February 15, 2012 at 12:38 PM

wahhh.... makin muda n jelita nampaknya cik betty kita ye.

February 15, 2012 at 2:37 PM

baru betul2 faham endorphin !! terima kasih kak ! nak ceria jela ! :) nnti awet muda macam akak ! :)

Post a Comment
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Copyright of cikbetty.blogspot.com.All Right Reserved. Template Edited By Syazwana Jamal