HOME   SIHAT & CANTIK   BLOG KAWAN MAYA   AWARD
                                                                                             

Monday, February 20, 2012

perkara pelik pagi ini.






Biasanya, kalau pagi-pagi kat rumah ni mesti akan kecoh punya. Huru-hara. Sebab ada pertarungan gusti. Gusti antara aku dengan risya. Nak kejut dia bangun ko kena gusti dulu dengan dia. Bila dah kena air dia ok sikit. Tapi lepas tu gusti lagi nak suruh dia sarapan. Tu pon dia cuma lalu minum milo jer. Makan tak nak.


Lepas tu kena siap sedia dari segi mental (aku dengan encik papa) bila risya start dia punya sinetron air mata. Dari rumah sampai sekolah tak berenti menangis. Nangis pelan-pelan takpe juga. Ni tahap meraung punya. Stress aku. Sebab tu aku bahagia gila bila tiba hujung minggu dan bertambah bahagia kalau cuti sekolah.


Sampai sekolah kemuncak tangisan dia. Melalak tepi jalan. Orang semua tengok. Sebelum ni encik papa je hantar dia pegi sekolah. Aku tak ikut. Tapi lepas beberapa kali kes encik papa kena patah balik dengan bawak semula risya balik rumah encik papa suruh aku teman. Oklah. Walaupon dia still make scene, encik papa dah tak yah tebal muka. Akulah yang kena menghadapi semua itu huhu. 


Mulanya, aku tak paham nape risya suka buat hal macam ni. Aku syak dia stress macam entri yang aku pernah tulis kat >>SINI. Oklah. Dah mintak cikgu dia tukar tempat duduk. Sejak tu dia tak nangis lagi kat sekolah. Tapi aku masih kena bergusti dengan dia. Dia masih nangis juga sepanjang jalan nak pegi sekolah.


Tapi, pagi ni aku pelik sangat. Aku kejut risya elok je dia bangun. Mandi, sarapan semua. Nak hantar sekolah  pon senang. Siap ketawa-ketawa lagi. Happy semacam je.


Masa nak kejut dia pagi tadi tu, aku bisikkan Ya Latiff kat telinga dia sambil berdoa janganlah dia buat hal harini. Serius aku dah penat. Agaknya sebab tu dia jadi lembut hati kot. Tahla.


Amalan Supaya Anak Mendengar Kata, KLIK >>SINI.


Tapi aku syak, benda nih puncanya dia tak notti dah nak pegi sekolah:

.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.

Hadiah harijadi untuk aku bulan lepas tapi bulan ni baru dapat. Nama je hadiah untuk aku tapi lagi lama benda nih kat tangan risya dari tangan aku. Tak sangka pulak mahal betul 'gula-gula' nak pujuk risya supaya tak nangis pegi sekolah.

40 comments

February 20, 2012 at 11:11 AM

:) senyum je tgh telatah anak² ni....nak marah² pun tak guna

February 20, 2012 at 11:13 AM

budak2 sekarang kak.
mana same macam kite dulu.

dulu mak kejut sekali kalau tak bangun siap lah kau kene. hahahaha !

February 20, 2012 at 11:18 AM

hati2 pakai ipad kat open macam tu....

puaka ramai sekarang ni...!

February 20, 2012 at 11:23 AM

heheh..permainan anak-anak dizaman teknologi kini

February 20, 2012 at 11:41 AM

boleh akak amalkan Al-latif tu untuk lembutkan hati anak2..

berbaloi juga hadiah gula2 mahal tu kan.. he..he..

February 20, 2012 at 11:48 AM

keskeskes, pengsan nak bagi gula2 mcm tu

cuba malam2 kan tgh dia tido tu, cakap dgn dia, mintak yg elok2,insyaallah, sebab tgh tidur tu dia dalam keadaan separa sedar, otak dia senang absorb apa yg kita ckp, tapi kalau boleh jgn guna perkataan jangan kat depan, sebab nanti dia akan absord yg jangan tu je, maknanya dia akan buat perkara yg kita tak bagi dia buat tu

trylah, insyaallah

February 20, 2012 at 11:58 AM

haaa... betul3... now pujuk anak mmg cara ni.. bg ipad/iphone.. baru diam.. kayna pun buat mcm tu... haish

February 20, 2012 at 12:00 PM

adoi, pandai risya ye....
ok la tu..asalkan dia nak pegi sekolah....suruh la papa belikan lagi satu...kekeke...

February 20, 2012 at 12:01 PM

wow ahernya cik betty dpt tab idaman kalbu hehehe... ye ke eh sbb perkara ni risya happy ke sekolah.. hope oklah spnjng minggu kan cik betty :)

February 20, 2012 at 12:18 PM

Arghh! Syoknye Cik Rina dpt hadiah Ipad! Hiks! Nak pinjam?

February 20, 2012 at 12:21 PM

haih...kat rumah pun..ibu dgn ayah sy kena bersilat tuk uruskan si DD....

kiranya..tiap pagi...rumah saya la yang paling meriah ( paling bising ) dok kerah budak DD tu... sesi pagi selesai..nanti sesi petang lak...huhu...

February 20, 2012 at 12:24 PM

kalau hari ada senaman, laju je anak akak mandi tanpa diarah..

February 20, 2012 at 12:44 PM

rasuah nie..heheheh

February 20, 2012 at 1:31 PM

sabo jer la

February 20, 2012 at 1:51 PM

kalau cam gini gayanya...kakD pun ok je...pandai risya ye..

February 20, 2012 at 2:05 PM

mahal gak rasuah budak2 sekarang ek.. ipad.. haha

February 20, 2012 at 2:19 PM

dah dapat makanan die rupe nye :)

February 20, 2012 at 2:36 PM

eeehehehe anak2 kecil biasalah...pujuk memujuk memang peranan ibu-bapa, right :) tapi 'gula-gula' dia memang berharga ckckck!

February 20, 2012 at 2:53 PM

anak buah papa mifz ipad sorang satu...hmm...budak2 skrg...

harap Mifz dah besar nanti tak mintak la 'gula-gula' nih...huhu

February 20, 2012 at 3:35 PM

seronoknya drama swasta pepagi nie kan

February 20, 2012 at 4:23 PM

tu la dia anak2 zaman skang.anak2 it.dpt menda2 it ni senyap.jgn berebut ngan mak dia pasni dah lah ye...ehehe...wah teringin gak nk ipad tp blackberry yg dh stahun pakai ni pun tak habis explore.ehehe.

February 20, 2012 at 5:00 PM

untong laaa hadiah hari jadi ipad!
:))))

ecah xde pape pun hahaha

February 20, 2012 at 6:11 PM

sama cam rayyan gak, smpai skang masih baut hal gara2 ipad ni...huhuuu

hepi belated besday Rina :)

February 20, 2012 at 6:14 PM

bertuah sggh anak2 zaman skrg kn??

February 20, 2012 at 6:47 PM

perh..ipad tuh...bertuah anak2 zaman skang ni kan kak...tp dia nangis g sekolah same je mcm yat dlu2 kak..sebijik la..hehe

February 20, 2012 at 6:49 PM

Akhirnya jumpa juga penawar menangis Risya ye..tak pelah Mama kena korbanlah..atau pun minta papa korban beli kan lg satu..hehe.
Wah..bestnya Rina..kat warung pun jadik..hehe, time ni mesti papa yg layan ank2 ye..tak nmpak pun tu..

February 20, 2012 at 8:36 PM

hihihi..budak2 skrg kak..kalah time zaman kita dulu.

February 20, 2012 at 8:38 PM

anak2 zaman skrg dah celik teknologi kan... takpelah rina, at least dia tak buat drama pagi2 lagi...

February 20, 2012 at 11:34 PM

hehe,,,mcm2 kan. agknya camnerla time asya nk skolah nnti..

bila tgk bacaan Ya Latif ni,teringt kat ank saya... tokma dia selalu ajr baca Ya Latif..Ya Latif... supaya lembut hatikan..

February 21, 2012 at 12:30 AM

wa jeless oke...iphone ada,ipad ada...pink colour lg tuh...

tp kalau selalu sgt berada di tgn risya akan timbul masalah lain pula melainkan dikawal oleh rina,

anak saya pun lately ni suka melawan,tp belum sempat nk buat entry lg...

February 21, 2012 at 8:55 AM

Haha...kelakar pun ye rina..xpe..klu itu yg mmbuatkan dia xnangis dah..okla..at least Rina xstress dah after this..hehe

February 21, 2012 at 10:18 AM

Dah ribut hal risya terhibur juga dapat gadjet baru. Jgn cuai kot ada mata menjeling kat tempat terbuka tu...

February 21, 2012 at 1:35 PM

bebudak zaman skang memang canggih.heeee.

harap Risya tak nangis nak pegi sekolah dah lepas ni huehue~:D

February 21, 2012 at 2:18 PM

teringat dulu ngan anak lelaki cik ina yg no 3, suka buat hal cam risha, cik ina bawak masuk bilik , hentam vontot dia, terus jadik budak baik. cik ina ni garang tau : ) ipad ye, lepas ni bolehlah selalu update blog .

February 21, 2012 at 3:15 PM

hihihi...rajinlah nanti up-date blog ya...

February 21, 2012 at 3:38 PM

wah! mahalnya gula2 tu.... mmg anak skrg ni advanced sesangat

February 21, 2012 at 4:14 PM

amboihh...risya..
tp kan..chii rasa..kalo 'gula2' tu jadi hak risya betul2..rina xyah kejut dia g skolah pun..risya da boleh bangun sendiri..eheh

February 21, 2012 at 4:26 PM

patut akk laju je BW yea..heee ;p..

tab..bestnyaaaa..ok la tu kak dr risya nangis2 sepanjang pagi tu..pening kan dgr bdk2 nangis tak berhenti ni...

February 22, 2012 at 6:35 PM

nakalnya risya ! hehe. tapi akak nampak sgt sporting lah !! hehe. kalau mak saya memang tak bg langsung kot. hehe

February 22, 2012 at 11:54 PM

sy paling tak suka dengar budak nangis..mesti dtress punya bila risya asyik nangis tak berenti..sabo yer..dh dapat gula2 mahal tu kan..

Post a Comment
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Copyright of cikbetty.blogspot.com.All Right Reserved. Template Edited By Syazwana Jamal