HOME   SIHAT & CANTIK   BLOG KAWAN MAYA   AWARD
                                                                                             

Wednesday, February 15, 2012

Anakku STRESS : Panduan Untuk Ibu Bapa








Masa mula-mula masuk Tahun 1, risya ok. Happy sekolah. 

Beberapa minggu kemudian, perangai dia berubah. Tak nak sekolah. Muka tiap pagi kembang sebab melalak. Alasan sakit perut. Manjang sakit perut. Sampai saya naik konpius apesal lah anak aku nih. Bila ketuk-ketuk perut dia memang ada bunyik macam perut kembong. Jadi saya pastikan dia misit ambik breakfast, lunch dan dinner. Nak ikutkan risya manjang tak nak makan. Yang peliknya dah makan banyak dia tetap lapar jugak. Tak tentu waktu pulak tu.


Saya fikir, budak ni saja nak mengada-ngada, terlebih manja ataupon sengaja buat perangai nak kasik saya naik hantu. Memang pon, kalau dah nasihat, pujuk manja-manja tak jalan memang hantulah jadinya. Silap-silap hantu pon takut tengok saya naik hantu.


Tapi satu hari, lepas baca artikel kat atas, saya syak mungkin risya sedang mengalami tanda-tanda stress.


Faktor-faktor yang mungkin : (berdasarkan perbualan harian saya dengannya)

  • berpisah dengan geng-geng sekepala masa tadika - tak sama kelas dan juga ada yang tak sama sekolah
  • waktu persekolahan yang panjang - pagi sekolah kebangsaan - balik kejap - dah kena pegi sekolah agama
  • sering diganggu oleh budak lelaki yang duduk depan dia - budak tu suka pukul dia, conteng buku dia dan suka tengking-tengking dia


Risya dan mungkin kanak-kanak lain hadapi masalah sama macam kita, orang dewasa - tekanan/stress. Masalah ini harus ditangani dari awal untuk mengelakkan kanak-kanak tersebut mengalami masalah tingkah laku di kemudian hari seperti melakukan vandalism atau nakal. Macam tulah artikel tu tulis.


Tanpa berlengah lagi, saya dan papa pon berbincang tentang masalah risya dengan guru kelasnya. Harapan saya, guru kelas dapat pindahkan tempat duduk risya jauh dari budak lelaki yang suka mengganggunya. Nanti-nanti mama masukkan risya kelas taekwando ya, ada orang kacau kita kasik lempang sama dia haha. Brutal sikit. Lembik memang senang kena buli. 


Risya harap dia dapat tukar kelas untuk bersama dengan kawan baiknya tapi tak bolehlah sebab kelas dah ditetapkan. Dan saya harap guru kelas dapat terangkan hal ni pada risya - sebab kalau saya yang cakap haram dia nak dengar. Tahu sangat dah.


Kat bawah cara-cara lain yang boleh ibu bapa lakukan bagi membantu anak menangani stres :

  • ajak anak melukis - lukisan satu cara anak menyampaikan apa yang tersirat di hatinya
  • ajak nak berbual tentang masalahnya - lihat matanya ketika bercakap
  • ajak anak beriadah - main lari-lari ke main bola ke janji happy
  • urut bahagian belakang badannya
  • hindarkan anak makan makanan tinggi kandungan gula dan MSG - makanan ini menyebabkan anak jadi hyperaktif dan akan memberontak/stress sekiranya disuruh duduk diam (awas, susu formula bayi dan kanak-kanak juga mengandungi gula tambahan)
  • ajar anak untuk optimis menghadapi cabaran sebab itulah realiti kehidupan - agar anak-anak boleh membesar menjadi individu yang sihat dan gembira

nota-noti:
Risya dah pindah tempat duduk. Nampak cam dah ok sikit.


37 comments

February 15, 2012 at 10:13 AM

risau juga bila berlaku pada anak nanti...

February 15, 2012 at 10:15 AM

terbaik lah mama !
hehehehehe

February 15, 2012 at 10:22 AM

rina..rasanya memula anak2 saya mmg cenggitu kot..tp dah lama2 maybe kena bg masa 6bln baru nampak ok..

yg cara menangani anak stress yg no 5 tu mcm kena ngan anak bongsu saya hehe

February 15, 2012 at 10:34 AM

pnduan ni sgt2 bharga ni.. manatau kt x sdr anak kt rupanya mgalami stress y mgkin blh mganggu pjlanan hdup anak.. lps ni msti peka thadap prubahan anak.. sy bookmark ni :-)

February 15, 2012 at 10:58 AM

blog kak di memang famos amos kak.
die dah hide komen sebab memang ramai anonymous yang suke hentam dia. kesian dia.

selalunye orang ramai hantar email kat dia je. hehehe

beselah orang famos ni ramai haters. hehe. tapi blog dia best kan :D

February 15, 2012 at 11:00 AM

Siannya...patut lah ramai bebdudak yg dah masuk alam persekolahan nie, tetiba jak berubah tingkah laku...

February 15, 2012 at 11:12 AM

sian risya...

kalau sy pun stress kalau kena skolah pagi petang....

kat sekolah risya xde kawan baru ke?

February 15, 2012 at 11:46 AM

panduan yang berguna

February 15, 2012 at 12:16 PM

kesian budak2 zaman sekarang..

February 15, 2012 at 12:31 PM

amboih..kecik2 da tunjuk gangster budak2 skrg ni eh..ishk2..

nasib baik chii x alami masalah ni dulu..sebab nya..dulu gurl school..senang..xde ar dak2 laki nak buli..eheh

February 15, 2012 at 12:35 PM

thanks for sharing rina... kesian juga pada risya tu. harap2lah masalah ni tak berterusan.

February 15, 2012 at 12:47 PM

mama yang terbaiklah
boleh jadi cikgu jugak ni ...

kita selalu ajak anak borak
apa di abuat di sekolah
dan anak2 kita mmg kuat mengadu..hehe
mcm mummy depa jugak :P

February 15, 2012 at 1:23 PM

hmm...setuju lagi2 bab masa sekolah panjang tu...

dulu..time sy..dah darjah 3 baru start sekolah agama...

budak2 sekarang...darjah 1 dah mula...habis sekolah, mengaji pulak..sampai rumah dah letih, kena buat homework..kadang2 sampai tertidur...

kesian tengok dia...

masa tuk dieorang rehat, terhad..ada tak ada..hujung minggu...

February 15, 2012 at 1:42 PM

semoga risya tak stress lagi lepas ni...dah tukar tempat duduk kerr?/

February 15, 2012 at 2:36 PM

saya macam anak akak gak dulu. nak2 bila cikgu dah mula marah2. sy jadi taknak dah ke sekolah. pastu mula lah bangun tengah malam n nangis je sebab depressed takut nk g sekolah. smpai darjah 3 saya macam tu. doctor pun ckp sy stress.hehe :). moga anak akak kurang stress. tp akak salu bwk depa jalan2..seronok ! :)

February 15, 2012 at 2:45 PM

ehee betul la...kanak2 pun blh stress kan...

ecah masa sekolah kecik2 pun gituh...selalu dak laki kaco2...tp diam jer...padahal geram...xsuker..huhu

February 15, 2012 at 2:48 PM

hehe you can be the best momma, sis rina :)kasihan ke risya if almost everyday she faces the same probs, right? emm hope you both can handle as well as possible related to risya's probs :)

February 15, 2012 at 3:06 PM

Sy selalu isaukan anak sy psl hal nie. Sbb sy jugak pnh merasanye dulu...Adehhh!

February 15, 2012 at 3:17 PM

cik betty heroin risya~!hehe.

February 15, 2012 at 4:28 PM

mmg betul tue..ada juga yg home sickness..terpulang pd ibubapa bagaimana utk menanganinya

February 15, 2012 at 4:30 PM

walaupun sy masih lum ade anak, sy tetap juga ambil tau..

February 15, 2012 at 4:31 PM

mmg kena ambil berat juga bila anak2 kita nampak lain macam.. klu tak kesian dia kena tangani stress sendirian..

February 15, 2012 at 5:56 PM

Normalla tu rina..mmg ada bdk yg ada peel xmo g sek..budak2 cmni mmg cerdik..my niece pun gini gak..hehr

February 15, 2012 at 6:04 PM

anak saya pun sama la bila nak pegi sekolah je mesti sakit perut, yang buatkan saya hangin bila bangun pagi je terus kata tak nak pegi sekolah. macam2 alasannya termasuklah kawan buli dia. apa agaknya ubat untuk bagi anak happy bila gi sekolah ya kalau ada boleh cuba.

February 15, 2012 at 6:38 PM

risya comel sgt smpai bdak laki 2 duk kacau2 dia O.o

February 15, 2012 at 6:59 PM

ya kak.. pentingnya ibu bapa berdiskusi dengan guru kelasnya tentang permasalahan anak2.. sebab ibu bapa lagi rapat dan lebih mengenali perangai anak2..

di sini jugalah guru2 perlu membuat sebuah kelas yang ceria dengan keseronokan agar kanak2 riang gembira utk dtg ke sekolah (",)

February 15, 2012 at 8:09 PM

Kesian Risya...mungkin dia rasa kena buli kat sekolah...

February 16, 2012 at 8:23 AM

Rina tahu kakak lagi jahat ajar anak kakak kalau kena buli, siap sediakan botol air yg bukan plastik tapi yg jenis keras boleh buat isi air panas dan sejuk.

Kakak ajar kalau ada org buli pukul balik guna botol tu lepas tu jumpa cikgu. Payung juga kakak suruh dia jadikan senjata. Daripada kena buli biar 'nakal' sikit... Alhamdulillah tak adalah yg berani...

February 16, 2012 at 10:51 AM

Darjah satu mmg mcm tu Rina..samalah anak akak Eisya ni dulu, dia jenisnya pendiam dan lembut..selalu kena kacau, bkn bdk lelaki je bdk pompuan pun adadah lah tu, bila kita tanya susahnya nk bagtau..lg pun mereka baru nak suaikan dari suasana di tadika dgn SK..Insyaallah..lama2 nnti, ok lah tu..

February 16, 2012 at 12:50 PM

kesian sangat kan tp Insya Allah lama2 meka boleh sesuaikan diri tu :)

February 16, 2012 at 1:38 PM

tahu tak pe.. kanak2 pun blh expresikan rasa stres diorng..

kasihan risya.. dia sgt rapat dgn kawan2 dia masa tadika kot.. tu la dia nak duduk dekt dgn dorng gak kan.. kanak2 pun dah pandai cari best friend dorng sendiri..

btw, lama tak singgah sini, apa kgbar kak rina..

February 16, 2012 at 4:09 PM

amek psikologi ke dulu?? hehehje

February 16, 2012 at 4:27 PM

tu lah kan, kite parents ni kena alert...

jgn pndang mereka anak kecik ni remeh je...

mereka pun ada hati perasaan kan...

tpi cam sya ni hero lak suka kcau ank orang...adehhhh

p/s: say sebut nama rina di blog yea, sorry :)

February 17, 2012 at 12:58 AM

risya ckp kat budak tu "saya sunat awak dgn chainsaw baru tahu!"

aunty confirm esok budak tu dah tk berani angkat muka lagi...

takdelah aunty main2 je..

masukkan taekwando pun okay gak..

February 17, 2012 at 10:41 PM

Risaulah kalau anak tertekan... Mcm sy tak tahu nak hantar ke tak ke school next year...alahai!

February 18, 2012 at 10:47 AM

oohh br fhm..

kesian risya..yela bdk2 ni msti nak kwn dgn kawan y dia biasa..n waktu sekolah y panjang pn leh jd kejutan budaya..huuu

nsb baik akk n hubby seorang mama y prihatin..:)..

alhamdulillah..

February 23, 2012 at 12:01 AM

Alamdulillah dpt tanganinya.kesian risya.risau jugak kalau berlaku pada aiman nti..yg penting ibu bapa kena prihatin..tips nie mmg byk membantu..

Post a Comment
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Copyright of cikbetty.blogspot.com.All Right Reserved. Template Edited By Syazwana Jamal