HOME   SIHAT & CANTIK   BLOG KAWAN MAYA   AWARD
                                                                                             

Monday, April 4, 2011

Amalan Supaya Anak Mendengar Kata




Assalamualaikum..

Sabda Rasulullah s.a.w : "Di antara tanda hampir berlakunya kiamat anak² menjadi berani melawan (menderhaka) kepada orang tua." - Riwayat At-Tabrani.


Insya-allah dengan sedikit usaha dan amalan dapatlah kita menjadi ibu bapa yang mempunyai ketenangan jiwa raga kerana mempunyai anak yang patuh dan mahu dengar kata.

  • Cium ubun² di kepala anak setiap hari sambil membaca selawat dan berdoa anak menjadi baik.
  • Baca Ya Latif setiap malam ketika anak tidur dan tiup dari kepala hingga ke kaki sambil berdoa anak menjadi lembut hatinya.
  • Apabila teringat anak segera berdoa untuknya kerana sesungguhnya mereka sedang memerlukan doa ibu bapa.
  • Amalkan surah Toha ayat 1-5 dan tiup pada air untuk diminum oleh anak setiap hari.
  • Sentiasa berkata yang baik² kepada anak walaupun dalam keadaan marah (paling hampeh pun cakaplah bertuah punya anak - moga² bertuah nasib anak).
  • Berdoa dan bercakap yang baik² ketika memasak hatta yang dimasak itu mee maggi sekalipun agar makanan itu menjadi penyebab anak lembut hati.
  • Lebih baik suruh anak makan masakan kita sendiri berbanding dari kedai sebab kita tak tahu sikap dan kebersihan tukang masak kat kedai (kalau dia jenis orang yang meninggalkan solat hambekk kau).
  • Dirikan solat hajat setengah jam sebelum masuk waktu subuh. Setelah itu letak tapak tangan kanan ke bahagian jantung anak dan bacalah Ya Fattah 71 kali dan kemudian berdoa agar Allah buka pintu hati anak. Insya-allah.




20 comments

April 4, 2011 at 7:13 PM

betul sangat semua yang Rina paparkan tu..yang paling penting adalah..Doa seorang ibu kerana tidak ada hijab nya doa seorang ibu terhadap anaknya itu..:)Dan cara kita mendidik ni kena ikut peringkat umur..tp ye lah sbb anak Rina semua kecik2 lg kan..:)

April 4, 2011 at 7:51 PM

Alhamdulillah... terimakasih info amalan utk anak dari cik bety nih!
Islam mengjarkan kpada kita para org tua untuk terlebih dahulu menanamkan tauhid kepada anak-anak kita yang kemudian ilmu dunia menjadi pelengkapnya...
karena satu-satunya ilmu yang diwajibkan untuk dimiliki oleh manusia adalah Tauhidulloh...

April 5, 2011 at 12:10 AM

bgus info nie cik betty..thankz dear 4 sharing this!

April 5, 2011 at 5:54 AM

bagus perkongsian ni wlpn cik tom xkahwin lg...boleh dijadikan panduan masa akan dtg..ngee~

April 5, 2011 at 8:25 AM

insyaAllah, boleh saye try..thanks cik betty..:)

April 5, 2011 at 9:04 AM

kengkadang kita dah tau.. tapi lama² lupa.. terima kasih kerana mengingatkan dan berkongsi... :)

April 5, 2011 at 9:47 AM

wah..kena simpan ni..sbb xkawin g..hehe..

April 5, 2011 at 9:57 AM

alhamdulillah...ya betul tu rina..No pun pernah terbaca pasal ni..mudah2 insyALLAH anak2 kita jd anak2 yg soleh/solehah...amin..terima kasih ye rina cz share info ni..

April 5, 2011 at 10:25 AM

Boleh buat dekat anak ni ..
*kawen pun belum ~*

April 5, 2011 at 10:48 AM

assalamualaikum

bagusnya cik betty..perkongsian sebeginilah yang merapatkan ukhwah sesama blogger..trime kasih dan keep it up ya

April 5, 2011 at 11:16 AM

gb nak buat mcm tu kat anak2 gb nanti. moga Allah beri peluang. :)

April 5, 2011 at 11:32 AM

bagus semua amalan nih :)

April 5, 2011 at 12:02 PM

thanks cik betty.persediaan nih.hihi~

April 5, 2011 at 12:55 PM

aha..prince pun pernah bace tips2 ni..insyaAllah klu kite wat atau amalkan ank2 dgr cakap..

April 5, 2011 at 2:23 PM

VEEEEEERRRRRRRYYYYYYYYYYY GOOD INFO :)

April 5, 2011 at 3:37 PM

terimakasih.. telah memasukan saya ke dalam blog lis anda, ya betul saya lelaki... yg setia hihihi!! eh tapi dimana ya blog list nya kok gak ketemu..hihi..

April 5, 2011 at 3:39 PM

oh .. sudah ke baca thanks ya..! semoga kita terus dapat bersahabat...

April 5, 2011 at 3:40 PM

good info...mmg sha ada amalkan beberapa tips dlm ni...pasni nak cuba amalkan semuala...thanks

Anonymous
October 25, 2011 at 1:37 PM

ada x doa untuk anak jgn buat perangai sangat..maksud saya x merap sangat..anak saya baru 8 bulan, tapi susah nak jga dia sebab dia xblh tinggal sesorang sedangkan kita nak masak dan buat kerja lain..kena selalu main dengan dia..

February 21, 2012 at 12:26 AM

emm saya selalu mkn kat luar...takutnya itu jd sebab...

Post a Comment
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Copyright of cikbetty.blogspot.com.All Right Reserved. Template Edited By Syazwana Jamal