HOME   SIHAT & CANTIK   BLOG KAWAN MAYA   AWARD
                                                                                             

Wednesday, March 7, 2012

nasi buluh.








Itulah nasi buluh. Pernah makan tak? Tak pasti lak nasi ni memang dimasak terus dalam buluh atau masak dulu kat periuk baru isi dalam buluh. 


Lauk-pauknya terdiri daripada ayam rendang (saya kurang suka rasa rempahnya), acar timun sama carrot (acar kan namanya?), ada sambal (sedap) dengan kerupuk.


Saya makan ni di Restoran Malay Village cawangan Nusa Bestari punya. 


Malam haritu lepas tengok Adnan Sempit mata memang dah rabak. Kepala asyik ingat bantal empuk kat rumah. Tapi perut pulak asyik ingat makanan sedap. Budak kecik berdua tu memang dah belayar lama dah. Tapi encik papa nak juga ajak makan kat sini jadi ikut sajalah.


Lepas sampai tak buang masa belek menu lama-lama macam selalu terus saja order nasi buluh ni sebab encik papa dah asyik sebut pasal nasi buluh. Kawan dia kata sedap. Saya yang biasanya cerewet bab nak pilih menu ikut aje sebab memang kepala dah tak mampu berfikir pasal makanan sedap


Bila hidangan sampai, sempat pulak rasa nak menyesal bila nampak lauk ayam rendang. Tak selera kot nak makan ayam rempah-rempah tengah malam buta. 


Nak tak nak baham sajalah. Tapi bila garfu cucuk peha ayam tu, meleleh pulak darahnya. Ayam tak masak. Terus patah selera. Tapi saya pahamlah part peha memang selalu jadi camtu kalau tak kena cara masaknya.


Encik papa takut saya hangen dan buat onar jadi suruh tukar dengan ayam dia tapi saya tak nak sebab ayam dia part badan. Tak suka. 


Sayang kalau tak makan, jadi mintak dengan pekerja restoran tu masakkan semula ayam saya. 


Yang bagusnya diaorang terus tukar hidangan saya dengan yang baru. Rasa macam bersalah pulak. Tapi takpelah kan.


Nak ikutkan banyak lagi hidangan lain kat restoran ni. Masa baca menu sekali imbas tu macam keliru jugak nak makan apa. Harga pon berpatutan. Golongan marhaen macam kita masih mampu :).


Tentang Restoran Malay Village boleh tengok >>SINI dan juga >>SINI



nota-noti:
Mata tengah rabak gara-gara tahan mata tengok BFF semalam. Nyesal lak merajuk dengan tv3 last week. Dah terlepas satu episod huhu. Aha, sekarang tengah minat munif isa pulak.


41 comments

March 7, 2012 at 2:23 PM

SEDAPNYA

March 7, 2012 at 2:39 PM

sedapnya makan mlm2 begini sambil menghirup udara mlm yg dingin..

March 7, 2012 at 2:40 PM

Presentation sgn menarik tapi saya kalau makan kena ada kuah berladung-ladung... baru la laju, hehehe

March 7, 2012 at 2:43 PM

mesti heavy rasa rendang tu kan..?

tapi mcm menarik...best tak nasi dalam buluh tu...? rasa mcm nasi biasa juga ke ada lain sikit..? :)

March 7, 2012 at 2:46 PM

byk gak review kata ok tempat ni.insyaAllah satu masa nanti sampailah jugak ratu ke sana...eh ayam tu mmg ptut pun buat cmtu.kite pengguna n tukang makan kan.tak gitu dorang taktau mane salah dorang.lgpun kite buat cara baik kan... :)

March 7, 2012 at 2:48 PM

mesti sedap rasa buluh....

rasa daun pisang pun dah sedap, buluh lagilah wangi

March 7, 2012 at 2:49 PM

tak penah rs lg.. tp sblm ni penah dgr je

March 7, 2012 at 2:55 PM

adakah rasanya macam lemang? ngeeeee....

sekarang ni saya cuma nak abiskan vanilla cekelat dgn pelangi kasih je. lepas tu malas dah nak follow cerita bersiri. hahaha!

March 7, 2012 at 3:22 PM

have eaten nasi buluh, itupun 2 times aja. hehe makan nasi buluh kiranya untuk supper skaligus aite?

March 7, 2012 at 3:23 PM

best ke cerita bff tu?macam mengarut je..haha

nasik buluh tu mungkin dh dimasak dulu sbb sy tgok buluh tu cantik jer..hehe..klu tak pun setengah masak kemudian dimasukkan dlm buluh kemudian stimkan...lebih2 plak sy bg penerangan,macam sy je yg makan.kihkih

March 7, 2012 at 3:32 PM

Rina, klu sy lah nak mkn rempah2 mcm tu memalam...berpinar gak mata nie. Hahahah! Mmg tak bape nak lalu.

March 7, 2012 at 4:33 PM

klu dah tgh malam, mood nak makan mmg ke laut sikit.. klu ada yg tak kena mmg tolak terus kan.. okey, nak pergi google siapa munif isa.. akak tak kenal.. he..he..

March 7, 2012 at 4:33 PM

lya x pnh mkn pon nasi buluh..
nmpk sedap jer hidangan dia tu...

March 7, 2012 at 4:52 PM

nampak yummyla nasi buluh tu...

March 7, 2012 at 5:02 PM

sedap tak nasi tuh!!...

March 7, 2012 at 5:07 PM

Sedapnyaa tgk hidangan tuh..menyelerakan plak.. :)

March 7, 2012 at 5:41 PM

mungkin nanti bleh try jugak nasik buluh ni hehehe~

March 7, 2012 at 6:52 PM

hihi..1st time dgr.hihi

March 7, 2012 at 6:56 PM

nasi dalam buluh.. perghh, mesti macam rasa lemang agaknya.. ehehe

Saya pun salu sangat makan paha ayam yang masih berdarah,.. tapi tak sampai ati nak tegur... buang je macam tu.. ehehe

March 7, 2012 at 8:44 PM

Sedap tak...Cik rose tak pernah rasa nasi dalam buluh...Lemang pernahlah hihihi Nampak cam sedap jer...

March 7, 2012 at 10:24 PM

Nampak sedapla rina..tp.betulla bila aym xmsk dlm..spoilt mood nk mkn!!

March 7, 2012 at 10:59 PM

nampak macam sedap je ni...

March 8, 2012 at 12:27 AM

alaaa.. kalau ayam masih ada darah emmm.. mmg aku pun down.. tak selera nak makan..

March 8, 2012 at 10:36 AM

nasi tu kalau nk mkn, tuang dlm pinggan ke trus mkn dlm buluh tu? nmpk cam kecik je buluh tu....

dah lama x tgk bff..tgk episod pertama je....

March 8, 2012 at 11:38 AM

assalamualaikum


sy nak tanya..legoland tue betul ke area nusajaya???

March 8, 2012 at 11:39 AM

Sallam Rina,

Akak tak pernah pun makan nasi buluh ni, dia kukus dalam buluh kut, tapi kat sarawak ada juga nasi buluh ni, tak taulah serupa ke tidak dengan nasi yang rina makan tu...

March 8, 2012 at 1:59 PM

Kakak belum pernah masuk Nusa Bestari Rina. Tengok macam sedap tapi mungkin sebab Rina tak suka rendang ye...

March 8, 2012 at 2:01 PM

@sahromnasrudin


ya sahrom..dkt area nusajaya..sy pon lum penah pegi

March 8, 2012 at 2:26 PM

wah spesel yer..1st time tgk...

March 8, 2012 at 2:39 PM

tgk lauk2..mcm nasi minyak plak..apa rasa eh..lebih kurang lemang..cuma yg ni guna beras dan x buh santan je ar kan

March 8, 2012 at 6:40 PM

izan pun tak larat nak hadap nasi banyak2 skrg ni. boleh kira ngan jari bape kali dpt habiskan sepinggan nasi...

March 8, 2012 at 11:51 PM

tk pernah lg mkn nasi buluh...kalau nk sedap mkn tgh lapar...

sedap tk rina? kalau sedap nk cuba juga...

March 9, 2012 at 12:18 AM

Tak pernah mkn nasi buluh..tp akak bayangkan mesti bau mcm lemang kot..tp tak buh santan ngan daun pisang plk kan..so..kalau nak tau kena rasa sendirilah nampaknya..hehe.

Bahgian peha ayam mmg selalu tak cukup masak..hubby akak selalu terkena, mmg dia tak lalu..terbantutlah nk mkn jawabnya.

March 9, 2012 at 11:06 AM

xnak bc entry ni semalam sbb ecah pose HAHA... arini bru baca...heheeeeeeee


blh tahan menarik...nama pun tertarik...nasi buluh :)

March 9, 2012 at 12:00 PM

eh kak. first time saya tengok nasi buluh tu. serious. tapi macam nak makan dalam tu macam rasa pelik je. tinggi sgt. hehe

March 9, 2012 at 5:57 PM

alamak, kecur tgok...

baru saya tahu ada restoran camtu...

nanti nak try lah...

March 10, 2012 at 6:02 AM

Nasi buluh? Haruslah pasti trykan...Nama pun dah menarik... Kalau saya, mlm2 tak bloeh nak mkn heavy2 sgt, klau teh tarik & roti canai tu oklah... mcm lah tak heavy kan...hikhikhik :)

March 11, 2012 at 3:41 PM

menarik jgaks ni :)

March 12, 2012 at 11:34 AM

kalau time lunch makan tu..konpem licinkan..

March 17, 2012 at 9:49 PM

xpnh mkn..sob3..huu

July 18, 2012 at 3:03 PM

hi cik betty...saya baru jer upload pics kat blog semalam masa makan ngan famili kat Malay Village nih tapi cawangan kolam air dekat thistle hotel. Kite makan yang sama nasi bamboo :) tapi kan kuay teaw dia tersangat best

Post a Comment
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Copyright of cikbetty.blogspot.com.All Right Reserved. Template Edited By Syazwana Jamal