HOME   SIHAT & CANTIK   BLOG KAWAN MAYA   AWARD
                                                                                             

Monday, March 26, 2012

breakfast idea : french toast ala malaysia (roti telur).





Morning :).

Harini saya pose. Jadi, saya buat french toast sahaja untuk bekal risya pegi sekolah dan breakfast encik papa. Senang dan tidak membazir tenaga.
Kenapa saya tambah 'ala malaysia'?
Pasal aku tak toast dia tapi kasik goreng sama dia HUEHUEHUE. Ala senang citer nama dia masa kat kampung roti telur.


macam poyo kan roti telur ni nak duduk dalam pinggan kaler putih, ambik gambar dekat-dekat pulak tu macamlah pakai dslr HUEHUEHUE


Risya kalau hari bawak bekal roti telur kena bawak lebih. 
Sebabnya, masa first time bawak ni pegi sekolah kengkawan dia kasik perabis masa dia tinggalkan tupperware atas meja kantin sebab nak pegi basuh tangan. 
Untuk mengelakkan kejadian sama berulang, bawak jela lebih. Cian pulak kat kengkawan dia kan. 
Mungkin diaorang tak pernah rasa roti telur tersedap di dunia ni. 
Ikut suka akulah nak puji masakan sendiri kan HAHA.


Hei, uolls yang nak bajet badan kurus macam Victoria Beckham janganlah sesekali skip breakfast tau.


Macam tak lengkap poyo-poyo tunjuk gambar masakan sendiri tanpa mengajarkan sekali resipinya.
Walaupon semua orang pastilah tahu cemana nak buatnya.
Takpe.
Aku tulis ini resipi buat anak-anak gadis pingitan/anak teruna (apa ko ingat pompuan je ke masak?) yang baru nak kenal jalan ke dapor ya HEHE.


Bahan + Cara (tak perlu pensil dan kertas):

Pukul 3-4 biji telur dengan secubit garam + sedikit gula + sedikit susu segar (saya guna full cream dutch lady)
Celup roti yang telah dipotong tiga segi/empat segi sama/empat segi tepat.
Goreng dalam minyak panas.
Toskan dia.
Dah siap dah. 

Senang kan? Tak bazir tenaga kan? Sambil pejam mata pon boleh buat kalau tere. Kalau tak tere mungkin akan tergoreng tangan sendiri HUEHUEHUE.


33 comments

March 26, 2012 at 8:53 AM

sedapnya
mengiurkan

March 26, 2012 at 9:02 AM

sangat sedap ni......dan senang

March 26, 2012 at 9:04 AM

hntr la ke sini..lom bekpes lg ni

March 26, 2012 at 9:24 AM

hehe..fevret linda ni roti telur.sedap..:)

March 26, 2012 at 9:31 AM

sedap..selalunya sy masak dlm kuali leper dengan sedikit butter utk lebih sihat sbb aiman dh cukup big.haha..aiman peminat telur juga.kihkih..

March 26, 2012 at 9:32 AM

Laparnya...pagi2 dah publish entry sarapan hihihi rajin betul cik betty buat sarapan...

March 26, 2012 at 9:32 AM

@Puan Kutu


famili sy lak lebih suka yg goreng..tp oklah kut sbb anak sy semua mcm lidi HEHE

March 26, 2012 at 9:33 AM

nak tips kurus boley? nak burn 7kgs. xoxo

March 26, 2012 at 9:33 AM

@Cik Rose Cute

dah namanya surirumah cik rose kenalah rajinkan diri kalo x kena pelangkung HEHE

March 26, 2012 at 9:34 AM

@eLL

nak carik tips kurus leh carik kat blog ni www.inspirasihatcantik.com HEHE

March 26, 2012 at 9:42 AM

amzar suke sgt french toast ni tambah2 if sha letak cheese....plg senang & mudah disediakan

March 26, 2012 at 9:54 AM

saya guna planta untuk goreng~~kurang sikit serap minyak~~

*french toast yang ori letak serbuk kayu manis dengan gula~~tak lalu ah~~keh keh~

March 26, 2012 at 10:01 AM

@bujal X

tula bujal sy penah gak guna planta tp famili sy suka lagi yg goreng..yg ori camtu eh..omputeh mmg suka serbuk kayu manis tu kan

March 26, 2012 at 10:09 AM

Tersengih baca entri Rina nie. Dlm2 sengih2 tu, tegrlak besar pulak. Malu kat org. Adehhh!

March 26, 2012 at 10:29 AM

lame dah aku tak makan roti telur ni...

March 26, 2012 at 11:17 AM

roti telur ni mmg feveret akak.. agaknya kalau bekal risya kat sebelah akak, mmg akak yg makan dulu kot.. he..he..

March 26, 2012 at 11:22 AM

Janji anak bawa bekal makanan yg sihat Rina. Sambil tu dapat sedekah lagi kat kawan-kawan Risya yg ibunya tak bawakan bekal (siapalah ibunya tu)...

March 26, 2012 at 11:24 AM

kena letak susu ek?
biasa sy buat letak telur dgn garam je....




eh itu pun suami sy yg buat...sb dia terer buat ni...kekeke...

March 26, 2012 at 11:28 AM

ema pun baru nak belajar ni.hahahha

March 26, 2012 at 11:54 AM

sedap!

tetap bekalkan anak makanan walaupun tadika ada sediakan.

March 26, 2012 at 12:21 PM

hihihi...i like ur setetment...kalau kawan2 anak pun bagi perabih konpem sedap. hihi

March 26, 2012 at 2:03 PM

orang2 bujang mesti cari resepi roti telur ni, senang nak buat dan sedap dimakan pagi dan petang.
asben saya suka goreng cam rina buat ni saya plak suka goreng ngan planta sikit (bajet jimat minyak masak hee..)

March 26, 2012 at 2:16 PM

Rina.. my favourite time lapo2.. tapi omaknya bancuh.. anak tukang goreng.. hehehe

March 26, 2012 at 3:44 PM

uish...mesti sedap roti yang akak buat kan..?

letak susu eh...tk pernh try letak susu..boleh cuba nnti.. :)

p/s; eh...blog akak dr purple dah jadi pink.. (^_^)

March 26, 2012 at 6:30 PM

wah..nmpak menyelerakan...

March 26, 2012 at 6:46 PM

kak wpon senang tp nmpk mcm sedap gle..heee :)

wahh letak susu ea bg sedap..haha..sll ira guna telur+garam je..ngeee..kdg2 garam pn xletak..haha ;p

terima kasih krn ajar resepi baru!heee

pss : akk ni ulat bku la yea..hee..ira suka ajar seni..hee..sbb blh wat mcm2..haha

March 26, 2012 at 11:11 PM

Nampak sangat sedap roti telur tu Rina,pasal diceritakan dengan ceria dan kreatif sekali..hihi..

March 27, 2012 at 12:07 AM

Saya suka roti telur ni...feberet sebab sedap dan senang...jjee

March 27, 2012 at 12:18 AM

tak de la membazer cam ni.. kalo tak abes ade org tolong abeskan.. hehhe..

March 27, 2012 at 8:51 AM

saya memang tak amik breakfast...huhu...tak tau la bila nak belajar buat sarapan bagai..tunggu ada abang kot..hehe

March 27, 2012 at 2:59 PM

@Cikgu Ma

kena ambik cikgu ma! kalau x nnt susah nk dptkan berat ideal

March 28, 2012 at 11:06 PM

chii slalu buat gak..mmg sedap...kalo mkn time panas2..chii leh abihkan 4 keping..ehehe..mmg layan ar

April 3, 2012 at 12:14 AM

teringinnya :( sy lapar...

Post a Comment
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Copyright of cikbetty.blogspot.com.All Right Reserved. Template Edited By Syazwana Jamal