HOME   SIHAT & CANTIK   BLOG KAWAN MAYA   AWARD
                                                                                             

Tuesday, April 24, 2012

rasa kecil hati berdosa.







Ni status fb seorang kawan (ekceli beliau bekas supervisor aku masa degree).
Konpius aku masa baca.
Kecikkan hati orang tu aku taula dah sah-sah memang dosa kan. *wuwuwu banyaknya dosa aku*


Tapi kalau kita rasa kecik ati LAGI BESAR dosanya. 
Ini aku baru tau.
Takut dah sebab mak jemah ni jenis cepat sentap T _ T.


Sebab ramai yang konpius jadi beliau terangkan.


klik untuk tumbesaran


Kesimpulannya, kalau ada orang kutuk kita ke ngata kita orang yang buat tu memang dapat dosalah kan.
Tapi kalau kita terasa hati dengan kutukan dan penghinaan dia tu lagila kita berdosa.
Sebabnya, penghinaan itu sebenarnya peringatan dari Allah.
Allah nak uji kita. Nak ingatkan kita yang dah alpa dengan dunia.


Bila kita kecik ati dengan orang yang kecikkan ati kita tu, maknanya kita tak redha dengan ujian Allah.
Maknanya kita bukan kecik ati dengan orang tapi kecik ati dengan Allah.
Lagi parah kalau kita pi citer dekat orang lain tentang si polan yang dah banyak menyakiti hati kita.
Terus hilang keredhaan Allah terhadap kita.


Astagfirullah al'azim.
Kalau ada salah, harap dibetulkan. Hamba pon masih sangat dangkal ilmu pengetahuan.



credit to: Rashidah Kadir.




36 comments

April 24, 2012 at 10:49 AM

baru saya tahu..

April 24, 2012 at 10:50 AM

tq sharing...

April 24, 2012 at 10:56 AM

subhanallah.. terima kasih atas perkongsian yang baik ini.. terasa kerdil sangat diri ini saat membacanya.. semoga keredhaan ALLAH sentiasa ada untuk kita..

April 24, 2012 at 11:02 AM

saya fikir, terasa atau terkecil hati tu adalah perkara normal bagi kita manusia.

mungkin tindakan selepas kita kecil hati tu yg membawa kepada dosa.

kalau tak terasa langsung dah pelik pulak sebab Allah ciptakan manusia ni ada perasaannya..

April 24, 2012 at 11:08 AM

memang pon.lagi2 kalau kite kecik hati ngan mak ayah !

April 24, 2012 at 11:14 AM

hmm..kalau macam tu..kena la sentiasa berfikiran positif... :)

erm...mampu ke sentisa positif...kena la cuba kan..? ;)

April 24, 2012 at 11:24 AM

nice sharing.... :)

April 24, 2012 at 11:29 AM

so kesimpulannya adalah lbh baik kita diam je..dia nk kutuk ke,mrh ke..biar lah..mungkin ada bnr / sbb dia wat mcm tu..yap ujian Allah..
then..berlapang dada...

April 24, 2012 at 11:35 AM

ooo baru tau, kesimpulannya kena la bersabar bila kita terasa atau berkecil hati dengan apa jugak penghinaan yang kita hadapi.Maknanya berdiam lebih baik dari berkata2 bila kita berkecil hati.

April 24, 2012 at 11:41 AM

kena belajar sentiasa berbesar hati ni..;)

April 24, 2012 at 11:47 AM

hmmm camne ni.
saya ni pon dah la sensitif cepat sentap.
adoiii. :(

April 24, 2012 at 11:52 AM

Rina, tuhlah kan? Kite nie manusia biasa. Mmg tak sempurna. Mcm ne nak thn hati kite dr terase kecil hati? Bile kite dah terbiase dgn sikap tu dr dulu?

Kdg2 kite terlepas mengata org.
Kdg2 kite terlepas mengeluh.
Kdg2 kite terlepas iri hati.
Kdg2 kite terlepas mrh org sesuka hati.

Klu hari nie kite muhasbaha diri dgn perkongsian ilmu nie, esok lusa kite pasti terlajak berbuat dosa.

Takutkan?

April 24, 2012 at 11:53 AM

Err...tgk. Sy terlepas mengeja. Patutnya MUHASABAH. Tapi sy terlps eja MUHASBAHA. Apekah??

April 24, 2012 at 12:11 PM

good advice dari cik betty...apa yg penting kita redha n tidak menyimpan dendam...kan kan kan

>>#Cispa Expected Us !!

April 24, 2012 at 12:18 PM

yeke kak? Baru tahu.
nice sharing akak. kalau saya lagi banyak terasa uwaaa

April 24, 2012 at 12:19 PM

saya setuju dengan kata2 pok amai amai...bukan mudah nak ubah!!...huhu.

April 24, 2012 at 12:39 PM

Baru tahu sbbnya...

April 24, 2012 at 12:43 PM

nice sharing

April 24, 2012 at 2:03 PM

tq for sharing Rina.. seriously baru tahu je.. huhu.. saya kdg2 jenis cepat sentap jgk.. tgokla dengan sapa.. huhu

April 24, 2012 at 2:12 PM

ok... rasa nak besarkan hati lak ni...

April 24, 2012 at 2:19 PM

YA ALLAH....

TERIMA KASIH UTK PERINGATAN INI...

NASIB DPT BACA HARINI KALAU TIDAK ENTAH SAMPAI BILA LA DOK KECIK HATI NI KAN....

April 24, 2012 at 2:23 PM

Jom belajar besarkan hati. thnks for sharing dis eh, cik betty.

April 24, 2012 at 3:20 PM

@gadisBunga


sy rs yg dimaksudkan kecil hati smpi kita x boleh terima penghinaan tu..kita pendam dan berdendam..pttnya kita kena sabar, muhasabah diri dan maafkan org yg menghina kita..kalaula dpt hati sebesar ini kan wuwuwuw

April 24, 2012 at 3:24 PM

banyak yang dapat di pelajari ni

banyaknya dosa sbb kita pun jenis
yang cepat je sentap...huhu

semoga dapat berubah demi kebaikan..amin

April 24, 2012 at 3:29 PM

@gerhana luka

ya..kalau boleh kita maafkan org yg hina kita tu :)

April 24, 2012 at 4:43 PM

tapi sebagai manusia biasa yg punya hati perasaan dan nurani, rasa kecil hati itu normal rasanya.

"Aku bukan malaikat"hehe..

April 24, 2012 at 6:39 PM

tenkiu for sharing..lya pon bru tahu psl ni.. jd lps ni... kalo kt terasa hati..kt msti byk bsabarkan..tp itulah..kdg2 kata n rasa hati sukar dijangka..lps ni mstii pndai kawal prasaan

April 24, 2012 at 7:22 PM

ooo...menyedarkan...tq

April 24, 2012 at 9:59 PM

Yes, that's exactly what my Dad said to me, banyak kali dia ingatkan Nisa'.

April 24, 2012 at 10:43 PM

perkongsian yg menarik...terima kasih dik...

April 25, 2012 at 5:06 AM

hmm tk sangka pulak macam tu yerk...

rina sy tk kisah la wish kat memana :)thankss

April 25, 2012 at 6:11 AM

As salam Rina,

Sy mudah rs kecik hati dgn org, Astaghfirullah... Rasa suka jugak bila dipuji, Astagfirullah...

Tetiba rasa sebak baca entry ni... Sy ni byk yg kurang... :'(

April 25, 2012 at 11:31 AM

siyes kak ?
kite baru tahu kak. lepas ni tak boleh nak kecik hari dah. :)

April 25, 2012 at 9:39 PM

the moral of the story kita kena banyak bersabar.benda ni tak boleh nak cakap, sebagai manusia biasa kadang-kadang kita terasa hati gak, tak boleh nak elakkan.

April 30, 2012 at 6:59 AM

bagus perkongsian ni kak. emmm, taktahu pula kalau kita kecik hati pun kita berdosa.. banyak kali juga kita kecik hati dgn org. pasni buat dek je. hehe

May 4, 2012 at 9:09 AM

Tq...baru ku tahu...huhuhu

Post a Comment
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Copyright of cikbetty.blogspot.com.All Right Reserved. Template Edited By Syazwana Jamal