HOME   SIHAT & CANTIK   BLOG KAWAN MAYA   AWARD
                                                                                             

Sunday, July 3, 2011

KFC Tapak Kasut - Cadangan Tindakan Yang Sepatutnya

Assalamualaikum..




Memang kurang ajar pekerja KFC yang calit-calit ayam yang nak digoreng kat tapak kasut dia. Walaupon kes ni dah berlaku lama tapi baru nak kecoh pasal video tu sekarang dah tersebar dekat youtube. Nak tengok boleh klik >> SINI

Pihak KFC mungkin marah dengan penyebaran video tersebut sebab boleh mencalarkan imej mereka tapi macam mana dengan pelanggan yang dah termakan ayam yang dah tercemar tersebut? Dari satu sudut penyebaran video tersebut adalah bagus sebab kalau tidak sampai bila-bila pon kita tak tahu ada pekerja yang sangat tak beretika macam tu.

Pekerja tersebut dah diberhentikan kerja tapi bagi aku itu tak cukup. Tindakan yang patut dibuat adalah (ni cadangan dari pemikiran akulah) :


  • Pekerja terbabit harus meminta maaf secara terbuka dekat media.


  • Pekerja terbabit harus dikenakan hukuman membuat kerja kebajikan selama 3 bulan sepertimana yang dikenakan terhadap Faizal Tahir sebab kes bukak baju tu. Ini penting supaya jadi pengajaran kepada pekerja lain.


  • Outlet KFC yang terlibat harus menurunkan harga makanan selama seminggu.


  • Semua fast food/restoran perlu memasang CCTV dekat dapur supaya pelanggan boleh lihat apa yang pekerja buat dekat dapur.


nota-noti:
KFC tak perlu nak risau sangat pasal walaupon ada kes camni orang tetap nak makan ayam KFC jugak.

Terima kasih ku azhar untuk mawar kuning yang chantek!

40 comments

July 3, 2011 at 9:02 AM

cadangan yg last tummg tak bley blah arr!!haha..

July 3, 2011 at 9:07 AM

Hish! teruk betul pekerja tu...Cik Rose Cute Sokong pasal denda tu....Cik rose Tak tengok pun video tu...sebab nanti tak lalu nak makan KFC...Baru Semalam Cik Abang Kita Beli sebelum nak pegi JEpun...

July 3, 2011 at 9:08 AM

ehh..ada gak ke..eee..xdapat tengok lak..sokong dengan cadanagn tu..

July 3, 2011 at 9:46 AM

setuju sangat..eeii.. geli lak nak makan KFC..

July 3, 2011 at 9:48 AM

wahhhh..tak menahan turunkan haraga makanan seminggu...hahahahahah itu aku sokong..up up.

July 3, 2011 at 10:02 AM

ske cadangan yg last tu! letak je cctv sampai bwh meja...nk tgk gak bersih ke x.. :D

July 3, 2011 at 10:07 AM

eee...yakkk!!!

kat mana tu?teruk betul punya pekerja camtu...nasib baik jrg makan kfc ni

July 3, 2011 at 10:40 AM

cadangan yg bagus :)...cadangan sy pulak, kena ada supervisor jaga dapur full time bg mengelakkan perkara ni berulang..ada juga jawatan kosong huhu

July 3, 2011 at 10:42 AM

aleymark.. baru tau ni.. thank info ni.. urk..

July 3, 2011 at 10:44 AM

Saya Sokong 100% dan cadangan ditutup

July 3, 2011 at 10:55 AM

Rinna bukan sekali yang cik ina pernah dengar. Dulu masa adik ipar keja kat dapur hotel, ada pekerja yang sapu beef steek kat lantai, akibat terlalu marah ngan sikap sombong sorang pelanggan. bila cik ina dengar cite tu, jadi gerun plak nak makan kat luar.

Pekerja tu bergurau tak bertempat .

July 3, 2011 at 11:17 AM

blh2 bak nama :D

July 3, 2011 at 11:22 AM

rse xmau mkn KFC lg..uwekkk...huhu

July 3, 2011 at 11:23 AM

cik rina..dh siap dh badge anda :D hrp sudi terima ye

July 3, 2011 at 12:00 PM

halloo..sy nk mencelahh..

cik ina: sbb tu mkn kat luar ni kita x blh nk berlagak customer is always right..sat gi dia marah buat benda x elok cam cik ina ckp nih kan..

ku azhar: uiks..ada utk sy? tq..

July 3, 2011 at 12:37 PM

gross.. akak kemukakan cadangan yg bernas!!

July 3, 2011 at 1:09 PM

yg terkntoi kak,yg x terkantoi 2 ada lagi x?kfc sure risau 2.itulah,nk amek tkg masak jgn main amek je.baiklah after dis,ketatkan lagi pengambilan pekerja then psg cctv bnyak2 kat dapur 2.

July 3, 2011 at 1:15 PM

Tia dah tengok kak ! grrr . geram tengok . kan tu makanan . pe ke bengeng nyee ..

kak nak beli domain jugak ? boleh aje Tia tolong :)

July 3, 2011 at 3:36 PM

Alamak..agak ngeri juga melihat aksi itu...Tah siapa lah yg bernasib malang makan ayam goreng tu. Apa pun Ate setuju ngan semua cadangan Cik Betty...mmg kena beri pengajaran sikit biar dia insap.

July 3, 2011 at 4:25 PM

"anak2 ajak makan kt kfc pun akak dah geli geleman..cadangan hukuman kamu tu mmg bagus,akak paling sokong pasal cctv tu..boh tv besar2 tayang kt dlm resto supaya semua pelanggan leh tgk pekerja ni buat kerja ker buat kurang ajax.."

July 3, 2011 at 5:28 PM

Dah geli nak pergi makan ke KFC...

Menambah Trafik Dengan Oh!Belog

July 3, 2011 at 6:08 PM

huish dasyat la kan.macam2 sekarang nih.

July 3, 2011 at 7:28 PM

baru tengah hari tadi makan kepsi. -_-'


macam tak caya je kak. orang tu saje nak medengki ke hape kak?

kalau kite, baik orang tu campak lau, kasi jos makan, haha

July 3, 2011 at 8:49 PM

betul2. tak beretika langsung pekerja kfc tu haih

July 3, 2011 at 9:15 PM

yuckss !
geli pulakkk rasa !

July 3, 2011 at 10:04 PM

sokong sangat2 pasang cctv kat dapur n biar monitornya pelanggan boleh tengok sekali

July 3, 2011 at 10:45 PM

wow bestnya harga turun...

July 3, 2011 at 11:02 PM

Salam kenal. Memang tak bertanggungjawab lansung. Geli rasa nak makan KFC dah.

July 3, 2011 at 11:34 PM

biasalah benda2 begini...

July 4, 2011 at 3:06 AM

entry belalang yg pasal video ni telah dijawab sendiri oleh pihak KFC...klu rajin sila baca d bahagian komen

http://suarabawahtanah.com/2011/07/03/video-pekerja-kfc-sapu-ayam-nak-dimasak-ke-kasut/

July 4, 2011 at 6:28 AM

Sungguh kurang ajar pekerja kfc tu! harap2 keluarga dia sendri yg makan kfc tu!
Sesajer blogwalking.. nice blog! follow u! follow me back ok! tq

July 4, 2011 at 9:56 AM

dimana mana saja, ada psiko mcm tu..di kepsi, di mekdi, di kedai mamak....

July 4, 2011 at 10:06 AM

eii..dh tgk dh video ni..mmg kurang ajar..malang betul sape yg mkn ayam tu..kfc ni bukn ke tkenal dgn kualitinya?? klu mcm ni kualiti kfc, silap ari bulan sure bungkus..benda mkn mane leh buat main..!geram tul tgk pekerja x beretika ni..

July 4, 2011 at 10:32 AM

uik.. ye ke.. sat nak tengok..

July 4, 2011 at 1:06 PM

mujur la kayrul dah tak makan ayam skrg..tapi memang kejadian macam nie ada berlaku dimana-mana KFC....

July 4, 2011 at 5:43 PM

mak ai..sampai ati dorg buat camtuh...ish, tak boleh jadi nih..sokong semua saranan rina tuh..

July 4, 2011 at 11:29 PM

kak apa maksud akak Blogshop tu..!!kurang faham..boleh jelaskan dengan jelas..hehee
bengap mcmni la kak..newbie lah katakan..tapi akak dont worry..saya jenis cepat tangkap..

July 5, 2011 at 9:37 AM

dah KFC bg feedback tau!

July 5, 2011 at 3:11 PM

biar betul...sha baru tau cita ni...nampak sgt betapa kataknya sha ni kan....sejak amzar stat kindy sha dah stop makan makanan luar cos mak sha akan bungkuskan makanan umah tiap kali sha anta balik amzar....makananan umah always save, dijamin bersih & sedap

July 6, 2011 at 4:43 AM

Bagi saya pemasangan cctv di dapur semua restoran adalah perlu..sbb byk lagi kes yg saya dgr yg pekerja2 dapur byk melakukan benda2 yg tak baik..ada yg meludah makanan..yg letak najis..yg sapu makanan kotor dan mcm2 lagi..Bdk yg kerja kfc tu tak patut dimaafkan..sbb dia telah mencemari makanan tersebut..Kalau bleh di jel kan masukkan jer dia dlm jel biar dia rasa betapa kesalnya org dgn sikap dia yg tak berhemah itu...

Post a Comment
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Copyright of cikbetty.blogspot.com.All Right Reserved. Template Edited By Syazwana Jamal