HOME   SIHAT & CANTIK   BLOG KAWAN MAYA   AWARD
                                                                                             

Thursday, February 10, 2011

Tip Mudah Untuk Diet

Rasa susah nak berdiet?
Tak perlu nak berpantang segala macam.
Cuma amalkan 3 prinsip macam yang kat atas tu..
Yang penting mesti seimbang.

Orang selalu skip sarapan pagi kan..
Padahal sarapan tu penting..
Kita baru nak mulakan hari..
Jadi mesti makan banyak makanan yang boleh bekalkan tenaga..
Kalau skip sarapan..
 Nanti waktu lunch..
Kita makan macam orang kebulur..
Padahal waktu lunch dah boleh kurangkan nasi..
Makan sayur dan buah lebih..
Daging dan ikan jangan sebesar pinggan..

Nak diet punya pasal sanggup tak makan malam..
Konon macam sihat..
Tapi sebenarnya tak..
Rasulullah pernah bersabda..
Mesti makan malam hatta dengan sebiji kurma..
Dengar tu..
Kalau skip makan malam boleh cepat tua..
Nak kurus tapi jadik tua..
Mestila tak mau kan..

Jangan pulak makan malam nasi lemak rendang ayam..
Lepas tu tidur..
Bila makanan tu nak hadam..
Makan sikit jer..
Macam pengemis tu..
Boleh rasa insaf sikit.

5 comments

February 10, 2011 at 11:07 PM

rina.. dah bleh bukak blog effi tak?? ada mesg malware lg tak?? reply kat fb.. tolong ya.. tq..

February 11, 2011 at 4:57 PM

akak.... kita pun ada quotes benda ni kat en3 baru kita...

February 11, 2011 at 11:38 PM

Rasa-rasanya kita selalu bermula sebagai pengemis,kemudian tetap putera di tengah hari...tetapi menjadi raja di malam hari..terbalik lah pulak ya....

ayuh kawan2..kita ikut saranan cik betty!

February 12, 2011 at 9:16 AM

effi: ok..nnt rina try k..

innanie: nnt akak jengah en3 baru adik

keli: betul tu..kita salu terbalik (termasuk saya)..sbb pagi biasanya kita nk cepat pegi keje..

February 17, 2011 at 8:39 PM

ok. wajib try! thx for the entry! :D

Post a Comment
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Copyright of cikbetty.blogspot.com.All Right Reserved. Template Edited By Syazwana Jamal