HOME   SIHAT & CANTIK   BLOG KAWAN MAYA   AWARD
                                                                                             

Tuesday, April 19, 2011

Nasi Timbel

Assalamualaikum..

Pernah makan nasi timbel? Tak tahulah apa maksud timbel. Nasi ini berasal dari Sunda. Agaknya. Pasal betty makannya di restoran Sunda. Tapi bukan betul² di Indonesia. Cuma dekat² dengan rumah betty aje. Kalau korang yang duduk area Skudai pegilah singgah. Dekat Taman Universiti.

D'zaro boleh kasi tahu saya apa maksunya timbel?

Kus. Kus. Teman maya saya d'zaro ini sering mampir ke blog ini. Wah. Wah. Terharuuu banget. Eh. Tetiba pulak bergenre bahasa lain.

Kalian semua pergilah jenguk blognya. Entri²nya bagus sekali. Tapi awas! Jangan nyoba carik kisah kawen kris dayanti atau kisah rossa di sana. Memang nggak ada. Yang ada tulisan dari hati tentang kehidupan dan dunia sejagat.

Kembali ke cerita nasi tembel. Eh. Timbel. Nasi nih macam kembar seiras dengan nasi ayam penyet. Selain berciri sama seperti nasi, ayam, ulam, tauhu dan tempe goreng serta pecal lele nasi timbel ada ciri tambahan iaitu cucur jagung. Dimakan dengan kuah asem bukan kuah sup. Kuah asem ini pon ada jagung di dalamnya.


Yang dalam bungkusan ialah lemang eh tak nasik


Rupa nasik lepas dibuka


Betty order air strawberry..sedap sangat! Sebab sedap minum dulu baru foto.

Kesimpulannya, antara nasik timbel dan nasi ayam penyet betty lebih suka nasi ayam penyet pasal betty tak suka JAGUNG!

Bye-bye. 


notajari:
Ketika entri ini ditulis kesihatan aku tak berapa mengizinkan. Mungkin aku tersalah makan. Harap² begitulah..










23 comments

April 19, 2011 at 8:38 AM

Oh! Begitu ya rupanya nasi timbel. Hehee. Fiza doakan moga awak cepat sihat dear...

April 19, 2011 at 8:43 AM

betty samalah cam makcik, dah dua hari tak lalu makan dan sakit perut.first time makcik dengar nasi timbel.ayam penyet pun makcik tak makan lagi.

April 19, 2011 at 9:11 AM

Nasik tu tak pernah tengok or makan tapi pecal lele tu pernah makan sekali pasal maid member org indon.. tapi tak tau la sama ke dak.. tapi bahan asasnya ulam2 man la.. tp tak borapa kona dongan tokak den... maklumla pure malaysian gitu..

April 19, 2011 at 9:15 AM

tak tahan tengok air strawberry tu,

April 19, 2011 at 9:31 AM

tak pnh dgr.baru ni dgr.makan apatah lg.tp tgk cam best gak kan.sesuatu yg baru.lgpun ratu suke jagung.

April 19, 2011 at 9:42 AM

mcm pelik je bunyi..hhe...takot

April 19, 2011 at 10:16 AM

sedapnye rina tp dua2 No tak pernah rasa hehe..cuma bab makan2 No tak pernah cerewet..main bedal je hahaha..Abang sll kata "mama ni sume sedap" haha

oh ye je,,,No harap rina cepat sembuh ya..nnt leh tulis2 lagi

April 19, 2011 at 10:53 AM

"tak pernah dengar pun..hari ni baru tau..eh,kat m'sia ni pun mcm2 jenis makanan dr negara2 luar kita leh jumpa kan..tp kalu cam akk ni terperap kat umah jer..mmg sah tak jumpa..hehhehe,makasih sbb share.."

April 19, 2011 at 11:04 AM

salam perkenalan...dh agak nasi ni dr seberang cz nmpknye cam nasi ayam penyet..alamak terliaur lak..hihi...bab mkn ni sukeeeee..

jom jenguk²..

April 19, 2011 at 11:11 AM

assalamualaiku,

cepat jumpe doktoe amek antibiotik..insyaAllah akan sembuh nti ya

April 19, 2011 at 11:29 AM

tak sihat. tak mungkin sebab termakan jagung kot. huhu

April 19, 2011 at 11:42 AM

haiii...tumpang baca & tumpang follow sini pulak :-))

April 19, 2011 at 12:08 PM

dengar tak pernah apalagi makan ~

April 19, 2011 at 12:32 PM

mcm sedap je ni cik betty...kite dah la lapa nii..hihihi

April 19, 2011 at 12:45 PM

Agaknya nasi timbel ni adik beradik ngan nasi ambang kot..

rina sakit perut ke..? harap tak teruk ye..hati-hati memilih makanan..

April 19, 2011 at 12:46 PM

nampak seperti sedap untuk tekak aku yang belum menjamah nasi lagi hari ini.. huhu.. jika ke sana bolehlah harap2 dapat merasa..

harap kesihatan cepat mengizinkan ya.. :)

April 19, 2011 at 1:13 PM

selalu dengar betty tapi tak pernah try pun..apa pun memang layan ke????
lg satu minum air masak banyak2 jgn lupa makan ubat yer betty

April 19, 2011 at 2:01 PM

Dia guna nasi ke guna lemang ni. Hmmm. Tapi nampak macam... Okey Tira dah lapar. Tak kira nasi timbel ke nasi ayam penyet ke Tira nak makan sekarang. Hehehe.

P/s: Dalam video dekat blog Tira tu Aqasha tu adalah penyanyi dan juga pelakon :)

April 19, 2011 at 2:47 PM

macam nasi impit jer...ahaks..kamu tersalah makan erkh...

April 19, 2011 at 3:24 PM

prince 1st time dgr nasi timbel ni..bergulung lak nasi die tu eh..hehe..ayam pencet prince mmg suke..hehe

April 19, 2011 at 4:37 PM

Ooohhhh..ini dia rupa rupanya nasi timbel...

saya asyik teringatkan timbil/ketumbit bila sebut nasik ni...:P

April 19, 2011 at 4:59 PM

psstt...awat dr azizan tu kena ban kat utm...stakat ni ratu takde dgr lg bad review pasal dia...jd mmg taktau la...tp ramai yg komen byk dgr bad review psl dia ni...nape ek...cer citer...skdr nk tau.. :)

April 20, 2011 at 11:24 AM

nak sevey mana boleh dpt nasi timbel kt KL ni ek?

Post a Comment
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Copyright of cikbetty.blogspot.com.All Right Reserved. Template Edited By Syazwana Jamal