HOME   SIHAT & CANTIK   BLOG KAWAN MAYA   AWARD
                                                                                             

Monday, April 18, 2011

Warna Cat Ruang Tamu







Komen ini datangnya dari isteri @ ibu yang cute dari entri >>INI.


Nak kata pakar dalam bidang pilih-memilih kaler cat ruang tamu ni taklah. Saya pilih kaler cat belasah jer. Asalkan sedap mata sendiri tengok, perasaan macam berkobar bila tengok kaler rumah sendiri kira dah cunlah tu. Pedulik hape Eric Leong nak kata cat tu salah kaler ke hape hahahah. Beliau bukan datang rumah saya pon kikiki <---- ayat  kecewa.


Saya share sikit tips yang mungkin anda boleh ikuti.


Warna perabot dan hiasan sedia ada

Tengoklah perabot kita kaler gelap atau cerah. Pilih warna dinding yang boleh menyerlahkan kecantikan perabot kita. Kalau takda perabot lagi beranganlah dulu kita nak beli perabot yang macam mana. Yang gelap² ke, yang putih ke, yang kayu jati ke dan lain² ke lagi.

Hiasan kena ambik kira. Macam bingkai gambar kaler apa. Bunga kaler apa. Pasu kaler apa.


Pencahayaan

Ini pun kena ambil kira. Macam rumah betty agak gelap sebab betty banyak guna kaler coklat gelap dan hitam untuk perabot. Sebab tu betty pilih kaler oren yang agak garang. Tapi bukan semua dinding betty cat dengan oren ni. Wuih. Tak sangguplah. Satu dinding je. Macam feature wall lah kiranya. Sebab kalau orang berdiri kat pintu masuk rumah betty dinding oren ni nampak dulu.

Kalau rumah banyak kena cahaya semulajadi dari luar jangan pilih kaler yang hangat macam ni. Pilih kaler dari kumpulan sejuk macam hijau, kelabu etc. Kena ingat ni: kaler yang cantek kat rumah orang lain belum tentu cantek kat rumah kita. Sama macam pakai baju gaklah.


Warna langsir

Of course lah kan ruang tamu ada langsir. Kena matchingkan kaler dinding dengan langsir.


Tema/Konsep kediaman

Tentukan konsep dulu baru pilih kaler dinding. Sama ada moden, english, ranggi, nusantara, minimalis, zen, retro, kontemporari, klasik dan etc. Tiap konsep ada range kaler yang tersendiri. 


Tips tambahan:

Gunakan dua jenis tona cat. Yang lebih gelap untuk feature wall. Yang cerah sikit untuk dinding lain. Pilihla dari kumpulan warna yang kita sukai sama ada hangat atau sejuk. Nak combinekan warna boleh berpandukan roda warna. Main² kaler ni seronok sangat.


Gunakan majalah deko seperti majalah impiana atau Anjung Seri sebagai rujukan. Belek gambar-gambar yang ada dalam majalah tersebut dan cuba tengok cara suai padan warna yang ada.


Seterusnya kita boleh jugak perhatikan sekeliling dan perhatikan kombinasi warna yang Allah ciptakan. Macam bunga merah dan daun hijau, macam langit biru dengan jingga matahari. Cantek kan. 


Atau, boleh juga rujuk roda warna. Matchingkan kaler sama ada bersebelahan, bertentangan atau dalam kumpulan warna yang sama. Ikut sedap mata hati anda lah. Ada orang suka kaler senada. Ada orang suka kaler kontra macam merah dengan hitam.







nota-noti:
Hai, eric. Cakkk!!



37 comments

April 18, 2011 at 8:33 AM

mcm tak sabar je Mina nak ada rumah sendiri nanti.. :) haha
belajar pun tak abis lagi dah galak nak ada rumah sendiri
tips2 akak tu nanti konfem Mina boleh guna nanti.. kaler purple tu favourite akak ek...... same la

April 18, 2011 at 8:52 AM

pandai la tu betty..byk info berguna boleh dpt dr pandangan betty nie.cuma belum rezeki ada rumah sendiri,cmna nk menghias?hehe..

April 18, 2011 at 11:01 AM

Bagi Fiza betul kata Puan Betty tu. Warna ruang mestilah kena match dgn color perabot, langsir and etc. Kalau tak nanti rumah nampak mcm serabut or rojak... Heee.

April 18, 2011 at 11:01 AM

wah..kena ikut cara-cara ni..tunggu rumah siaplah dulu...

April 18, 2011 at 11:31 AM

assalamualaikum...

awak nie berseni gak orgnya kan..tahu the art of a home..bagus tue...

April 18, 2011 at 11:43 AM

kalau nelly ada rumah , semua nak emily jer ..

April 18, 2011 at 1:25 PM

wah.. cik betty sudah punya profesi baru ni..yakni Designer Interior...
bolehlah kapan2 berkunjung ke rumah ane.. tolong kasih pandangannya!! hihii... tapi jauh ke Indinesia!

April 18, 2011 at 1:53 PM

wahhh dah jadi pereka lak yer cik betty kita nie hehehe..apa pun betul kata betty kena pandai main peranan & keadaan rumah

April 18, 2011 at 2:17 PM

pandai la Rina ni.. tapi saya amat amik berat pasal colour dinding coz .. colour adalah semangat kita.. percaya tak kalau colour cam kusam je kita pun rasa x best.. pasal tu sy minat2 colour yg membangkitkan mood n ceria.. warna pilihan saya kat umah.. oren/hijau.. nak buh purrple.. suami x mau.. huhu..

April 18, 2011 at 2:22 PM

bagus gak ni cik betty..nnt prince ade rmh sendiri boley la applykan dgn tips2 dari cik betty ni..hehe

April 18, 2011 at 3:42 PM

ruang tamu saya colout purple.. tak tahula cod warna sebenar nya.. tapi memang tenang je colour nya.. tu semuanya idea en suami..:)

April 18, 2011 at 3:56 PM

wah..banyak info ni..nampaknya nnt naik panggat jd interior designer la lps ni ek hehe..a a, No pun pilih kuning dan hijau sbb perabut warna coklat (gelap)..nampak cam menarik gak klo gabung 2warna tu..

April 18, 2011 at 4:16 PM

Tira suka konsep ruma ada ciri-ciri kampung. PErabut kalau boleh guna kayu. Yang paling baik adalah peredaran udara dalam rumah tu biarlah baik. Arrrgh, bilalah nak ada rumah sendiri ni. Hehe.

April 18, 2011 at 4:31 PM

suami ssya nak cat ruang tamu rumah warna hitam & merah kak...akak rsa cantikx warna tuh..hehe

April 18, 2011 at 7:23 PM

walau awak cakap takde kelulusan dalam ID, tapi tips yg ada ni mmg boleh pakai la!

April 18, 2011 at 7:53 PM

Mina: tula akak ingt nak cat ruang tamu kaler purple tp x sesuai..

April 18, 2011 at 7:54 PM

puan kutu: takpa..deko umah sewa pon boleh

April 18, 2011 at 7:55 PM

fiza: ya betul..kalau boleh hadkan 3 kaler shj utk sst ruang

April 18, 2011 at 7:55 PM

mamaema: sementara tunggu rumah siap dah bleh planning utk deko..berangan kata org..

April 18, 2011 at 7:57 PM

sahrom: awk ingat sy buta seni ya..memang buta pon kiki

April 18, 2011 at 7:57 PM

nelly: emily?sapa tu?

April 18, 2011 at 7:59 PM

d'zaro: wah sy juga benernya pengen banget ke indonesia hehe..

April 18, 2011 at 8:00 PM

angah: sy suka bidang nih tp x dianugerah kelebihan..just sharing info yg sy penah baca di mana²

April 18, 2011 at 8:03 PM

fazz: betul tu..kaler purple cantek..tp lum penah try utk ruang tamu..bilik maybe ok kut..oren hijau ok..kaler bertentangan..rina suka oren hitam/oren besi..oren biru pun menawan..pendek kata oren ni senang nak matching psl dia kaler tona bumi

April 18, 2011 at 8:03 PM

prince: cecepat beli rumah..harga rumah dah nak naik ni..

April 18, 2011 at 8:04 PM

farah: sy suka kaler purple tp rumah sy x sesuai..:(

April 18, 2011 at 8:05 PM

No: hijau kuning wah semangat kedah ni..:)

April 18, 2011 at 8:06 PM

Tira: betul..peredaran udara penting..

April 18, 2011 at 8:08 PM

yat: merah hitam..wah garang tu..kombinasi dua warna ni memang cantek..akak pon suka..tp nak cat dinding dgn hitam kena hati²..x salah bereksperimentasi..kalau akaklah..akak akan cat feature wall merah..lps tu beli brg hiasan sume kaler hitam...perabot pun hitam..ushh canteknya..

April 18, 2011 at 8:09 PM

gB: hehe..dah selalu sgt khatam majalah impiana..

April 18, 2011 at 8:46 PM

Rina cam interior designer ko ni. kadang-kadang seni tu datang sendiri ye. makcik bab tu kurang arif, semua makcik serahkan pada suami.

April 18, 2011 at 10:05 PM

saya bukan purple gelap tau.. ala2 lavender la.. tapi tak tahula cod warna tuu yang sebenar..

April 18, 2011 at 11:18 PM

wah takde rumah sendiri lagi .. tapi kalo de nnti,nak wane pink putih boleh tak ? huhu ... sesuai tak ?
anyway,anna dh follow sini ...

April 18, 2011 at 11:29 PM

hany ni nampak hijau jer. ishhh camne la nak deko nanti nih. eh eh kena deco umah sendiri la kan, skrg xde mood pun nk deco deco ni...hihi tapi gud info, thank u rina

April 19, 2011 at 9:36 AM

"hah...elok lah tu betty..akak pun tgh fikir2 nak boh cat kaler apa utk ruang tamu akk tu..dah berthn tak cat baru..nnti boleh ler ko cadang2 kan..hihi"

April 19, 2011 at 3:23 PM

cik ina: ni namanya seni dipaksa hehe..bukan bakat semulajadi

farah: sy suka semua range kaler purple tak kiralah yg gelap ke, ygcair ke, yg dah nk mcm pink ke janji purple..

anna: pink putih sesuai..especially kalau rumah apartmen yg comel

mzhany: nnt nk deko tentu bnyk kaler ijo ni

kak pia: apa kaler pon ok kak janji sesuai dgn citarasa..

November 1, 2011 at 5:47 PM

Bagusnya tips ni.. Memang bab2 menghias ni hanya ada pada orang2 yg berseni je..

Post a Comment
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Copyright of cikbetty.blogspot.com.All Right Reserved. Template Edited By Syazwana Jamal