HOME   SIHAT & CANTIK   BLOG KAWAN MAYA   AWARD
                                                                                             

Friday, March 18, 2011

Satay Tulang.






Sakrang dah berada di rumah yang tercinta. Bye-bye Glory Beach Resort!


Sebelum check-out tengahari semalam, sempat pegi carik satay tulang. Ni sebab terpengaruh dengan komen encik sahromnasrudin (probitas et fides) lah ni. Dia pesan suh rasa satay tulang. Satay tulang ialah salah satu keunikan Negeri Sembilan. Maknanya siapa datang Negeri Sembilan tapi tak makan satay tulang dia rugi. Sedap tah cemanalah satay tulang tu kan. Pes time dengar nih.


Aku pon google lah tempat yang ada jual satay tulang tu. Katanya, senang je nak carik. Keluar dari tol Senawang terussss jer sampai jumpa Giant. Sebelahnya Dataran Senawang. Ha..kat situlah. 


Aku ingat satay tulang tu guna tulang lembu. Rupanya tulang ayam. Harganya ialah RM1 satu cucuk. Perghh setakat tulang pon sampai singgit eh. Kalau tak sedap memang aku cucuk tukang jual sate tu. Tapi logiklah RM1. Apa ko ingat senang nak cucuk tulang ayam kat lidi lepas tu bakor pulak. Banyak songeh ko cucuk sendiri bakor sendiri. 


Lepas tu gigih aku dengan encik papa pegi carik kedai satay tu. Tapi sampai ke sudah tak jumpa. Asyik round-round tempat sama je. Kedai satay kajang haji samuri tu adalah. Tapi aku tak nak. Berlagakkk. Lastly, encik papa ajak aku makan mee bandung muar je. Apa kejadah lak ni dekat negeri sembilan carik mee bandung muar.


Tak kira. Aku nak gak satay tulang. Tanya jela kat orang-orang yang ada kat situ. Paraaahhh. Takda sape tau. Aku konpius dah nih. Betul ke ada satay tulang nih. Lastly jumpa gak orang yang tau.


Rupanya, kedai satay tu cenonit je. Tumpang kat restoran Minang Bundo Kanduang. Belakang kedai satay kajang tu jerr. Lepas tu MALAM je bukak. Cisss!!


Tadi berlagak kan tak nak makan satay kajang. Skarang hambek ko. Hadappp gak satay kajang. Aku satay kajang ni kurengg sikit.




order sikit je, papa dia dah makan kat resort tadi


Harga satay kajang:

Sate perut = RM 0.60/secucuk
Sate ayam = RM 0.60/secucuk
Sate hati = RM 0.60/secucuk
Sate kambing = RM1.20/secucuk
Sate ikan = tulis jer dalam menu tapi takda..

Lain kali jelah makan satay tulang. Mungkin tahun 2048 nanti kahkahkah.


16 comments

March 18, 2011 at 10:04 AM

sateeeeeey! waaaa sedapnyeee rina..pagi2 ni dah bikin lapo la hahahaha...sabo je la rina ni...mmmm No pun tak pernah gak satey tulang ni...hurmmmm..menu No hari ni tomyam kaki ayam hehe..

March 18, 2011 at 10:42 AM

wahhh sedapnye....kat penang ni ada satu kedai yg mmg khusus utk satay...t dtg penang singgahla ye...mmg terbaik punye

March 18, 2011 at 10:46 AM

yup, kedai sate tulang tu bukak malam aje lah..sebenarnya, ada byk juga kedai2 area senawang yg jual sate tulang ni..

March 18, 2011 at 11:33 AM

Pernah juga dengar satay tulang..tp tak pernah try lagi..kalau satay Kajang H. Samuri tu biasalah..sebab selalu hantar anak kat Kajang (KLIUC).selalu gak singgah makan.Macamana agaknya satay tulang ekk?

March 18, 2011 at 11:54 AM

tak pernah rasa sate tulang... sate hj samuri pun baru try sekali... hmmm lapolah plakkkk :P

March 18, 2011 at 12:28 PM

teringat masa ko bawak balik sup tulang kat flat dulu.. kita makan sama².. huhu..

March 18, 2011 at 2:15 PM

emm .. selalu makan satay ayam n daging je.. satay perut dan kaum kerabat organ dalaman tak pernah la order lagi.. takut rasanya nk makan..

pagi2 wat n3 pasal satay... mana nk cari satay siang2 ni..

malam nie... nk kn p cari la.. gara2 entry cik rina nie..

March 18, 2011 at 3:05 PM

wah selalu lalu situ tapi tak penah singgah lagi mamam satay tulang tuh...mesti try neh. Hehe macam cedap jek, terliur...

March 18, 2011 at 3:12 PM

hehe,,comel ank..suke tgk siri ugly betty? me loike! bagusla kak, smbil jg ank smbil blogging..otak jalan...keep it updated

March 18, 2011 at 3:28 PM

sedapnya makan satay...alamak cian nye..xbuka siang plak satay tulang tu..len kali je la makan ye

March 18, 2011 at 6:47 PM

enggak pernah ku dgr adanya sate tulang di dunia ini.. ho3..
lama sungguh saya tak makan sate....
rinduuuuuu~

March 18, 2011 at 10:33 PM

salam ziarah..
wah!!!!!
bestnya ke blog ini..
terima kasih yer sebab sudi singgah blog ayu

salam muhibbah


PS: ayu suka makan sate..tapi...skrang kena kurangkan makan..sbb takut banyak kolestrol....

March 19, 2011 at 1:24 AM

aiseymen...boleh b=dibayangkan betapa kecewanya rasa...zaman maklumat di hujung jari ni pun sebenarnya susah juga. nak cari lain, yang jumpa lain. takpe, there will always be next time... :)

March 19, 2011 at 1:42 AM

first time dengar sate tulang.jenuhlah makcik mencari tulangnya. rupanya bila baca nota kat bawah, lain kali baru nak makan.makcik tengah membayang cam mana gamaknya satay tulang tu.

March 19, 2011 at 2:43 PM

sedapnyer sateeee...naaakkkkkkk


tak dapat sate tulang...sate kajang pun jadi la yer....

March 19, 2011 at 9:37 PM

No: kaki ayam..i loikee..kita panggil ceker..kiki

sha: nnt i dtg penang u belanja k..^_^

daddyziyad: tula tp x tau kan..

arianna: tulang ayam..mcm mkn leher ayam kut..

Nora: sate kajang tu kita kureng gemar sikit

effi: erkk..ada ek..luper dohh

fazz: hehe..

mamaleesya: yg gambo tu sate kajang hj samuri..sate tulang takda gambo sbb x dpt mkn :(

rizal: suka cerita tu n kakak mmg ugly betty

prince: tula xda rezeki kan

mina: tuler..kakak pun first time dengar..

ayu: sesekali x ngape..hehe

gB: itula kan..hopefully dptla nnt

cik ina: hehe..tula kena baca smpi abes

shah-kayrul:tula..jdlahh..

Post a Comment
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Copyright of cikbetty.blogspot.com.All Right Reserved. Template Edited By Syazwana Jamal