HOME   SIHAT & CANTIK   BLOG KAWAN MAYA   AWARD
                                                                                             

Wednesday, March 9, 2011

Kenapa Ada Pepatah Anjing Menyalak Bukit??

Assalamualaikum..

Aku (hari ni mood 'aku'lah pasal jiwa nak bergurindam) hanya menyaksikan seseorang yang cuba menjadi adiwira penyelamat bangsa Melayu (konon²nya). Menggunakan medium blog dan facebook dengan tulisan yang tidak menggambarkan dia seorang muslim walaupun dia seorang melayu islam (menggelar orang islam lain sebagai 'anjing' adakah patut?).

Mengutuk orang sesuka hati..penuh keegoan dia menyalak² seolah² dialah yang telah menjadi penyelamat. Beraninya hanya dengan menulis. Berselindung di sebalik nama. Mempertahankan apakah? Menyelamat apakah? Dia masih tak sedarkah perbuatannya itu bukannya menyelamat bangsa tapi ingin meruntuhkan bangsa sendiri atas nama perjuangan bangsa yang ntah apa². Dalam hati yang hitam penuh hasad tidak suka melihat bangsa sendiri maju..mampu bersaing dengan bangsa lain.

Aku sangat tidak faham apa yang cuba diperjuangkan..perjuangankah itu? Menulis tanpa hemah. Semakin membongkak bila tulisan menjadi pujaan (nak kejar trafik gak ker?). Tak guna dilawan. Biarkan dia menyalak seorang diri. Aku doakan satu hari nanti Allah beri petunjuk padanya.

Kadang² aku fikir selalunya melayu sendirilah yang akan menjatuhkan melayu. Bukannya orang lain pun. Kalau² satu hari nanti bangsa melayu merempat di tanah air sendiri bukanlah salah sesiapa..tapi salah melayu itu sendiri.



notakaki:
Aku langsung tidak marah dengan perjuangannya itu malah aku hormati. Tapi kebongkakkannya dan jugak keegoannya menjadikan dia semakin kegilaan.

14 comments

March 9, 2011 at 11:11 AM

hidup mendongak langit .. tp.. lupa kaki berpijak di bumi...hwaaa.. camana smbil masak pun leh tpikir ayat nie..

March 9, 2011 at 12:37 PM

sangat benar.. saya setuju sama sekali... wah.. gitu... jadilah macam rasulullah, menegur secara berhikmah...

March 9, 2011 at 3:00 PM

mmg ada orang orang macam ni dalam dunia ni rina..kakNo pun adakala geram tp bersabar seadanya sebab dia rasa dia HEBAT, POPULAR-dia punya pasal hehe..bialah dia menyalak bukit tu ya rina...kita teruskan penghidupan kita...

March 9, 2011 at 5:07 PM

halila: haha..biasalah tu kdg² sy sambil masak pon boleh terpikir pasal blog..idea tu pulak cam notti jer kan..datang time kita bz

chekjah:yerla..barulah org hormatkan..berdebat cara elok apa salahnya kan..ni bila orang lain betah terus emo tak tentu pasal..

No:kan kan..biarkan dia salak² terus kan..moga Allah kuatkan semangat sy..

March 9, 2011 at 5:32 PM

betul kata-kata gurindam ini...jatuhnya melayu kerana melayu itu sendiri

March 9, 2011 at 7:19 PM

Salam kenal kembali :)

Siapakah gerangan dia tu?

March 9, 2011 at 8:23 PM

siapakah gerangan si melayu itu cik betty??

March 9, 2011 at 9:02 PM

daddy: tq coz sudi dtg ke mari..tak yah taulah gerangan si dia..ntah² daddy pon kenal..follower dia ramai..peminat dia ramai..

lekit: tak yah taulah..sy pon malas nk layan..just tgk dia menyalak sj..

March 9, 2011 at 10:04 PM

emm.. entah lah kan..

March 10, 2011 at 11:42 AM

assalamualaikum..

walau ape yg kita lakukan..biarlah ia berhemah walau kdg2 emosi menguasai diri..semoga kita dibentengi oleh iman

March 10, 2011 at 12:01 PM

Moga kita dijauhkan dari perangai macm tu..Nauzubillah..Ye lah..manusia kalau dah mula famous sikit, mudah lupa diri..Ujian allah sebenarnya tu untuk dia..Doakan yang terbaik aje..

March 10, 2011 at 2:08 PM

SEMOGA DIE CEPAT BERUBAH....

March 10, 2011 at 3:07 PM

tahap pemikiran boleh dilihat pada corak penulisan.

kite rasa je la..huhu~

March 11, 2011 at 10:08 AM

jgn terlalu bongkak kang bila jatuh takde sape nak angkat

Post a Comment
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Copyright of cikbetty.blogspot.com.All Right Reserved. Template Edited By Syazwana Jamal