HOME   SIHAT & CANTIK   BLOG KAWAN MAYA   AWARD
                                                                                             

Tuesday, March 1, 2011

Tips Bila Bosan Jadi Surirumah






Assalamualaikum..


Hai, puan² surirumah sekalian.


Adakah bosan menjadi surirumah? Eh..tanya kat orang pulak. Ya, cik betty adalah surirumah sepenuh masa, half time blogger dan half time bisnis. 


Apa rasanya menjadik puan yang duduk kat rumah sepanjang hari dan tahun demi tahun? Mehla nak kongsi:

  • rasa tenang sebab tak yah pusing kepala pikirkan kerja ofis (tak yah ngadap muka boss kan kan..)
  • tak gundah cari pengasuh sebab boleh jaga anak sendiri 
  • penat sebab main² habuk di rumah tiap hari..cuci itu dan ini
  • rasa bahagia sebab boleh layan karenah anak setiap masa
  • rasa happy boleh jenguk pokok bunga pagi petang
  • rasa hodoh bila tengok jiran pegi keje pakai mekap baju fesyen..kita..alahai..baju bau bawang masak nasik goreng pagi..muka sememeh pucat lesi..rambut kusut ikat ekor lembu
  • rasa jeles time orang masuk gaji..kita meleleh air liur tengok mekap, baju, kasut, hiasan rumah cantik²..nak mintak kat suami macam berdosa pulak kan kan..
  • rasa rendah diri sebab surirumah bukanlah sesuatu yang diiktiraf sebagai jenisan pekerjaan
  • rasa segan nak tulis nama pekerjaan bila kena isi borang
  • rasa bosan pulak lah menghadap benda sama pagi petang malam esok pagi sampai tahun depan..

Bila bosan apa nak buat? Mari kita cari hobi ataupon benda yang mencabar untuk dibuat macam panjat siling rumah ke haha. Taklah. Carik aktiviti berpekdah sikit seperti:

  • berniaga online
  • baca majalah deko-deko sambil berangan
  • tengok astrofirst sambil makan biskut cicah milo
  • buat kek cawan yang comel atau cheese tart yang sedap
  • jahit-menjahit
  • lukis² folk art
  • buat² manik 
  • pegi spa (kalau suami tak jeling²lah)
  • marilah BLOGGING (best seyh)

Pokoknya banyakkkk benda boleh buat kalau kat rumah ni tau. 


Agak² macam dah tak boleh terima tahap kebosanan itu ingat satu benda ajelah:

orang yang pegi keje tu pun bosan jugakk oii..betul tak? betul tak? ke tak betul?




[kalau bosan sangat pun janganlah sampai buat gini]




notakaki:
Surirumah lain mehla kongsi sama rasa hati jiwa kamu orang yer..

23 comments

March 2, 2011 at 10:49 AM

cik betty:kalau yang berkeje lak...nak cuti jer...nak duk rumah...rupanya kita sama2 rasa benda yang sama...heheheh..jangan jadi macam perempuan lampu tu lak yer....

March 2, 2011 at 12:29 PM

sejak menjebakkan diri dalam bidang surirumah ni ada la rasa bosan sebab kat umah pun mcm takde aktiviti selain berblog.. Rindu nak keja tp buat masa sekarang rasanya takde org nak amik keja.

March 2, 2011 at 12:42 PM

saya bukan suri rumah saya suristudent. tai lebih kurang cam entry ni lah bila saya tengok akak saya. sebab dia surirumah full time. skang dia cari part time sebab anak dia dah besar sikit.

March 2, 2011 at 1:50 PM

hahahaha...setuju sesangat rina...tp yang paling best kakNo boleh tido bila2 masa kalo mengantuk..
contoh : amik anak kol 1ptg balik rumah tido jap (letih gak jd dreba nih)..pastu pesan suh kejutkan time nak p sekolah agama kol 2ptg hahahaha..okeyla dapat lelapkan mata sekejap ye dak..dh beso makan pakai dorg uruskan sendiri dh lagi la senang..

March 2, 2011 at 3:48 PM

memhalid:selagi namanya manusia normal mistilah ada rasa bosan..

ciklekit:tunggulah nanti baby kamu lahir..wah² tentu x sempat nak rasa bosan

kesah:wah suristudent yer..hehe

kakNo:yeah tu yg betul suker hati jela kan bila² rasa malas takda saper nak marah..taun dpn sy plak jd drebar

March 2, 2011 at 4:45 PM

nk jadi suri rumah gak la..=)

March 2, 2011 at 5:22 PM

amy kalau bosan selalu pergi shopping..x dapat kat mall kat internet pun jadi..sure hilang bosan

March 2, 2011 at 5:37 PM

ujang: elee..nak jd surirumah lak ker..hehe

amy:hehe..shopping poket tipis tak syoklah..setakat shopping tingkap² je tak naklah..

March 3, 2011 at 9:55 AM

zaira,
hehe betul3x org kerja pun bosan nak hadap masalah di ofis..

ok ape jadik housewife and parttime biz

March 4, 2011 at 1:26 PM

yang bekerja pun bosan jugak..mcm tepikir nak brenti...yang tak kerja... rasa nak kerja..manusia tak pernah nak rasa puas....

March 4, 2011 at 5:24 PM

heheh mcm2 leh buat kot kalau jadi surirumah..saye sudah bosan kerja lah pulak, penat..:P

psst : hehe kite mane penah puas maa...ade kerja, nak duk umah..bile duk umah kang bosan pulak..hehe kalau duit bisa di petik2 dr langit, mmg syiok la duk umah kan..hikhik

March 6, 2011 at 2:24 AM

salam... jadi surirumah la best!!! jaga anak, jaga suami, jaga rumah... masa keje dulu x cukup tidur.. skrg.. emmm.. pantang petang blehh pejam2kan mata...jgn jelez dgn org yg p keje.. coz.. org yg keje pun jelez jgk ngan kita yg dok umah nie.. yg penting...happy...

March 6, 2011 at 1:28 PM

dali:selagi namanya manusia normal mistilah rs bosan kan hari² ngadap benda sama

mamaema:hehe..memanglah..tp sy x penah terpikir nak g kerja ofis sbb dah tau bosan

ddaly:yelah..jd kita jadik jelah mana yg kita rs best kan kan..

fazz:betull..yg penting happy!

March 7, 2011 at 10:35 AM

hmmm keje pun kadang bosan gak...asyik buat bende yg same je ari2

March 7, 2011 at 10:45 AM

sha:betul tu sha..kdg² mmg rs bosan dgn rutin harian kita kan..dh bosan kita buatlah benda baru kan..

March 8, 2011 at 5:13 PM

as salam puan betty,
sy pun surirumah gak & byk perkara2 best mcm puan betty tulis tu sy lalui gak setiap hari..tp tang xbest time org tnye 'keje ape?'-segan la..

p/s:rse mcm nak copypaste n3 puan betty ni kat blog sy,haha..kalo diizinkan,n3 ni sgt menarik buat sy!!

March 9, 2011 at 9:18 AM

ibunaznoy:betul sgtlah tu..walaupun jd surirumah ni mulia tp rs rendah diri tuh sikit² ada kan..nak² kalau ms berborak tu kita duduk dlm kumpulan wanita bekerjaya mengagumkan..huhu..rs kecik jerr

nak buat entri tajuk sama takda masalah..olah² ayat cara ibunaznoy..tajuk ni meluas..ibunaznoy mngkin ada idea tambahan kan..boleh ambil isi sy tp jgn lupa buat backlink utk sy bolehhh ^_^

March 9, 2011 at 10:50 AM

tQ cik betty dtg blog,hehe malu la plak..mmm, nnt nak buat la n3 ala2 kat ats tu & sy inform cik betty ey..(xtau g nak buat bila)..

March 28, 2011 at 8:15 PM

HaishH! jatuh cinta dengan belog ni~

Anonymous
December 14, 2011 at 4:04 PM

mama luqman..thaqif n khasif
Bestnye...jadi suri rumah....yg penting dpt jaga anak sendiri....takpe kat umah pun boleh bisnes kan...

Anonymous
April 26, 2012 at 5:58 PM

from mak si buttercup

memangla bosan..same je rutin..plak tu mmg rase rendah diri kalau isi borang tulis kat tempat pekerjaan:"surirumah'...then kalau jumpa ngan org salam2 pastu tanya,kerje mana?"er,saya tak kerja.."..oh..surirumah je la ye?"..mcm hina je pandangan nye..huk3..tapi yg tak boleh blah,nak beli sesuatu tapi takde duit..hu3..sedeynye...

July 4, 2012 at 9:28 AM

baru baca entry psl tips nak elak bosan jd fulltime housewife....menarik! tros nak 'kawan' dgn awak. hehehe...

May 20, 2013 at 2:11 PM

kelakar la post awak ni.. hahaha.. masih terguling2 baca ni..best sgt bila fikir..nak gak jadik surirumah .. bila tu ye??

Post a Comment
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Copyright of cikbetty.blogspot.com.All Right Reserved. Template Edited By Syazwana Jamal