HOME   SIHAT & CANTIK   BLOG KAWAN MAYA   AWARD
                                                                                             

Thursday, March 24, 2011

Tenggek Kuali Panas Atas Tangan Bayi..Memang Sedih!

Assalamualaikum..

Sedih.

Semalam.

Cik betty girang masak sup ikan. First time dalam sejarah hidup masak sup ikan.

Dah siap nak goreng kacang panjang masak kicap pulak. Jadi tenggekkan kuali atas dapur. Hidupkan api. Guna kuali leper berjenama tefal tahu bukan yang bulat mcam kura² hitam tersangkut kat dinding tu. Taruh minyak sikit. Dah panas campak bawang cili ikan bilis. Cik betty pun pusing dan pegi ke sinki untuk ambik apa dah lupa.

Tiba² bayi menangis kuat. Terkejut badak: KUALI PANAS DAH BERTENGGEK ATAS TANGAN DIA !

Masya-allah!

Menggigil lutut.

Terus cucur air kat tangan dia. Berlari potong pokok aloe vera kat depan rumah. Bukanlah sepokok dipotong tapi sebatang daun saja. Sapu dekat tangan dia.

Tangan dia merah. Kulit dah mula menggelupas. Cik betty menangis macam gila. Sedangkan bayi..

Tak menangis dah pun. Boleh rilek saja nak kopek kulit gelupas.

Telefon mr papa. Suruh balik cepat. Kita pegi klinik. Air mata asyik bercucuran macam paip bocor. Air mata cik betty bukan air mata bayi yang cedera.

Sampai klinik misi suruh cucurkan air lagi pada tangan dia. Bukan cucurkan air mata. Tapi air paip. Cik betty dah cucurkan air kat rumah tadi. Cuma cik betty silap tak tahu jangka masa untuk mencucurkan air. INGAT YA! Kena cucurkan air pada tangan yang terbakar selama 10 MINIT bukan 10 SAAT yang macam cik betty buat tadi. Dan bukan cucurkan air mata selama lebih 10 minit.

Misi sapu ubat pedih. Agaknya antiseptik. Baby zikri rentap² tangan. Kasihan! Misi sapu krim dan bungkus tangan dia macam mumia.


[ini tangan yang dah jadik mumia - ada air mata - bukan sebab apa - tapi sakit hati sebab tak dibagi nak membukak balutan mumia]


[asyik perhati nombor giliran masuk bilik doktor yang tidak bertukar dengan cepat]


[kesan lepuh lepas membukak balutan mumia - bayi bukak sendiri - lepuh hati mama tengok]


Dapur di rumah cik betty tak tinggi. Hanya bawah paras pinggang cik betty sahaja. Hampir sama tinggi dengan baby zikri. Masa cik betty masak sup ikan dia ralit bermain depan tv dengan kakak becok. Cik betty tak tahu bila masa dia dah sampai ke dapur dan berangan nak jadik chef.

Cik betty selama ini sangat berhati². Tak sangka. Dalam berwaspada boleh jugak terjadi macam ini. Betullah orang kata malang tak boleh dibau dengan deria bau

Benda dah jadik. Tapi bayi macam tak kena apa². Balik rumah tido - makan - dan aktif macam biasa. 

Syukur alhamdulillah. Tapi masih risau. Kalau² bukan melepuh setakat kulit tapi bahagian daging juga.

Moga lukanya cepat sembuh. Tapi luka di hati mama. Takkan sembuh. Pedih. Mama memang tak pandai jaga adik betul². Mama marah pada diri mama sendiri. Adik, maafkan mama ya!



32 comments

March 24, 2011 at 8:50 AM

alhamdulillah la xsiyes sgt..bahaya klu bdk main kat dapur..len kali kene la lbh ati2 sikit bdk ni xtaw ape2..suke try bende baru je..

p/s:besar nanti boley jadi chef budak tu..hehe

March 24, 2011 at 9:18 AM

Alhamdulillah.. insyaallah tak pape... memang kalau jadi camtuh rasa nak luluh jantung... semoga bby zikri cepat baik tau... :).. and nasihat itu akan diingati.. 10 minit ya..

March 24, 2011 at 9:26 AM

ala...ciannye dia...sok besar baby ni msti pandai masak (=

March 24, 2011 at 9:41 AM

kesian.kalau dah kena benda panas cam tu , kena terus cucur air paip banyak sikit, supaya kulit dia tak melecet.sakit tu.lenkali berhati hati ye.

March 24, 2011 at 10:03 AM

Rina: siannya kat baby Zikry..moga cepat sembuh..yelah..kadang kita berhati-hati macamana pun, dah benda nak terkena..anak akak pun pernah terjatuh kat api lagi..tapi masa tu dia ngan mak sedare dia yang membakar sampah kat laman rumah..sib baik sikit je kat lutut..masa tu umur dia setahun lebih,baru pandai jalan..

March 24, 2011 at 10:22 AM

YA ALLAH..betul la kan..malang tak bebau..sedangkan yg tinggi ni pun si fadhlan yg umo 4thn tu sll lapik kerusi nak tengok No masak apa..Abang sll marah klo kebetulan dia tengok huhu..pernah jd anak kawan No terjatuh dalam minyak yg mak dia br lepas goreng Ayam nak buat kenduri..kuali beso tu rina ooooi...abis satu lengan dan badan sket lecur...waaaaa..

No harap rina banyakkan bersabar ye..kulit bb cepat bersalin lain tu..cuba cari minyak yg boleh cepatkan kulit bersalin dan dapat hilangkan kesan parut...insyALLAH rina..tabahkan hati ya..No faham sangat2 perasaan keibuan ni..

March 24, 2011 at 12:21 PM

La.. kan dh dapat parut.. tak pa nanti2 hilang la buh bio oil.. anak sy yg kecik hari tu kita dok ralit iron baju.. beralih sat dia p iron tangan.. apalagi kembung la tangan.. seminggu jugakla dia dok angkat tangan tu.. pastu serik la sat dia tengok iron.. budak2 nie kalau dah kena baru serik.. tp takkan kita nk bagi depa kena pulak kan.. tu la dlm hati2 mesti jd juga kadang2.. tak pa ni.. pengajran pd kita kan kadang2 tgh kita masak kepala kita ingat kot lain.. tu yg kadang2 kita tak perasan tu...

panjang la plak komen..
Rina .. fazz tag rina utk contest
FARISZ@AZ.COM

March 24, 2011 at 1:17 PM

prince: tula..budak baya ni suma benda nak dicapainya..

effi: sampai dah hari ni pon masih sedih lg..

nina: hehe..insya-allah

cik ina: tula patut cucur air lelama..kita taruk kejap jer..

arianna: samalah..baby zikri pon setahun lebih..budak baya ni tgh lasak kan..

No: kuali besoo..wuih..lg dasat

fazz: ha..x taula si baby ni serik ke tak pasni nak main kuali..nmpk mcm x serik je..huhu

March 24, 2011 at 2:17 PM

ciannye.. huhuhu hope xtgglkn kesan pape lah

March 24, 2011 at 2:19 PM

Kalau dah nak jadi, macam tu lah... sekelip mata je. Lain kali mungkin baby serik nak main kat dapur lagi. Apa2pun mamanya kena hati2 selalu, ya? :)

March 24, 2011 at 2:45 PM

ala..ciannyer dia tak leh kenang masa gugurl kena air panas kat kaki uittt sedihh tul la,...cian tul dia

March 24, 2011 at 2:45 PM

eyqa: skang tgh buoh jeli gamat..hope boleh baik cepat

kakcik: hai kak cik! akan selalu diingat pesan tu

March 24, 2011 at 2:49 PM

assalamualaikum...

semoga kesan tidak berpanmjangan sehingga dewasa..takut dia trauma plak nnti kan huhuhuhhh

March 24, 2011 at 3:00 PM

ya allah kesiannya dia, tapi betol2 goodboy..tak nangis sgt..hehe apa2pun syukur tak teruk sgt zikri kena.. mama dia pun kena carefull pasni tau..

March 24, 2011 at 3:10 PM

angah: gugurl pun penah kena air panas ye..sedey kan tgk anak kena mcm ini..

sahrom: x taula dia tau erti serik atau trauma..mcm nak buat lg sekali jer..sy nak cuti memasaklah sampai anak dah beso..hehe (alasan)

kaseh: tula..dia ok jer..herolah katakan..

March 24, 2011 at 3:29 PM

laaa shiannye die... mujur xjd teruk sgt....

March 24, 2011 at 3:31 PM

elok la di tinggikan sikit dapur tu sbg langkah pencegahan supaya tak berulang...

POLIS TEMBAK DIRI SENDIRI DEMI NAK DAPAT ANUGERAH KEBERANIAN

March 24, 2011 at 4:01 PM

alhamdulillah terlepas setakat tangan je...sha pun takut gak nak goreng2 ni dgn amzar...penah skali sha tgh goreng ayam sambil potong bawang..then tinggal potongan bawang kat papan pemotong & gi singki nak basuh pinggan tetiba terbau something different...ayam yg sha tgh goreng bau bawang plak...pandang ke dapur terus terperanjat amzar selambe je berdiri atas bangku dia sambil tabur bawang kat dlm ayam goreng sambil berdiri betul2 depan kuali dgn minyak panas tu ...ya rabbi....sentap sha time tu....sejak itu dah mcm takut2 nak gi dapur if amzar ada...even nak buat maggi pun amzar suka menyibuk....uhh

good idea sapu aloe vera...bagi yg xde pokok tu bleh sapu colgate atau kicap...

March 24, 2011 at 4:18 PM

urh...sakit tu.
mungkin dia nak tolong masak tapi xkena cara.



JOm Joint.Entry terbaik bulanan peserta akan di pamerkan ke page yang mempunyai 16000 fan page

Peraduan : Entry bulanan terbaik anda dari FARISZ@AZ.Com



Lagu Sami Yusuf dalam 4 bahasa dan lagu Maher Zain dalam Bahasa Melayu

March 24, 2011 at 4:46 PM

kiera: walaupun x teruk sgt tp kira cam teruk jugaklah..kalau kita yg dewasa kena sure nangis gak..

lekit: dapur tu jenis dh melekat..takda cara nak tinggikan dah..

sha: tula budak² ni suka sgt menolong kan..kita x bg pon serba salah..

farisz: hehe..sy dah pun join..

March 24, 2011 at 5:05 PM

rizal baca artikel ni dalam kelas tadi n terkejut sagt2..mana taknya, rizal pernah ada pengalamn yg lg teruk...urm jgn nangis dah kak ey? Byk bersabar :)

March 24, 2011 at 5:28 PM

adeh..cian nya adik ni...sib baik x ada apa2..sib baik cik betty bertindak pantas...

BON VOYAGE!BERLAYAR JAUH DENGAN SAMPAN IKAN KELI

March 24, 2011 at 11:40 PM

kesiannya anak u...

kalau kena benda panas..awal2 mmg tak berapa sakit nanti lama2 akan rasa.. hope ur anak tak merengek..
pity him..

benda dah nak jadi...takpe ibu dia busy memasak.. hehehe...

March 25, 2011 at 11:34 AM

sakit tu.jgn lupe sapu ubat supaya cepat sembuh

March 25, 2011 at 4:33 PM

ya allah! nsib baik tak teruk sgt (ye ke? yoyo o je)
baby akak ok tak lpas tu??
tak jadi chef pulak ke??

March 26, 2011 at 8:00 AM

rizal: ms kamu kecik ke? biasalah budak lelaki ni lasak..semua benda nak cuba..

keli: mau x pantas..otak mesti jalan laju nak buat apa kalau anak tgh dlm bahaya

chekgu Azrine: tula risau gak dia demam sbb sakit ke apa..tp tgk dia rilek jer..herolah katakan..

juita: tq atas pesanan tu..

mina: x teruk tp kesan kecederaan mcm teruk jugak..lps tu akak cuti memasak..hehe

March 28, 2011 at 8:50 AM

Mr papa tak keruan bila tipon kata zikri melecur tangan. Cakap pun dah tak betul. Aku yang dengar pun rasa terkejut beruk, Mr papa kata tangan zikri melecur pegang kuali panas.

March 30, 2011 at 1:54 PM

kesian dia kena kuali panas nasib tak serius sangat..
ehh puan betty jangan la nak salahkan diri sangat malang tak berbau sup ikan kan... =)

April 19, 2011 at 5:36 PM

uishh .. seb baik bb zikri stronger. leh kawan ngan power rangers lah camnih.

anak sulung mama pun pernah tertumpah air panas kat kaki dia. masa tuh dia umo 6bln. kesnya makcik hubby dok dukung dia dekat ngan ngan jag berisi air panas. sekali dia tepis, habis tumpah kat atas dia n kat atas kaki makcik. MIL cecepat amik dia terus letak krim apatah cam krim kek jek mama tgk. Orang lain sumer sebok jerit kat MIL swuh basuh ngan air. tp MIL ckp kalo basuh ngan air akan menggelembung. memang betu pun. makcik yg terus basuh ngan air dan2 jek pastuh menggelembung. anak mama? takde kesan apa2 pun padahal dia yg lagik parah. ^_^

April 19, 2011 at 10:53 PM

mamacyda: tula tgn zikri pun menggelembung..tp peliklah sbb kalau dr segi perubatan diaorang suh cucur air..

skang tgn dia dh baik..

April 22, 2011 at 8:56 PM

syukurlah . mungkin tu satu peringatan supaya lepas ni lebih berhati-hati .. nak diduga hati mamanya tu . =)

jom singgah : JOM TIMBANG BERAT BLOG ANDA

May 4, 2011 at 11:26 PM

kesian adik, tp pelik tu dia senyap je.

takpe CB, kt semua amik pengajaran.

Post a Comment
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Copyright of cikbetty.blogspot.com.All Right Reserved. Template Edited By Syazwana Jamal