HOME   SIHAT & CANTIK   BLOG KAWAN MAYA   AWARD
                                                                                             

Monday, March 28, 2011

CHILDREN LEARN WHAT THEY LIVE





Assalamualaikum..


Dua hari dah kat rumah mak. Tak tau nak buat apa lalu menyelongkar bilik bacaan abah sebagai satu aktiviti masa lapang.


Then, terjumpa satu sajak dari majalah lama yang aku rasa bagus sangat. 


CHILDREN LEARN WHAT THEY LIVE
by Dorothy Law Nolte

If children live with criticism, they learn to condemn.
If children live with hostility, they learn to fight.
If children live with fear, they learn to be apprehensive.
If children live with pity, they learn to feel sorry for themselves.
If children live with ridicule, they learn to feel shy.
If children live with jealousy, they learn to feel envy.
If children live with shame, they learn to feel guilty.
If children live with encouragement, they learn confidence.
If children live with tolerance, they learn patience.
If children live with praise, they learn appreciation.
If children live with acceptance, they learn to love.
If children live with approval, they learn to like themselves.
If children live with recognition, they learn it is good to have a goal.
If children live with sharing, they learn generosity.
If children live with honesty, they learn truthfulness.
If children live with fairness, they learn justice.
If children live with kindness and consideration, they learn respects.
If children live with security, they learn to have faith in themselves and in those about them.
If children live with friendliness, they learn the world is a nice place in which to live.

16 comments

March 28, 2011 at 9:26 AM

salam pagi isnin betty~ seronok dapat selongkar brg lame terimbau memori dulu2..

March 28, 2011 at 9:34 AM

sy pun suka belek2 majalah2 lama nih....

baru lepas belek majalah tahun 90-an..gara-gara bilik kena serang anai-anai...

March 28, 2011 at 9:44 AM

Thanks for sharing this.

Memang nostalgia kan sekali sekala belek koleksi magazine/buku2 lama di library rumah. Kelakar pun ada tgk fesyen2 baju dan stail rumah & gajet zaman2 tu

March 28, 2011 at 10:00 AM

insyaAllah prince pecaye cik betty pasti menjadi ibu mithali kpd anak2.. =)

March 28, 2011 at 10:32 AM

betul tu rina...kadang2 kitas elalu terlepas pandang benda ni...juga untuk panduan No gak ni..tima kasih ye rina..

March 28, 2011 at 11:20 AM

assalamualaikum..

salam pg isnin..

sy suke belek buku sekolah lama2..leh gela tgk karangan yg sy buat huhuhhhh

March 28, 2011 at 11:25 AM

penuh makna sajak tu sis

March 28, 2011 at 11:52 AM

owh so true...sbb tu la membesarkn anak2 ni tugas yg mencabar...:)

March 28, 2011 at 11:55 AM

Rina: Akak pun suka selongkar barang lama kat rumah pusaka.. pernah sekali tu,tak tertahan rasa sebak bila terjumpa album lama..sebab teringat kat arwah Ayah..tapi..kenangan manis pun banyak..

March 28, 2011 at 3:03 PM

ibu yang cemerlang... hehe... baby mak jah masa scan tak nampak laki ke pmpn...

March 28, 2011 at 4:04 PM

bestla poem ni...mmg berguna sgt2...nak minta izin copy ye...tapi bukan utk dipublish di blog...utk simpanan seniri je buat panduan

March 28, 2011 at 4:34 PM

sajak ni kalau nak bagi senang ikngat, kena la buat video deklamasi dan tampal kat sini. amacam? heheheh~

March 28, 2011 at 5:06 PM

zaman rumaja dulu suka jugak karang mengarang sajak & pusi, cerpen bagai.. skang ni macam blur je nak buat semua tu.
AKHIRNYA DARAH KU BERJAYA DI SEDUT

March 28, 2011 at 5:49 PM

insyaallah moga kita sama2 dpt memperbaiki diri..like this poem..:)

March 29, 2011 at 8:48 AM

hai betty...thanks sbb sggh blog ratu.wah kite senegri rupanye ye....keep in touch :)

March 29, 2011 at 11:25 AM

i love poem n this really turns me on

Post a Comment
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Copyright of cikbetty.blogspot.com.All Right Reserved. Template Edited By Syazwana Jamal